search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:30
MENU CLOSE

Αυστηρά μηνύματα Τσίπρα για όλους τους υπουργούς – Όχι σε νέα «φάλτσα» και «αρρυθμίες»

19.09.2017 04:19
Αυστηρά μηνύματα Τσίπρα για όλους τους υπουργούς - Όχι σε νέα  «φάλτσα» και «αρρυθμίες» - Media
 
Τα μηνύματα που έστειλε χθες ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, του πρώτου για τη νέα σεζόν, στρέφονταν ως επί το πλείστον στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Και αφορούν, τους υπουργούς που εμπλέκονται με την αξιολόγηση, αλλά και τους υπουργούς που υλοποιούν κυβερνητικό έργο πέραν της αξιολόγηση ενώ ειδικό παραλήπτη των πρωθυπουργικών μηνυμάτων φαίνεται να αποτελεί και το ΥΠΟΙΚ.
 
Το βασικό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα αφορούσε στην ταχύτητα ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, έτσι ώστε από την αρχή της επόμενης χρονιάς να ξεκινήσει πλέον η διαπραγμάτευση για την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. Ο πρωθυπουργός και δημόσια αλλά και στην κλειστή συνεδρίαση που ακολούθησε την εισήγησή του έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα ως τον Νοέμβριο για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Μάλιστα, ανακοίνωσε στους υπουργούς του ότι θα πρέπει κάθε εβδομάδα να υλοποιούνται πράξεις για να προχωρούν τα προαπαιτούμενα με γρήγορους ρυθμούς ώστε να μη δοθεί κανένα πάτημα σε εκείνους – εντός ή εκτός χώρας – που θέλουν να δουν την αξιολόγηση να καθυστερεί. Στη δημόσια εισήγησή του, για μια ακόμη φορά επιχείρησε να καθησυχάσει για πιθανές πολιτικές εμπλοκές λέγοντας ότι «σε αυτή τη φάση ευτυχώς είναι λιγότερες οι πολιτικές και περισσότερες οι τεχνικές δυσκολίες».
 
«Ολιγωρίες»
Όμως το μήνυμα του πρωθυπουργού για «στοχοπροσήλωση» των υπουργών στο έργο τους το επόμενο διάστημα και λίγο πριν την τελική ευθεία προς την έξοδο από το πρόγραμμα, δεν αφορούσε μόνο την αξιολόγηση αλλά και το έργο πέραν αυτής. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε όχι μόνο να συνεχιστεί η δουλειά με σημαντικές παρεμβάσεις και νομοσχέδια όπως αυτά των υπουργείων Εργασίας, Υγείας και Παιδείας αλλά σύστησε να μην υπάρξουν άλλα «φάλτσα» και ολιγωρίες: «η ευθύνη αυτή, που έχουμε και την έχουμε αναλάβει συλλογικά, δεν συγχωρεί ανεπάρκειες, δεν συγχωρεί ολιγωρίες, δεν συγχωρεί παραβλέψεις» τόνισε, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς στην κατεύθυνση του υπουργείου Ναυτιλίας.
 
«Συντονισμός»
Πέρα από την αναφορά σε «ολιγωρίες» και «παραβλέψεις» που δείχνουν να φωτογραφίζουν τον Παναγιώτη Κουρουμπλή ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε αρρυθμίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στην ανάγκη καλύτερου συντονισμού. Κάτι που εκτιμάται πώς παραπέμπει και προς την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών του οποίου οι χειρισμοί την περασμένη εβδομάδα (η διαρροή για την τρύπα στα έσοδα και το ενδεχόμενο νέων μέτρων το 2018) αναστάτωσαν και ενόχλησαν το Μαξίμου που είχε να διαχειριστεί ήδη δυο κρίσεις (Eldorado Gold, Σαρωνικός) την επομένη της ΔΕΘ.
 
Έτσι ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο υπουργικό επανέφερε τη γραμμή της ΔΕΘ όπου είχε αναφέρει ότι τα έσοδα βρίσκονται πάνω από τον στόχο και η κυβέρνηση θα μπορέσει να δώσει κοινωνικό μέρισμα και στο τέλος του 2017 όπως πέρυσι. Με άλλα λόγια «διόρθωσε» το μήνυμα που εξέπεμψε το οικονομικό επιτελείο (τη πιθανότητα νέων μέτρων για να πιαστεί ο δύσκολος στόχος του 3,5% το 2018) και σε αντίθεση με την τάση Τσακαλώτου να προσγειώνει ο πρωθυπουργός προτίμησε να συντηρήσει την ελπίδα ότι όλα θα κυλήσουν κατά τον κυβερνητικό σχεδιασμό και τις κυβερνητικές προβλέψεις. Τα έσοδα βρίσκονται σε θετική πορεία, είπε , ενώ για να ενισχύσει τις εντυπώσεις πρόσθεσε πώς «θετική έκπληξη αποτελεί και η πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ», κάτι που «εξασφαλίζει την επίτευξη των δύσκολων δημοσιονομικών στόχων και για το 2018».
 
Νέα κόντρα για τις δημοσκοπήσεις
Στο μεταξύ χθες ξέσπασε ξανά πόλεμος για τις δημοσκοπήσεις με τη ΝΔ να καταγγέλλει αυτή τη φορά την κυβέρνηση για τη χρήση των δημοσκοπήσεων. Ειδικότερα σε άτυπο σημείωμα που κυκλοφόρησε από την Κουμουνδούρου γίνεται λόγος για κατάρρευση του δημοσκοπικού αφηγήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης , του αφηγήματος δηλαδή «της δημοσκοπικής υπεροχής» καθώς σε τρεις δημοσκοπήσεις που επικαλείται το non paper προκύπτει υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ στα ποιοτικά στοιχεία και συγκεκριμένα σε εκείνα που «σχετίζονται με την προστασία των αδυνάμων, το κοινωνικό κράτος, την προστασία των εργαζομένων και της επιχειρηματικότητας». Οι  έρευνες που επικαλείται η Κουμουνδούρου είναι αυτή της Κάπα Research, της Alco και της εταιρείας Common View. Η τελευταία προκάλεσε την αντίδραση κύκλων της Πειραιώς που διεμήνυσαν ότι θα προσφύγουν στο ΕΣΡ διότι όπως ανέφεραν «η παρέα του Μεγάρου Μαξίμου, για μεγάλο διάστημα κατήγγειλε συλλήβδην τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Τώρα βγάζει non paper χρησιμοποιώντας στοιχεία μιας άγνωστης εταιρείας εκτός συστήματος πιστοποίησης, εκτός ΣΕΔΕΑ, εκτός οποιουδήποτε έλεγχου, χωρίς καμία παρουσία και εκπροσώπηση».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:29