search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:35
MENU CLOSE

Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ο Τζακ Λιου

25.09.2017 16:02
Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ο Τζακ Λιου - Media

 

Η ανταμοιβή για δύσκολες μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να είναι περισσότερη λιτότητα, τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου μιλώντας απόψε σε εκδήλωση του Economist στην Αθήνα, τασσόμενος παράλληλα υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, τάχθηκε επίσης υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους σε συνάρτηση με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή εθνικού σχεδίου αναδιάρθρωσης στο οποίο θα συμφωνήσουν όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα.

Ο κ. Λιου τόνισε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να είναι μικρή, ωστόσο η ιδέα της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη δημιούργησε αβεβαιότητα. Για το λόγο αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά, το grexit είναι ένα πείραμα του οποίου δεν θέλουμε να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα. Είναι θετικό, προσέθεσε, το γεγονός ότι το grexit φαίνεται να είναι εκτός, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τη σταθερότητα.

Ο πρώην υπουργός επανέλαβε τη θέση υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους και της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στους τομείς της φορολογίας και των επενδύσεων.

Από την πλευρά του ο κ. Μυτιληναίος πρότεινε την εφαρμογή εθνικού σχεδίου αναδιάρθρωσης που θα αντανακλά τη θέληση των Ελλήνων οι οποίοι επιθυμούν την παραμονή στην ευρωζώνη και είναι η πλειοψηφία. Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει μείωση φόρων, μικρότερο στόχους για το δημοσιονομικό πλεόνασμα, ιδιωτικοποιήσεις και εφαρμογή του fast track για μεγάλες επενδύσεις όπως έγινε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τα στοιχεία αυτά, ανέφερε κ Μυτιληναίος, είναι το εύκολο μέρος της συνταγής. «Το δύσκολο είναι το χρέος για το οποίο όλοι συμφωνούμε πως δεν είναι βιώσιμο».

Τόνισε ότι η διστακτικότητα που εμφανίζεται σήμερα από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων σε σχέση με το ελληνικό χρέος οφείλεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης ότι η χώρα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Η λύση στο πρόβλημα -όπως είπε ο ίδιος είναι- η σύνδεση της ρύθμισης του χρέους με τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα προωθούνται, αδιάφορο με το ποιος είναι στην κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση.

Σημείωσε δε ότι όλες οι άλλες συνταγές και ιδίως αυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέτυχαν.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:34