search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:29
MENU CLOSE

Στη Γαλλία ο δημοσιογράφος Λου Μπιρό ο οποίος απελάθηκε από την Τουρκία

17.09.2017 07:51
Στη Γαλλία ο δημοσιογράφος Λου Μπιρό ο οποίος απελάθηκε από την Τουρκία   - Media

Το αεροπλάνο που μεταφέρει τον δημοσιογράφο Λου Μπιρό, ο οποίος απελάθηκε από την Τουρκία, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ρουασί, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF).

«Το αεροσκάφος της Air France με προέλευση την Κωνσταντινούπολη στο οποίο επιβαίνει ο δημοσιογράφος προσγειώθηκε στο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ», έγραψε στο τουίτερ ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας των RSF. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στις 08:45 (9:45 ώρα Ελλάδας). Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος, ηλικίας 27 ετών, κατηγορείτο από την Άγκυρα ως μέλος μιας «ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης» και παρέμεινε κρατούμενος για 50 ημέρες.

Ο Λου Μπιρό, η απελευθέρωση του οποίου ανακοινώθηκε την Παρασκευή, παρέμεινε κρατούμενος 51 μέρες στην πόλη Σιμάκ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Η απελευθέρωσή του, λίγο μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στην Άγκυρα, είναι «μεγάλη ανακούφιση», δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ερωτηθείς αν δόθηκε κάποιο αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση του δημοσιογράφου, ο δικηγόρος του, Μαρτίν Πραντέλ, δήλωσε: «Δεν έχω κανένα λόγο να το σκεφθώ».
«Απλώς το να αντιληφθούν οι τουρκικές αρχές ότι είχαν άδικο επιμένοντας στη φυλάκιση ενός γάλλου δημοσιογράφου (…) θα ήταν αρκετό», είχε πει.

Ο δημοσιογράφος είχε συλληφθεί στις 26 Ιουλίου στην τουρκο-ιρακινή μεθόριο, επειδή στην κατοχή του βρέθηκαν φωτογραφίες που τον έδειχναν μαζί με σύρους κούρδους μαχητές των YPG (μιας οργάνωσης που θεωρείται παρακλάδι του PKK και άρα «τρομοκρατική» από την Άγκυρα).

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, οι φωτογραφίες αυτές ήταν από ένα ρεπορτάζ για τις συνθήκες διαβίωσης των Σύρων το οποίο πραγματοποίησε το 2013 και μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο TV5 Monde.

Η Τουρκία κατέλαβε την 155η θέση σε σύνολο 180 χωρών το 2017 στον κατάλογο που καταρτίζουν οι RSF για την ελευθερία του Τύπου. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.
Περίπου 170 δημοσιογράφοι κρατούνται στη χώρα, σύμφωνα με την ειδικευμένη ιστοσελίδα P24. Στην πλειονότητά τους είναι Τούρκοι, όμως την ίδια τύχη έχουν και ξένοι συνάδελφοί τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:25