search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:54
MENU CLOSE

«Πυρά» κομμάτων κατά Αναστασιάδη για Κυπριακό

16.09.2017 12:28
«Πυρά» κομμάτων κατά Αναστασιάδη για Κυπριακό - Media

 

Τα πυρά κομμάτων της αντιπολίτευσης δέχθηκε το Σάββατο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όσον αφορά το Κυπριακό, με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Βίκτωρα Παπαδόπουλου να απαντά με ξεχωριστές ανακοινώσεις σε ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Κίνημα Οικολόγων.

Σε δηλώσεις του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε, «οι δηλώσεις της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, για ακόμα μια φορά ξεκαθαρίζουν τι αναμένει ο Διεθνής Οργανισμός από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο ΟΗΕ αναμένει από τις δύο πλευρές να διατυπώσουν τις θέσεις τους σχετικά με το πλαίσιο  Γκουτέρες, αλλά και να δηλώσουν πώς προσεγγίζουν τα βήματα της επόμενης ημέρας στο Κυπριακό».

Επιπρόσθετα, είπε πως «αμέσως μετά την αποτυχία της Διάσκεψης στο Κρανς Μοντανά και τις σχετικές δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, το ΑΚΕΛ είχε ζητήσει από τον κ. Αναστασιάδη να ετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης και να αναλάβει πρωτοβουλίες έτσι ώστε, όσο περνά από το χέρι της ελληνοκυπριακής πλευράς, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν διακοπεί».

Συνεχίζοντας, δήλωσε «δυστυχώς, ο κ. Αναστασιάδης δεν το έπραξε. Έχοντας ως προτεραιότητα την προώθηση της υποψηφιότητάς του στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές δεν διαβουλεύτηκε με τις πολιτικές δυνάμεις, δεν προέβη σε καμία κίνηση, δεν ανάλαβε καμία πρωτοβουλία την ώρα μάλιστα που η Τουρκία αποενοχοποιημένη προσπαθεί να ενισχύσει τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής. Ενώ σύντομα ο κ. Αναστασιάδης θα συναντήσει τον ΓΓ του ΟΗΕ κανείς δεν γνωρίζει τι θα του πει και πώς λογαριάζει να χειριστεί τις εξελίξεις».

Τέλος, είπε πως «η στασιμότητα στο Κυπριακό είναι επικίνδυνη, αλλά μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση ο κ. Αναστασιάδης ατενίζει παθητικά τις εξελίξεις προβαίνοντας μόνο σε δηλώσεις εσωτερικής σκοπιμότητας και κατανάλωσης».

Σε απάντησή του, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ανέφερε, «παραμονές της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ, και το ΑΚΕΛ προσπαθεί, για καθαρά προεκλογικούς λόγους και αδιαφορώντας τι συνεπάγεται σε σχέση με το μήνυμα που λαμβάνουν οι ξένοι, να παρουσιάσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι τάχα δεν ξέρει τι θέλει και δεν επιθυμεί την επανέναρξη των συνομιλιών».

Επιπρόσθετα, επανέλαβε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «κατ’ επανάληψη έχει διακηρύξει δημοσίως, αλλά και έχει διαμηνύσει διπλωματικώς εκεί και όπου πρέπει ότι είναι και αύριο έτοιμος για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν, αν και εφόσον η Τουρκία δηλώσει έτοιμη να αποδεχθεί το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ και υπάρξει επαρκής προετοιμασία προς αυτή την κατεύθυνση. Άρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ξέρει τι θέλει και γνωρίζει πώς θα το προωθήσει».

Ξεκαθάρισε επίσης πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «δεν πρόκειται να αποδεχθεί διατήρηση εγγυητικών, επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας για 15 χρόνια με ρήτρα επανεξέτασης. Δεν πρόκειται επίσης να αποδεχθεί εσαεί παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων σε Βάση ή εποπτικό ρόλο της Τουρκίας στην εφαρμογή της λύσης με δικαίωμα επέμβασης. Είναι καλό και το ΑΚΛΕΛ να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Από την πλευρά της, η ΕΔΕΚ με ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει και θα καταθέσει γραπτώς στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ τις θέσεις μας. Εκτιμούμε πως αυτό θα έπρεπε να το είχε συζητήσει και με το Εθνικό Συμβούλιο. Αντί αυτού προτίμησε να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη χωρίς να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο».

