search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:46
MENU CLOSE

Μπουνάτσα μετά την καταιγίδα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1988
28-09-2017
30.09.2017 03:00
fofi_1-3.jpg

 

Να ρίξουν τους τόνους επιχειρούν τα επιτελεία των υποψηφίων για την Κεντροαριστερά

Σοβαρή προσπάθεια να μείνουν πίσω τα διαδικαστικά προβλήματα και να προωθηθεί μια πολιτική αντιπαράθεση ουσίας καταβάλλουν τα επιτελεία των υποψηφίων για τον νέο κεντροαριστερό φορέα, μετά την περιδίνηση του Σαββατοκύριακου. 
 
Η ανταλλαγή επιστολών κυρίως μεταξύ Γεννηματά – Αλιβιζάτου και η δημοσιοποίησή τους προκάλεσαν πολλές συζητήσεις και ερωτήματα για τη συνέχεια. Κάποιοι έσπευσαν να προδικάσουν την έντονη ενόχληση του προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Διαδικασιών Νίκου Αλιβιζάτου από την αυστηρή επιστολή της Φώφης Γεννηματά, με την οποία τον καλούσε να λάβει τις διαδικαστικές αποφάσεις χωρίς συνεδρίαση των υποψηφίων και άφηνε αιχμές για τη δημοσιοποίηση στοιχείων και επιστολών που δημιούργησαν μείζον πολιτικό ζήτημα. Υπήρξαν δε δημοσιεύματα – που διαψεύστηκαν άμεσα – ότι προτίθεται να τα «βροντήξει» πιεσμένος από τη σφοδρή σύγκρουση ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού για το ζήτημα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Τελικά ύστερα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις όλες οι πλευρές επιχειρούν από προχτές να κατεβάσουν τόνους. 
 
Ο Νίκος Αλιβιζάτος απέστειλε επιστολή σε έξι εταιρείες πληροφορικής καλώντας τες να αναλάβουν, από κοινού με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Wind, την ηλεκτρονική διασύνδεση στις 530 κάλπες που έχει συμφωνηθεί να στηθούν σε όλη τη χώρα. Με την επιστολή του ζήτησε από τις εταιρείες να του δώσουν προσφορές μόνο για την online διασύνδεση των καλπών, το αργότερο μέχρι τις δύο σήμερα το μεσημέρι. Στόχος είναι να συνεδριάσει η επιτροπή αύριο Παρασκευή και να λάβει τις τελικές της αποφάσεις επί των διαδικαστικών. Στη συγκεκριμένη επιστολή λείπει εντελώς το ζήτημα λογισμικού για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται, το ζήτημα αυτό δεν είναι τεχνικό αλλά πολιτικό. Και το ανέφερε αυτό με δεδομένο ότι υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες εξ αποστάσεως ψήφου, αλλά δεν μπορεί να στεγανοποιηθεί πλήρως η διαδικασία με αποτέλεσμα να υπάρχουν κίνδυνοι να παραβιαστεί η ασφάλεια και να υπάρξουν απόπειρες διπλοψηφίας. Μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα οι Γιώργος Καμίνης και Νίκος Ανδρουλάκης έχουν αρχίσει να οπισθοχωρούν και να προβληματίζονται, ενώ ακόμη επιμένουν οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιάννης Ραγκούσης και Γιάννης Μανιάτης, παρ’ ότι έχουν πέσει οι τόνοι της αντιπαράθεσης.
 
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες δεν επαφίενται μόνο στις κινήσεις των εταιρειών πληροφορικής, αφού η  τεχνική υποεπιτροπή της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας ξεκίνησε από προχτές συναντήσεις με εταιρίες που θα μπορούσαν να στηρίξουν τεχνικά τη Wind, η οποία έχει δείξει ενδιαφέρον να αναλάβει το έργο της εκλογικής αναμέτρησης.
 
