search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:04
MENU CLOSE

Επεισόδια στις εκδηλώσεις για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (Photos)

18.09.2017 10:18
Επεισόδια στις εκδηλώσεις για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (Photos) - Media

 

Επεισόδια σημειώθηκαν γύρω από το λιμάνι του Πειραιά, κοντά στον χώρο της συναυλία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα.

Ομάδες αγνώστων έχουν στήσει οδοφράγματα σε πολλά σημεία και έχουν ανάψει φωτιές, ενώ πετούν βόμβες μολότοφ και πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις.

Επίθεση με πέτρες δέχθηκε το συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 σύμφωνα με την ιστοσελίδα του σταθμού.

Γίνεται εκτεταμένη χρήση χημικών και αυτή την ώρα η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική στους δρόμους της Δραπετσώνας, ιδίως στις οδούς Μακρυγιάννη, Εθνικής Αντιστάσεως και Αγίου Δημητρίου.

Νωρίτερα, μικροεπεισόδια σημειώθηκαν μετά το τέλος της αντιφασιστικής πορείας για τη συμπλήρωση 4 ετών από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ομάδα κουκουλοφόρων πέταξαν πέτρες προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ και οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Στη συνέχεια, οι κουκουλοφόροι έσπασαν τζαμαρίες στο κτίριο όπου στεγάζεται το δημαρχείο Κερατσινίου. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην περιοχή έχει ηρεμήσει.

Η πορεία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην οδό Αγχιάλου, στο Κερατσίνι, με κατεύθυνση το Καστράκι, απέναντι από την πύλη Ε2 του πειραϊκού λιμανιού, όπου στις 20.00 ξεκίνησε η συναυλία με τίτλο «Πώς ανέχεσαι να ζεις μαζί τους;», με ελεύθερη είσοδο.

Η οικογένεια του αδικοχαμένου μουσικού και αντιρατσιστικά σωματεία άρχισαν να συγκεντρώνονται στο σημείο, όπου δολοφονήθηκε, από εκεί θα πορευτούν στις γειτονιές του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας και θα καταλήξουν στο Καστράκι, απέναντι από την πύλη Ε2 του πειραϊκού λιμανιού.
 
«Σκοπός μας είναι όσο η δίκη μπαίνει στην τελική ευθεία να αποτελέσει κομβικό σημείο συσπείρωσης για δράση σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα, με έμπρακτη στήριξη και μαζική παρουσία του κόσμου στις συνεδριάσεις, ώστε να καταστήσουμε σαφές ότι η συνολική καταδίκη των φασιστών θεωρείται μονόδρομος» αναφέρει ανακοίνωση με δήλωση της οικογένειας Φύσσα.
 

«Ούτε βήμα πίσω απέναντι στους εχθρούς της ελευθερίας», αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

 
 
Σημειώνεται ότι τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο καθ’ ομολογίαν δράστης Γιώργος Ρουπακιάς βρίσκεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, αφού έχει συμπληρωθεί το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης.
 
 
Ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, σε δηλώσεις του επισημαίνει ότι οι εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται για τον Παύλο Φύσσα «μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τη συλλογική απάντηση της κοινωνίας που δεν ξεχνά και δεν φοβάται τον φασισμό».
 
Προσθέτει: «Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα, οι γειτονιές του Παύλου, πόλεις προσφυγικές και με μεγάλη ιστορία αντιφασιστικών αγώνων και εργατικών διεκδικήσεων, οφείλουν και θα δώσουν πρώτες το σύνθημα ενάντια στην ατιμωρησία, τον νεοναζισμό και τον ρατσισμό. Τώρα έχουμε ακόμα περισσότερους λόγους να αγωνιζόμαστε και να αντιστεκόμαστε, γιατί τώρα πρέπει να ξεμπερδεύουμε μια και καλή με τους δολοφόνους και νοσταλγούς του ναζισμού».
 
 
Ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, αναφερόμενος στην επέτειο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και τη δίκη της Χρυσής Αυγής, σημειώνει: «Χρειάστηκε η δολοφονία ενός νέου ανθρώπου από τη συμμορία της Χρυσής Αυγής για να αποκαλυφθεί σε όλο της το εύρος η εγκληματική της δράση. Η τέταρτη επέτειος βρίσκει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της ελεύθερους και τα θύματα της αδικαίωτα.
 
Ο δήμαρχος τονίζει πως όλες οι γειτονιές της Β’ Πειραιά, «στις οποίες έδρασαν δολοφονικά τα τάγματα εφόδου», δεν ξεχνούν. «Όπως δεν πρέπει να ξεχνά κανένας δημοκρατικός πολίτης αυτής της χώρας, υψώνοντας ανάστημα σε κάθε είδους φασισμό και ρατσισμό. Εχθρός είναι η λήθη και η επανάπαυση. Και γι αυτό δεν αρκεί μόνο η αυτονόητη απονομή δικαιοσύνης. Χρειάζεται διαρκής εγρήγορση όλων των δημοκρατικών θεσμών και ενίσχυση της δημοκρατικής παιδείας» συμπληρώνει ο κ. Κασιμάτης.
 

«Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τον ναζισμό άμεσα και αποτελεσματικά, όχι με τα όπλα του, αλλά με την αταλάντευτη πίστη μας στη δικαιοσύνη και τους νόμους» τονίζει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σε μήνυμά του, για τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με κ. Καμίνη, αυτή η δολοφονία αποτέλεσε «σταθμό για την αποκάλυψη του εγκληματικού προσώπου του νεοναζιστικού μορφώματος και του τρόπου λειτουργίας του». Ο δήμαρχος Αθηναίων επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να αντιστέκεται με όλες «τις δυνάμεις του στη βία και τη μισαλλοδοξία της εγκληματικής οργάνωσης, όπως έκανα με την απαγόρευση των συσσιτίων του μίσους αλλά την κατάθεσή μου στη δίκη της Χρυσής Αυγής». «Η δημοκρατία θα νικήσει, όχι ο φασισμός» υπογραμμίζει.

Δύο προσαγωγές κι ένας τραυματίας αστυνομικός στη Θεσσαλονίκη

Δύο άτομα προσήχθησαν από την Αστυνομία και εξετάζεται η συμμετοχή τους στα – περιορισμένης έκτασης – επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα κατά την αντιφασιστική πορεία που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στη μνήμη του Παύλου Φύσσα.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι στη διάρκεια των ίδιων επεισοδίων και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί ζημιές στις βιτρίνες δύο κεντρικών καταστημάτων και σε κάδο απορριμμάτων που παραδόθηκε στις φλόγες.

 
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:03