search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 19:30
MENU CLOSE

Δουλειά τώρα, αργότερα ανασχηματισμός

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1987
21-09-2017
22.09.2017 03:00
pap_0-2.jpg
 
Στο στόχαστρο του Μαξίμου οι υπουργικές «αρρυθμίες»
 
Με το ξεκίνημα της νέας πολιτικής περιόδου άρχισε να ανακινείται, κυρίως από δημοσιεύματα, ζήτημα ανασχηματισμού του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις τέτοιων προθέσεων από πλευράς Μαξίμου. Με την υπόθεση της βύθισης του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» οι εκτιμήσεις αναζωπυρώθηκαν υπό το σκεπτικό ότι οι ευθύνες Κουρουμπλή μπορεί να οδηγήσουν σε ανασχηματισμό νωρίτερα απ’ ό,τι υπολογιζόταν.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξ αρχής δεν φαινόταν να έχει τέτοιες προθέσεις, επέλεξε τη μέση οδό, της έμμεσης εκδήλωσης δυσαρέσκειας προς τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Θέλησε να δείξει έτσι ότι διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων – ότι, δηλαδή, είναι στην απόλυτη ευχέρειά του το πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός. 
 
Προς το παρόν με τα όσα είπε στο υπουργικό συμβούλιο σήμανε το καμπανάκι για όλους τους υπουργούς ότι βρίσκονται υπό καθημερινή αξιολόγηση, είτε το χαρτοφυλάκιό τους εμπλέκεται με την τρίτη αξιολόγηση είτε όχι. 
Στη διαδικασία αξιολόγησης των υπουργών τον ρόλο του «άγρυπνου ματιού» του Μαξίμου, που θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί τα πεπραγμένα τους, αναλαμβάνουν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος.  
 
Εν ολίγοις, το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός είναι ότι προς το παρόν οι υπουργοί σηκώνουν τα μανίκια και βάζουν τα δυνατά τους: 
αφενός για να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα έως τον Νοέμβριο και να κλείσει η αξιολόγηση ει δυνατόν μέχρι το τέλος της χρονιάς, 
αφετέρου να προχωρήσει και να βελτιωθεί το κυβερνητικό έργο που δεν άπτεται της αξιολόγησης προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα στο πεδίο της καθημερινότητας, τα οποία είναι αυτά που μπορούν να αλλάξουν το κοινωνικό και δημοσκοπικό κλίμα.
Ο πρωθυπουργός, έχοντας υιοθετήσει και την κριτική Τσακαλώτου (κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Ιουλίου), μίλησε στο Υπουργικό για την ανάγκη καλύτερου συντονισμού μεταξύ των υπουργείων αλλά και την ανάγκη κάθε υπουργείο ξεχωριστά να βελτιώσει το επίπεδο της δουλειάς του. 
 
Ασυγχώρητες οι ολιγωρίες
Μπροστά στις κάμερες και με μεγαλύτερη ακόμη έμφαση όταν έσβησαν αυτές, ζήτησε από τους υπουργούς του:
Ταχύτατα βήματα για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων (μάλιστα ζήτησε ανά εβδομάδα να υλοποιείται συγκεκριμένος αριθμός πράξεων) ώστε «να μην υπάρχει καμία αφορμή, κανένα πάτημα σε όποιον πιθανόν στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, θέλει να δει τη διαδικασία να καθυστερεί».
Αύξηση των ρυθμών στη δουλειά που γίνεται πέραν της αξιολόγησης, διότι η νέα φάση στην οποία εισέρχεται η κυβέρνηση – λίγο πριν από την τελική ευθεία για την έξοδο από το μνημόνιο – είναι απαιτητική και δύσκολη. Η ευθύνη που έχουμε αναλάβει «δεν συγχωρεί ανεπάρκειες, ολιγωρίες και παραβλέψεις» σημείωσε με νόημα ο πρωθυπουργός.
Με την παραπάνω φράση του, ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά έδειξε, ως αρνητικό παράδειγμα, προς την κατεύθυνση του υπουργού Ναυτιλίας, και μάλιστα λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, μετά την οποία ανακοινώθηκε η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου στους νηογνώμονες.
 
