search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:09
MENU CLOSE

Η Τουρκία είναι μια… ασφαλής χώρα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1988
28-09-2017
01.10.2017 03:00
lim.jpg

 

Το ΣτΕ έκρινε ότι πληροί και εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για επιστροφή προσφύγων

«Ανοίγει ο δρόμος» για τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία των μεταναστών για τους οποίους απορρίπτεται η αίτηση ασύλου, αφού πρώτη φορά κρίνεται ασφαλής (!) η γειτονική χώρα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα δύο Σύρων προσφύγων, 22 και 29 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι είχαν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να μην επαναπροωθηθούν στην Τουρκία μετά την οριστική απόρριψη του αιτήματος ασύλου που είχαν υποβάλει στις ελληνικές αρχές ως πρόσφυγες πολέμου. 
 
Το ανώτατο εποπτικό όργανο έκρινε πως η τουρκική Δημοκρατία πληροί και εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι έφτασαν παράτυπα στην Ελλάδα μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό (20 Μαρτίου 2016), αλλά δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν άσυλο. 
Πλέον, με αρχή τους δύο Σύρους πρόσφυγες, δημιουργείται δεδικασμένο που επιτρέπει στις ελληνικές αρχές να απελαύνουν απρόσκοπτα στην Τουρκία όσους πρόσφυγες και μετανάστες, ανεξαρτήτως υπηκοότητας ή ευαλωτότητας (μονογονεϊκές οικογένειες, ασυνόδευτοι ανήλικοι, ομοφυλόφιλοι, ΑμεΑ κ.λπ.), δεν καταφέρνουν να πάρουν άσυλο, αδιαφορώντας για τις συνθήκες που επικρατούν στη γειτονική χώρα και παρά τη γενική κατακραυγή για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη βίαιη καταστολή κατά παντός ο οποίος κρίνεται ως «επικίνδυνος» από το καθεστώς Ερντογάν.
 
Ειδικά οι 2,3 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες, που βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία, «παραμένουν αποκλεισμένοι από την ελεύθερη πρόσβαση στην εργασία και την εκπαίδευση και πέφτουν θύματα έντονου κοινωνικού ρατσισμού» επισημαίνει η Εύα Κιοσσέ, εκπρόσωπος του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights Watch). 
Άγνωστη όμως παραμένει και η τύχη χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα hotspots των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου περιμένοντας την εξέταση των αιτημάτων ασύλου, με τον κίνδυνο της άμεσης απέλασής τους στην Τουρκία σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματός τους πλέον να είναι πιο ορατός από ποτέ.
 
Να σημειωθεί ότι τους περασμένους μήνες σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στα hotspots της Μόριας (Λέσβος) και της Βιαλού (Χίος) όταν οι αρχές επιχείρησαν να απελάσουν μετανάστες, των οποίων τα αιτήματα για άσυλο είχαν απορριφθεί. 
Επίσης πληθαίνουν τα κρούσματα «εξαφανίσεων» μεταναστών από τους καταυλισμούς λίγες ημέρες πριν από την εξέταση των αιτημάτων ασύλου από τις αρμόδιες επιτροπές μπροστά στον κίνδυνο της απέλασης. 
 
Επανεξέταση
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» από πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αριθμός των «εξαφανισμένων» μεταναστών στα νησιά σήμερα είναι περίπου 760 άτομα. Πρόκειται κυρίως για Πακιστανούς, αλλά και οικονομικούς μετανάστες από την Αφρική (Μαρόκο, Αλγερία, Ερυθραία κ.α.), των οποίων τα αιτήματα ασύλου απορρίπτονται σε ποσοστό σχεδόν 99%!
Παρ’ όλα αυτά, η συντριπτική πλειονότητα αυτών προσφεύγουν κατά της πρώτης απορριπτικής απόφασης ζητώντας την επανεξέταση του αιτήματός τους σε δεύτερο βαθμό. Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, όμως, εξαφανίζονται από τα κέντρα πρώτης καταγραφής, κρύβονται και αναζητούν τρόπο ώστε να φύγουν στα «κλεφτά» από τα νησιά, με προορισμό την ηπειρωτική Ελλάδα.
 
Τέλος, ένα σημαντικό ζήτημα που ανέδειξε η πρώτη Πανευρωπαϊκή Έρευνα για τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη τη διετία 2015-16, που πραγματοποίησε το διεθνές ινστιτούτο Pew Research Center, είναι οι πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία έκδοσης αποφάσεων για την παροχή ασύλου.
Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας στα 28 κράτη – μέλη της Ε.Ε., καθώς και σε Νορβηγία, Ελβετία, από τα 2,3 εκατομμύρια προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι πέρασαν στην Ευρώπη τη διετία 2015-16 προερχόμενοι στη συντριπτική πλειονότητά τους από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, περίπου 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν «μετέωροι» στα κέντρα προσωρινής παραμονής, αναμένοντας επί μήνες την εξέταση των υποθέσεών τους.
 
Τα πρωτεία στις καθυστερήσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα κατέχει η Ουγγαρία και ακολουθεί η Ελλάδα, που όμως μαζί με την Ιταλία αποτελούν τις κύριες «πύλες εισόδου» των μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Οι καθυστερήσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο σε έλλειψη προσωπικού στην Υπηρεσία Ασύλου, στη γραφειοκρατία, καθώς και στην αρνητική στάση χωρών που εξακολουθούν να μην δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στα εδάφη τους – όπως στην προκειμένη περίπτωση συμβαίνει με την Ουγγαρία – με συνέπεια περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες να ζουν με την αβεβαιότητα και την αγωνία του τι μέλλει γενέσθαι.
Ειδικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι πιέσεις προς τις τοπικές κοινωνίες και την πολιτεία αυξήθηκαν εκ νέου τους δύο τελευταίους μήνες, οπότε παρατηρείται μια μικρή αλλά σταθερά ανοδική τροχιά στις αφίξεις νέων προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Κω.
 
Μόνο το πρώτο εικοσαήμερο του Σεπτεμβρίου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κατέγραψε 3.573 νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια, κατά μέσον όρο 180 άτομα ημερησίως. Αριθμός που φαντάζει ελάχιστος μπροστά στο τι ίσχυε πριν από την υπογραφή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για τον έλεγχο των ροών και το μονομερές κλείσιμο της «βαλκανικής οδού» από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Όμως είναι αυξημένος κατά 150% συγκριτικά με τον αντίστοιχο αριθμό αφίξεων τον Σεπτέμβριο του 2016.
 
Κλειστές δομές
Με τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι παραμένουν στα hotspots των νησιών του ΒΑ Αιγαίου να υπερβαίνει τους 13.000, τα σοβαρότερα προβλήματα παρατηρούνται στη Λέσβο (περίπου 5.000) και τη Σάμο (έχουν υπερβεί τα 2.000 άτομα σε δομή που δεν αντέχει περισσότερα από 700). Μετά την απόφαση του ΣτΕ για την «απελευθέρωση» των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία, πρόθεση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι να προχωρήσει άμεσα σε κλειστές δομές – προαναχωρησιακά κέντρα – που θα γίνουν στα νησιά όπου υπάρχουν τα hotspots και εκεί θα κρατούνται αποκλειστικά μετανάστες προς απέλαση.
Η δημιουργία αυτών των κέντρων όμως βρίσκει σημαντικά προσκόμματα στις αντιδράσεις των δημάρχων του ΒΑ Αιγαίου, αλλά και σε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που δηλώνουν αδυναμία διάθεσης επιπλέον αστυνομικών για τη λειτουργία και φύλαξη των κέντρων κράτησης.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:00