search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:14
MENU CLOSE

«Σκληρό ροκ» από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Δεν θα σας βγάζουμε από την δύσκολη θέση στις διαφωνίες με τους ΑΝΕΛ – Απέσυρε ο Κοντονής την επίμαχη ρύθμιση

19.09.2017 17:41
«Σκληρό ροκ» από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Δεν θα σας βγάζουμε από την δύσκολη θέση στις διαφωνίες με τους ΑΝΕΛ - Απέσυρε ο Κοντονής την επίμαχη ρύθμιση - Media

 

Στην απόσυρση της επίμαχης ρύθμισης προχώρησε η κυβέρνηση, ρύθμιση η οποία προκάλεσε σκληρούς ενδοκυβερνητικούς τριγμούς καθώς οι ΑΝΕΛ διαφώνουσαν απειλώντας με καταψήφιση ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δήλωναν εντπος της Ολομέλειας ότι δεν στηρίζουν ξανά διάταξη που δεν απολαμβάνει της κυβερνητική πλειοψηφίας ανεξαρτήτως αν συμφωνούν ή όχι με αυτή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ανταποκρίθηκε, όπως ανέφερε στην τοποθέτηση του από το βήμα της Βουλής, στο αίτημα του κυβερνητικού συμμάχου, δηλαδή των ΑΝΕΛ, προκειμένου να υπάρξει, ένα διάστημα δέκα ημερών, ενημέρωσης και μετά θα επανακατατεθεί ενώ κάλεσε τα κόμματα να την στηρίξουν. «Μην προσφέρετε κακές υπηρεσίες στη χώρα ανοίγοντας θέματα εκεί που δεν υπάρχουν» υπογράμμισε ο Σταύρος Κοντονής προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. «Η διάταξη εγκαθιδρύει δικαίωμα σε αυτόν που έχει πετύχει θετική απόφαση να επανεξεταστεί από τα δικαστήρια που θα αποφασίσουν κυρίαρχα και δεν υποχρεούνται να εναρμονίσουν τη διάταξη με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου». 

Ο Σταύρος Κοντονής δήλωσε αρχικά ότι ενημερώθηκε από «τον εκπρόσωπο της χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τον κ. Περάκη, ότι αναβλήθηκε σήμερα η συζήτηση ενώπιον του Συμβουλίου Αντιπροσώπων και μας δίνεται το δικαίωμα να ενημερωθούν τα κόμματα καλύτερα για το τι ακριβώς λέει και επιδιώκει η διάταξη». Κατόπιν ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πως «ανταποκρινόμενος και στο αίτημα του εισηγητή των ΑΝΕΛ κ. Παπαχριστόπουλου να δοθεί χρόνος μίας εβδομάδας, δέκα ημερών. Θα αποσυρθούν οι διατάξεις και θα έρθουν σε άλλο νομοσχέδιο. Αυτά τα λέω γιατί έγινε η αναβολή της συζήτησης της υπόθεσης. Αν δεν γινόταν, δεν θα τις απέσυρα», είπε ο αρμόδιος υπουργός.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ λέγοντας πως «οι φανατικοί “Μένουμε Ευρώπη’ μπορείτε να μας πείτε τι λέτε για την ουσία της διάταξης, είχατε νομοθετήσει το ίδιοι πράγμα για τις ποινικά και διοικητικά δικαστήρια». Έκανε λόγο για ανεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης, για «πολιτικό διπολισμό» και για «καραγκιοζιλίκι», ενώ χαρακτήρισε «πολιτικά σχιζοφρενείς» τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

«Σκληρό ροκ» από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

«Δεν θα βγάζουμε εμείς τα… “κάστανα’ των ΑΝΕΛ από την φωτιά» μοιάζει να λένε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ. Στα άκρα οδηγούν την αντιπολιτευτική τους στάση τα δυο κόμματα, δηλώνοντας νωρίτερα από το βήμα της Βουλής πως δεν πρόκειται να στηρίξουν ξανά διάταξη που δεν απολαμβάνει την κυβερνητική πλειοψηφία ανεξαρτήτως αν συμφωνούν ή όχι με αυτό.

Όλα ξεκίνησαν με αφορμή τις αντιδράσεις των ΑΝΕΛ στην τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία αφορά την εφαρμογή των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, ρύθμιση που κατά πληροφορίες αφορά και την Τουρκική Ένωση Ξάνθης για την οποία ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει αμετάκλητα τη διάλυση της.

«Δεν μπορείτε να πατάτε σε δύο βάρκες. Εμείς θα έχουμε αρνητική στάση αν δεν τα έχετε βρεί μαζί» σημείωσε χαρακητηριστικά ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Γκουλέκας. «Από δω και στο εξής σε κάθε ρύθμιση που θα υπάρχει ενδοκυβερνητική διαφωνία εμείς θα καταψηφίζουμε» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ. Μάλιστα στελέχη της ΝΔ λίγο αργότερα ανέφεραν ότι στο εξής η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα νομιμοποιεί την ενδοκυβερνητική πολυφωνία ενώ την στάση αυτή πιθανοτατα θα την κρατήσει και για το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, ένα νομοθέτημα που ο αρχηγός της ΝΔ έχει δηλώσει ότι η παράταξη του θα το υπερψηφίσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θόδωρος Παπαθεοδώρου. «Από δω και πέρα θα καταψηφίζουμε οτιδήποτε δεν έχει κυβερνητική πλειοψηφία. Τέλος, δεν δίνουμε άλλοθι, ανεξαρτήτως περιεχομένου» δήλωσε. «Τέλος αυτή η τακτική. Δεν δίνουμε άλλοθι, να πείσετε τους εταίρους σας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Από την πλευρά του το Ποτάμι ανέφερε ότι θα διατυπώσει την τελική του άποψη στην πορεία της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Ως «παιδική» χαρακτήρισαν την απόφαση της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης οι ΑΝΕΛ. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος αναφέρθηκε στις θέσεις των ΑΝΕΛ σχετικά με τα εθνικά θέματα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πέσει ωστόσο κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης με «παράκληση αγάπης» να ξαναδεί την ρύθμιση.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:14