search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:33
MENU CLOSE

Κρέτσος: Δεν μπορεί πια ο οποιοσδήποτε να βάζει μια κεραία και να εκπέμπει

23.09.2017 14:55
Λ. Κρέτσος: Αυτά τα χρήματα δόθηκαν στα ΜΜΕ για τη Συμφωνία των Πρεσπών (ΠΙΝΑΚΑΣ) - Media

 

Για το ψηφιακό ραδιόφωνο, τις διεθνώς κατοχυρωμένες συχνότητες και την επικείμενη αδειοδότηση των σταθμών μίλησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Ο Λευτέρης Κρέτσος ανέφερε πως παράλληλα με τις τηλεοπτικές άδειες θα ξεκινήσει και η διαδικασία για τις ραδιοφωνικές άδειες, μόνο που στην περίπτωση αυτή είναι πιο πολύπλοκη η φάση μια και μιλάμε για περισσότερα από χίλια ραδιόφωνα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Ειδικά σε εκείνες που αφορούν το ψηφιακό ραδιόφωνο.

• Αρχικά να δούμε ποια η διαφορά του αναλογικού από το ψηφιακό ραδιόφωνο.

Οι διαφορές είναι παρόμοιες με εκείνες της αναλογικής σε σχέση με την ψηφιακή τηλεόραση. Το σήμα στο ψηφιακό ραδιόφωνο είναι καλύτερης ποιότητας και μπορούμε να το διαχειριστούμε με αποτελεσματικότερο τρόπο. Επίσης ο αριθμός των σταθμών που μπορεί να χωρέσουν στην μπάντα είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερος από εκείνον στο αναλογικό ραδιόφωνο. Και για να μην ξεχνιόμαστε, δεν μιλάμε για άπειρο αριθμό.

• Επομένως προχωράμε στη διαδικασία για τις ραδιοφωνικές άδειες;

Αυτή την εβδομάδα αναρτήθηκε στη Διαύγεια ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του τεχνικού συμβούλου που θα εκπονήσει τον χάρτη συχνοτήτων για το ψηφιακό ραδιόφωνο. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης θα φέρει εντός του επόμενου τριμήνου προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Από εκεί και πέρα η ΕΕΤΤ θα αναλάβει να διεκπεραιώσει με απόλυτη διαφάνεια και επαρκή χρόνο για διαβούλευση τον διαγωνισμό για τον πάροχο δικτύου, η ανάδειξη του οποίου δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση με τις μεθοδεύσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τον πάροχο του τηλεοπτικού ψηφιακού δικτύου. Και, τέλος, το ΕΣΡ θα έχει την αποκλειστική ευθύνη της διοργάνωσης και ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειοδότησης των σταθμών.

• Ελπίζω να μη ζήσουμε τα ίδια όπως με τον διαγωνισμό για την τηλεόραση.

Για την τηλεόραση είχαμε συγκεκριμένους τεχνικούς περιορισμούς, ενώ για το ψηφιακό ραδιόφωνο υπάρχουν ήδη κατοχυρωμένες διεθνώς συχνότητες στα VHF, γεγονός που διευκολύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης. Δεν απαιτούνται διαδικασίες συντονισμού με τις όμορες τηλεπικοινωνιακά χώρες.

• Ωστόσο ο κόσμος δεν διαθέτει συσκευές για ψηφιακά ραδιόφωνα; Πώς θα ακούει;

Ολοι έχουμε στη μνήμη μας τις εικόνες από τον πανικό που επικράτησε στα πολυκαστήματα ηλεκτρικών ειδών για την αγορά αποκωδικοποιητών κατά την ψηφιακή μετάβαση στην τηλεόραση. Στην ψηφιακή μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση τα λάθη ήταν πολλά. Δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν.

Οι τεχνολογικές μεταβάσεις θα πρέπει να γίνονται με σωστό σχεδιασμό και να δίνεται ο κατάλληλος χρόνος, ώστε να μπορεί να γίνει η διαδικασία ομαλά και προφανώς να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

• Θα δώσετε, είπατε προ ημερών, και πανελλαδικές ψηφιακές άδειες, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στο ραδιόφωνο. Πώς θα παίζουν παράλληλα και τα FM; Πώς θα επηρεαστούν τα ραδιόφωνα της επαρχίας από αυτό;

Το ψηφιακό ραδιόφωνο θα παίζει στην μπάντα των VHF και όχι στα FM, οπότε δεν επηρεάζει την μπάντα των FM. Κατά τη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου θα έχουμε και αναλογικό και ψηφιακό ραδιόφωνο.

Αλλωστε εκτός από τη Νορβηγία, η οποία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ενστερνίστηκε το ψηφιακό ραδιόφωνο και που από τις αρχές του 2017 σταμάτησε τις αναλογικές εκπομπές, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελβετία κ.λπ., υπάρχει και αναλογικό και ψηφιακό ραδιόφωνο.

• Σε τι θα βοηθήσει η εισαγωγή του ψηφιακού ραδιοφώνου;

Το ζήτημα των παρεμβολών στα δίκτυα αεροναυτιλίας επιλύεται οριστικά. Μπαίνει τέλος επίσης στα «παρατράγουδα» με παρεμβολές από ανταγωνιστικούς σταθμούς καθώς και στη λειτουργία των παράνομων πειρατικών σταθμών.

Δεν μπορεί πια ο οποιοσδήποτε να βάζει μια κεραία με το έτσι θέλω και να εκπέμπει. Για τους πανελλαδικής εμβέλειας σταθμούς θα συμβεί κάτι μαγικό: θα μπορούν να διατηρήσουν τη συχνότητά τους, στην ουσία την εταιρική τους ταυτότητα, σε όλη την επικράτεια. Επίσης θα μπορούν να προσφέρουν νέες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα εικόνες με πληροφορίες για το πρόγραμμά τους.

• Ποια θα είναι η τιμή εκκίνησης στη δημοπρασία για τα ραδιόφωνα της Αττικής;

Η τιμή εκκίνησης, όπως και ο αριθμός των αδειών, θα καθοριστεί με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.

• Είπατε βέβαια στην αρχή της κουβέντας μας πως «δεν μιλάμε για άπειρο αριθμό».

Ηταν απλώς για να δείξω μια τάξη μεγέθους και να δώσω έμφαση στις δυνατότητες που υπάρχουν μέσω του ψηφιακού ραδιοφώνου, όπως για παράδειγμα να έχουμε σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας και ραδιοφωνικούς σταθμούς αυτοκινητόδρομων.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:32