search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:46
MENU CLOSE

Η Ευρώπη δέσμια των αξιών της

27.09.2017 08:06
 
Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές κοινωνίες σχετίζονται με τις ίδιες τις αρχές που τις διέπουν. Έχουμε φτάσει σ’ ένα οριακό σημείο όπου η Ευρώπη είναι δέσμια των ίδιων της των αξιών. 
 
Τόσο το μεταναστευτικό όσο και τα κατακλυσμιαία φαινόμενα της τρομοκρατίας θέτουν σε μεγάλη δοκιμασία και κλονίζουν τις καταστατικές αρχές των ευρωπαϊκών ιδεωδών.  
 
Η Ευρώπη βρίσκεται εγκλωβισμένη στην ίδια της τη συνείδηση. Σε όλες τις ευρωπαϊκές εκλογικές αναμετρήσεις, οι κοινωνίες φαίνεται να έχουν αρχίσει να αγνοούν επιδεικτικά τις ιδεολογικές πολιτικές αρχές τους, τα παραδοσιακά κριτήρια με τα οποία ψήφιζαν και να τονίζουν επίμονα την ανησυχία τους σχετικά με το μεταναστευτικό και την τρομοκρατία. 
 
Στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές  τα αποτελέσματα δείχνουν καθαρά αυτόν τον ιδεολογικό αποσυντονισμό. Το νεοναζιστικό  AfD το ψήφισαν σύμφωνα με τα στοιχεία της infratest dimap, από το CDU και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) 1.070.000 άτομα, από το SPD 500.000, από την Αριστερά 430.000, από τους Φιλελεύθερους (FDP) 50.000, και από τους Πράσινους 40.000, ενώ οι νέοι ψηφοφόροι έφτασαν τις 740.000.
 
Προφανώς, όλοι αυτοί οι ψηφοφόροι δεν είναι ναζιστές. Άρα δεν έχει να κάνει με την άνοδο της ακροδεξιάς, ούτε με ιδεολογικές επανακάμψεις. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες πιέζουν τις κυβερνήσεις τους να αντιμετωπίσουν την μετανάστευση και την τρομοκρατία  όχι με ιδεολογικά ευχολόγια αλλά με αποτελεσματικότητα. Πάνω σε αυτό το υπαρκτό πρόβλημα, οι λαϊκιστές όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων ανά τον κόσμο βρίσκουν πεδίον δόξης λαμπρό για να βυσσοδομήσουν – δυστυχώς σε σωστή βάση. 
 
Πρόκειται για ένα υπαρκτό πρόβλημα που έχει πελαγοδρομήσει μέσα στις δαιδαλώδεις αποχρώσεις του ευρωπαϊκού ουμανισμού. Ωστόσο,  πόσους μετανάστες μπορεί να δεχτεί αγόγγυστα μια ευρωπαϊκή κοινωνία στο όνομα ευγενικών αρχών; Πόσες αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις μπορούν να γίνουν ανεκτές υπό την σκέπη ανθρωπιστικών ιδεών;
 
Βρισκόμαστε σε μιαν εξελικτική και επώδυνη διαδικασία προβληματισμού που ανατρέπει τα δεδομένα των κατακτήσεών μας, τις βεβαιότητές  μας  και τον τρόπο ζωής μας και σ’ αυτήν τη διαδικασία οι μεταπτώσεις είναι φυσιολογικές όσο και επικίνδυνες. 
 
Το ότι μιλάμε και αναλύουμε τα εκλογικά αποτελέσματα εγκλωβισμένοι στις παραδοσιακές ιδεολογίες (δεξιά – αριστερά), κάνουμε το πρώτο μεγάλο λάθος ανάγνωσής τους  και εκτίμησης του μηνύματος που στέλνουν με την ψήφο τους στις ηγεσίες τους οι πολίτες της Ευρώπης.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:46