search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:24
MENU CLOSE

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της έκτης δόσης

22.10.2011 07:03
Εγκρίθηκε η εκταμίευση της έκτης δόσης - Media

To Eurogroup ενέκρινε την επόμενη δόση του δανείου στήριξης στην Ελλάδα και η εκταμίευσή της θα γίνει στο πρώτο μισό του Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

To Eurogroup ενέκρινε την επόμενη δόση του δανείου στήριξης στην Ελλάδα και η εκταμίευσή της θα γίνει στο πρώτο μισό του Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ θα εισηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, την έγκριση της εκταμίευσης και από το συμβούλιο του Ταμείου. Το συμβούλιο της Ευρωζώνης επανέλαβε επίσης την Παρασκευή τη δέσμευσή των Βρυξελλών για ένα δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, σημειώνοντας πως σε αυτό θα προβλέπεται «ο κατάλληλος συνδυασμός πρόσθετης χρηματοδότησης και συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα».

Η εκταμίευση της δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει το ανακοινωθέν, «αναμένεται στο πρώτο μισό του Νοεμβρίου, υπό την έγκριση του συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Το Eurogroup σημειώνει επίσης ότι η μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί σε σχέση με την τέταρτη αξιολόγηση και ότι οι οικονομικές προκλήσεις παραμένουν σημαντικές, και «χαιρετίζει τις σημαντικές προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης, τις οποίες κατέβαλε η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες θα της επιτρέψουν να πετύχει τους στόχους για το 2012».

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν ιδιαίτερα την «ικανοποίησή τους για τα μέτρα τα οποία ενέκρινε την Πέμπτη το ελληνικό κοινοβούλιο», καλώντας επίσης την Αθήνα να σημειώσει «περαιτέρω πρόοδο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων».

Στα χέρια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης βρέθηκαν την Παρασκευή οι εκθέσεις της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Μετά και το «δειλό ναι» της τρόικας, η έγκριση της δόσης θεωρείτο αναμενόμενη, δυσκολότερο σημείο όμως είναι τα σχέδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που εκτιμάται ότι θα γίνει με αναθεώρηση του υπάρχοντος PSI.

Η Ελλάδα εκτιμάται ότι έχει πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 20 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τις 21 Ιουλίου όταν αποφασίστηκε το πακέτο των 159 δισ. ευρώ, εξαιτίας της επιδείνωσης της ύφεσης και των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του σχεδίου προσαρμογής.

Οι αποφάσεις για το νέο πακέτο βοήθειας ίσως είναι έτοιμες μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών, από την πλευρά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του, αναφέροντας σε σχετική του ανακοίνωσή πως «η απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα και την έκτη δόση είναι ένα θετικό βήμα που έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής υπερψήφισης από τη Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου, με το οποίο διασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012 και τίθενται οι βάσεις για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές».

«Οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και η εφαρμογή σκληρών, αλλά εθνικά αναγκαίων σωστικών μέτρων, είναι η βάση όχι μόνο για την έκτη δόση, αλλά για το νέο πρόγραμμα που θα διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους και άρα την ευκολότερη κάλυψη του ετήσιου βάρους εξυπηρέτησής του» συνέχισε ο υπουργός.

«Αυτό θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο επίπεδο ρευστότητας, στις επενδύσεις, την απασχόληση, την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας που υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες μιας βαθιάς μακροχρόνιας ύφεσης η οποία άρχισε το 2009, πριν γίνει αντιληπτό από όλους όσους έπρεπε το μέγεθος της κρίσης και άρα του κινδύνου που διατρέχει η χώρα», κατέληξε ο Ευ .Βενιζέλος.

Με θετικά σχόλια υποδέχτηκαν την απόφαση και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, χαρακτηρίζοντάς την ως σημαντική κίνηση, που αποτελεί προϋπόθεση για το δεύτερο πακέτο.

Για «ιδιαίτερα σημαντική είδηση» έκανε λόγο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν. «Η οριστικοποίηση της καταβολής της τελευταίας δόσης από το προηγούμενο πρόγραμμα για την Ελλάδα συνιστά μια πολύ σημαντική πρόοδο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φ. Μπαρουέν μετά τη σύνοδο του Eurogroup.

Παράλληλα, την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα, εξέφρασαν και οι υπουργοί Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεϊντερς και της Ισπανίας Έλενα Σαλγάδο.

Ειδικότερα, η κα. Σαλγάδο ανέφερε ότι η απόφαση «αποτελεί επιβράβευση των προσπαθειών που καταβάλει η Ελλάδα, η οποία αποδεικνύει ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της». Υπογράμμισε ακόμη ότι η απόφαση του Eurogroup σηματοδοτεί σημαντικό βήμα προς το δεύτερο πρόγραμμα αρωγής, το οποίο θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:21