search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:31
MENU CLOSE

Από ποια μορφή καρκίνου προστατεύει η σόγια τους άνδρες

17.09.2017 15:12
Από ποια μορφή καρκίνου προστατεύει η σόγια τους άνδρες   - Media

 

Τα οφέλη για τον ανδρικό οργανισμό της ουσίας equol, η οποία σχηματίζεται στο έντερο μετά την κατανάλωση προϊόντων σόγιας, εξέτασαν οι επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Οι επιστήμονες εστίασαν στους άνδρες προκειμένου να διαπιστώσουν αν η ουσία αυτή μπορεί να καταστείλει τη δράση της διυδροτεστοστερόνης (DHT), μιας ενεργούς μορφής της τεστοστερόνης, η οποία έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση της φαλάκρας και για τον καρκίνο του προστάτη.

Στα πειράματα που έγιναν σε αρσενικούς αρουραίους, οι επιστήμονες τους χορήγησαν την ουσία equol και η πρώτη τους διαπίστωση ήταν ότι μειώθηκε σημαντικά ο προστάτης τους.

Όπως είπαν, οι βιοχημικές δοκιμές που έκαναν έδειξαν ότι η μείωση του μεγέθους του προστάτη οφειλόταν στην καταστολή της δράσης της DHT και όχι της τεστοστερόνης.

Μάλιστα, όπως είπαν οι επιστήμονες, χορήγησαν DHT σε αρσενικούς αρουραίους από τους οποίους είχαν αφαιρεθεί οι όρχεις, δηλαδή τα όργανα που παράγουν την τεστοστερόνη και παρατήρησαν, ότι παρόλο που δεν είχαν ενδογενή παραγωγή τεστοστερόνης και DHT, παρουσίαζαν αύξηση του μεγέθους στον προστάτη τους. Όταν όμως στους ίδιους αρουραίους χορήγησαν μαζί και την ουσία equol, δεν παρατηρήθηκε καμία αύξηση στο μέγεθος του προστάτη.

Από αυτό οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η ενεργός ουσία equol έχει τη δυνατότητα να καταστέλλει ορισμένες από τις φυσιολογικές δράσεις των ανδρογόνων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι ερευνητές, η ουσία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της υπερπλασίας του προστάτη στους άνδρες καθώς και για την καταπολέμηση της φαλάκρας, αφού και αυτή οφείλεται στη δράση της DHT.

Επειδή η ουσία equol εμπεριέχεται στη σόγια και όλα τα παράγωγά της, οι επιστήμονες εικάζουν ότι έτσι εξηγούνται τα χαμηλά ποσοστά καρκίνου του προστάτη στους Ιάπωνες, οι οποίοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σόγιας.

Πηγή: onmed.gr

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:26