search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:45
MENU CLOSE

Απόγνωση στο Μεξικό: Αναζητούνται αγνοούμενοι μέσα στα συντρίμμια (Video)

20.09.2017 09:50
Απόγνωση στο Μεξικό: Αναζητούνται αγνοούμενοι μέσα στα συντρίμμια (Video) - Media
 
Οι διασώστες καταβάλλουν απεγνωσμένες προσπάθειες για να εντοπίσουν δεκάδες παιδιά που εκφράζονται φόβοι ότι είναι θαμμένα κάτω από τα συντρίμμια ενός σχολείου της Πόλης του Μεξικού, ενός από τα εκατοντάδες κτίρια που καταστράφηκαν από τον πιο πολύνεκρο σεισμό που έπληξε τη χώρα σε διάστημα μιας γενιάς.
 
Η μεγέθους 7,1 βαθμών δόνηση προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 217 ανθρώπων, σχεδόν των μισών εξ αυτών στην πρωτεύουσα, 32 χρόνια ακριβώς μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1985 και λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την ισχυρή δόνηση που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 100 ανθρώπους στο νότιο Μεξικό.
 
Ανάμεσα στα συντρίμμια από τσιμέντο και ατσάλι του σχολείου Enrique Rebsamen, στρατιώτες και πυροσβέστες ανέσυραν τουλάχιστον 22 νεκρά παιδιά και δύο ενηλίκους, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων 30 παιδιών και 12 ενηλίκων, δήλωσε ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο.
 
Σκηνές χάους σημειώθηκαν στο σχολείο καθώς εκσκαφείς μετακινούσαν συντρίμμια κάτω από το φως προβολέων και γονείς στο σχολείο κρατιούνταν από την ελπίδα ότι τα παιδιά τους έχουν επιζήσει. «Εξακολουθούν να ανασύρουν παιδιά, αλλά δεν ξέρουμε τίποτα για την κόρη μου», λέει η 32χρονη Αντριάνα Ντ’ Φάργκο, με κόκκινα τα μάτια της έπειτα από ώρες αναμονής για να μάθει για το επτάχρονο παιδί της.

Τρεις επιζώντες βρέθηκαν γύρω στα μεσάνυχτα, καθώς ομάδες εθελοντών διασωστών που είχαν σχηματισθεί μετά τον σεισμό του 1985 κατέβαιναν βαθιά μέσα στα συντρίμμια. Το τηλεοπτικό δίκτυο Televisa μετέδωσε πως άλλα 15 πτώματα, τα περισσότερα παιδιών, έχουν ανασυρθεί, ενώ 11 παιδιά διασώθηκαν.

Ο σεισμός έκανε να καταρρεύσουν δεκάδες κτίρια και να σπάσουν σωλήνες αερίου με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν πυρκαγιές σ’ όλη την πόλη και σε άλλες πόλεις στο κεντρικό Μεξικό. Συντρίμμια από κτίρια και διαφημιστικές πινακίδες που έπεσαν έχουν συνθλίψει πολλά αυτοκίνητα.
 
Σε μια ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή, ένας παρουσιαστής είχε τον χρόνο να πει «αυτό δεν είναι άσκηση» πριν εγκαταλείψει το στούντιο που σειόταν.
 
Κατέρρευσαν τμήματα εκκλησιών της αποικιακής εποχής στην Πολιτεία Πουέμπλα, όπου το αμερικανικό γεωολογικό παρατηρητήριο USGS εντόπισε το επίκεντρο του σεισμού, περίπου 160 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, σε βάθος 51 χλμ.

Καθώς η γη σειόταν, το ηφαίστειο Ποποκατεπέτλ, το οποίο είναι ορατό από την πρωτεύουσα όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, είχε μια μικρή έκρηξη. Στις πλαγιές του, μια εκκλησία στο Ατζιτζιχουακάν κατέρρευσε στη διάρκεια της λειτουργίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άνθρωποι, δήλωσε ο κυβερνήτης της Πουέμπλα Χοσέ Αντόνιο Γκάλι.
 
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στον σεισμό σε μήνυμά του στο Twitter: «Ο Θεός να ευλογεί τους ανθρώπους της Πόλης του Μεξικού. Είμαστε μαζί σας και θα είμαστε εκεί για σας».

Κάτοικοι της Πόλης του Μεξικού, όπου ζουν περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι, κοιμήθηκαν στους δρόμους ενώ οι αρχές και εθελοντές έστησαν κέντρα για τη διανομή τροφίμων και νερού. Εθελοντές, στρατιώτες και πυροσβέστες σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες και σκάβουν με σφυριά και αξίνες για να βρουν επιζώντες και πτώματα στα συντρίμμια πολυκατοικιών, σχολείων και ενός εργοστασίου.
 
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:42