Τέλος, τονίζεται πως, «αυτό αποτελεί ένα πολιτικό ολίσθημα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος ουσιαστικά με τη στάση του αυτή επιβεβαιώνει πως πέρα από την υποβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου δεν τον ενδιαφέρει η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων αλλά ούτε και τον ενδιαφέρει να ακούσει απόψεις που ενδεχομένως θα βελτιώσουν τις θέσεις του και θα ενισχύσουν τα διαπραγματευτικά επιχειρήματα τα οποία θα καταθέσει».

Σε απάντηση, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος, είπε, είναι τουλάχιστον πρόκληση όταν η ΕΔΕΚ, η οποία μαζί με τον υποψήφιο πρόεδρο που στηρίζει καθώς και με τα στελέχη του επιτελείου του, καθημερινώς επιτίθενται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τους πλέον απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς – καλλιεργώντας έτσι τη διχόνοια, την εμπάθεια και την υποβίβαση του πολιτικού λόγου μόνο και μόνο για την αναρρίχηση στην εξουσία – να κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν ενεργεί με γνώμονα την ενότητα. Ας κρίνει ο λαός».

Ανακοίνωση σχετικά με το Κυπριακό εξέδωσε και το Κίνημα Οικολόγων το οποίο αναφέρεται στο ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη, αναφέροντας, « Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκινά για την Νέα Υόρκη και διαμηνύει ότι έχει ιδέες για επανέναρξη των συνομιλιών. Την ίδια ώρα ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας διακηρύσσει την λήξη των συνομιλιών, όπως τις ξέρουμε από το 2008.  Αντί λοιπόν η πολιτική ηγεσία να συσκέπτεται και να προβληματίζεται, να εργάζεται πυρετωδώς επί νέων ιδεών και προτάσεων για το Κυπριακό, περί άλλων τυρβάζει».

Συνεχίζοντας την «επίθεση», τονίζεται, «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έκανε καν τον κόπο να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για να διαβουλευτεί πριν μεταβεί στην Νέα Υόρκη. Ακόμα μια δέσμευση του Προεδρικού πήγε στον κάλαθο των αχρήστων. Αφού ξέχασε τη δέσμευση του για συζήτηση των προτάσεων των κομμάτων μετά τις διακοπές, εκθέτει τώρα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που δημόσια δήλωνε πριν από δεκαπέντε μέρες ότι ο Πρόεδρος πριν την επίσκεψη στην Νέα Υόρκη θα συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο», ενώ καταλήγει πως «καθώς πλέον ανάβει για τα καλά ο προεκλογικός, αυτές οι συμπεριφορές του Προέδρου πρέπει να προβληματίσουν τον καθένα, ακόμα κι αυτούς που μπορεί να συμφωνούν μαζί του. Διότι η αναξιοπιστία και η συνεχής διάψευση των αλλεπάλληλων “δεσμεύομαι” που τον χαρακτηρίζουν, είναι το πρόσημο που αλλάζει την εξίσωση».

Ως απάντηση, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος είπε: «”Προβληματίζεται” και “ανησυχεί”, δηλώνει το Κίνημα Οικολόγων, το οποίο καθ’ όλη την πορεία των συνομιλιών διαφωνούσε και δεν ήθελε τις συναντήσεις στη Νέα Υόρκη, στο Νταβός και τις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν, καθώς και τη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά με την Τουρκία στο τραπέζι για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, επειδή δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ότι τερματίστηκαν οι συνομιλίες. Το σημειώνουμε με ενδιαφέρον».

Πηγή: philenews

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:46