Η περίπτωση Κουρουμπλή έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια σε όλο το κόμμα και παρά την «κολοβή» πολιτική κάλυψη που δίνει αυτή τη στιγμή το Μαξίμου, θεωρείται ότι σε πιθανό μετασχηματισμό δεν θα γλιτώσει τη μετακίνηση – αν όχι την έξοδο – από το κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα, δε, με εκτιμήσεις, ο πρωθυπουργός στην πραγματικότητα κράτησε στη θέση του τον υπουργό, ώστε να πιει όλο το πικρό ποτήρι της διαδικασίας απορρύπανσης και της αναμέτρησης με τη δυσαρέσκεια των παραλιακών δήμων της Αττικής.
Το ζήτημα της επικοινωνιακής διαχείρισης – τόσο αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού στα Μέσα, όσο και με την έλλειψη ενημέρωσης των βουλευτών – τέθηκε χθες και από τους βουλευτές που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου την οποία ενημέρωσαν τα συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη Κουρουμπλής, Σαντορινιός και Φάμελλος.
 
Ανασχηματισμός στην ώρα του
Πέραν της τρέχουσας κρίσης με τον Σαρωνικό, που μάλλον έχει δημιουργήσει δυσάρεστα δεδομένα για τον αρμόδιο υπουργό, το κοντέρ ήδη γράφει τις επιδόσεις όλων των στελεχών που μετέχουν στην κυβέρνηση. Οι περισσότεροι πλέον εκτιμούν ότι ο ανασχηματισμός θα έρθει μετά την αξιολόγηση και θα είναι «εκλογικός», που σημαίνει ότι θα στοχεύει στο (πολιτικό) κέντρο, αν και στο εσωτερικό του κόμματος ζητείται (από τους 53) να είναι «αριστερός», να αναδεικνύει, δηλαδή, την παραδοσιακή φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα αναφέρεται με θετικά σχόλια στο έργο των υπουργείων Υγείας, Παιδείας και Εργασίας, που έφεραν νομοθετικό έργο μέσα στο καλοκαίρι. Από την τριάδα των αντίστοιχων υπουργών ενδεχομένως το τοπίο να είναι θολό για τον Κώστα Γαβρόγλου, ωστόσο η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανήκει στην ομάδα της νέας γενιάς στελεχών που προέρχονται από το περιβάλλον Τσίπρα ή ενσωματώθηκαν σ’ αυτό και φαίνεται πως θα έχουν συνέχεια, καθώς συμβολίζουν, μεταξύ άλλων, το καινούργιο και δεν παραπέμπουν σε «παλαιοκομματικά» χαρακτηριστικά. Σε αυτή την ομάδα στελεχών συγκαταλέγονται επίσης ο προαναφερθείς υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, από τους στενότερους και πλέον έμπιστους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.
 
Σε ό,τι αφορά βεβαίως τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ είχαν υπάρξει αναταράξεις στις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό στην αρχή του χρόνου και ο ίδιος εξέπεμπε μια αμφιθυμία σε σχέση με την παραμονή του στην κυβέρνηση, μετά τη δεύτερη αξιολόγηση θεωρείται ότι έχει εδραιώσει τη θέση του και άρα είναι δύσκολο να μετακινηθεί – ακόμη και με μια πιθανή επίφαση «αναβάθμισης» σε ρόλο αντιπρόεδρου της κυβέρνησης – στην τελική ευθεία για την έξοδο από το μνημόνιο.
 
Πάντως κατά καιρούς οι φήμες και πληροφορίες τον θέλουν να έρχεται σε σύγκρουση με τον στενό συνεργάτη και προσωπικό φίλο του πρωθυπουργού Νίκο Παππά. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η ένταση μεταξύ των δύο υπουργών για τη Διαστημική Υπηρεσία που εγκαινίασε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Ωστόσο σημείο τριβής έχουν αποτελέσει και ζητήματα επικοινωνιακής πολιτικής στα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 19:30