Πιο αποφασιστική από όλους η Φώφη Γεννηματά, εξακολουθεί να κινείται ως ο παράγων που καθορίζει τις εξελίξεις. «Κανένα διαδικαστικό ζήτημα δεν πρόκειται  ν’ ανακόψει τη δυναμική που υπάρχει. Η απήχηση που έχει αυτή τη στιγμή το εγχείρημα δεν επιτρέπει σε κανέναν να κάνει ούτε δεύτερες σκέψεις ούτε να συνεχίσει την εσωστρέφεια. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτά. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει  η επιτροπή να έχει ολοκληρώσει τις αποφάσεις της, να τελειώνουμε με τη συζήτηση αυτή και να έρθει στο προσκήνιο η πολιτική» είπε χτες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. 
Από τη Χαριλάου Τρικούπη εκπέμπεται σήμα ότι το θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας είναι νεκρό, αφού οι τρεις μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας απέρριψαν την περίπτωση να ασχοληθούν με τη διαδικασία. «Η διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας εξ αποστάσεως χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να μην προχωρήσει η διαδικασία στις 5 Νοεμβρίου» είπε σε αυστηρούς τόνους χτες ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μιλώντας στον ραδιοσταθμό News 247, τονίζοντας πως κάποιοι χρησιμοποιούν ως άλλοθι την ηλεκτρονική ψηφοφορία για να παραταθεί η προεκλογική περίοδος «παίζοντας το παιχνίδι του Τσίπρα στην ουσία». 
 
Έριξε γάντι
Ο Στ. Θεοδωράκης από τις Βρυξέλλες χτες πέταξε εκ νέου το γάντι στη Φώφη Γεννηματά, δηλώνοντας ότι θα επιμείνει στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενώ κάλεσε τους υπόλοιπους υποψήφιους να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. «Κάποιοι μεθοδικά σαμποτάρουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Εχουν μάθει να εμπιστεύονται μόνο τους κομματικούς μηχανισμούς»  είπε ανάβοντας νέες φωτιές.  
 
Οι υποψήφιοι συνεχίζουν την προεκλογική τους πορεία με περιοδείες ανά την Ελλάδα, επαφές και ομιλίες. Πιο κρίσιμο θέμα και κορυφαίο δίλημμα είναι η στάση του νέου φορέα απέναντι στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κάθε υποψήφιος έχει διαφορετική προσέγγιση. Η Φώφη Γεννηματά ξεπερνά το δίλημμα στη λογική της ανατροπής της κομματικής σειράς και της πολιτικής εκτίναξης του νέου φορέα στη δεύτερη θέση, οπότε ρίχνει το μπαλάκι σε άλλους. Ο Γιάννης Ραγκούσης δεν δείχνει να δυσφορεί στην προοπτική μιας συνεργασίας με έναν ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ Θεοδωράκης, Καμίνης και Κωνσταντινόπουλος μοιάζει να βρίσκονται πιο κοντά σε μια ενδεχόμενη συνεργασία με τη Ν.Δ., αν και κανείς από τους υποψήφιους δεν ξεκαθαρίζει τις διαθέσεις του μεταθέτοντας το πρόβλημα για όταν δημιουργηθεί, δηλαδή μετά την ετυμηγορία των πολιτών στην κάλπη. Ένα άλλο καυτό θέμα είναι η διαδικασία ομογενοποίησης των χώρων και των κομμάτων που συμμετέχουν στο εγχείρημα, με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να προτείνει ενιαία κοινοβουλευτική λειτουργία των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού και παρουσία ενός αρχηγού στη Βουλή, που θα αναλάβει να αντιπαρατεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «σπάζοντας το τεχνητό δίπολο Τσίπρα – Μητσοτάκη» όπως είπε.
Όλοι οι υποψήφιοι μελετούν τα στοιχεία των πρώτων δημοσκοπήσεων, που δείχνουν – ως τώρα – ότι η Φώφη Γεννηματά προηγείται με διαφορά και ότι μάχη για την είσοδο τους στον δεύτερο γύρο δίνουν οι Γ. Καμίνης, Στ. Θεοδωράκης και Ν. Ανδρουλάκης. 
 
Η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί να καταστεί πόλος ενότητας και ανασύνταξης του χώρου, κεφαλαιοποιώντας τις πρωτοβουλίες της που απέδωσαν ώστε, σήμερα, να υπάρχουν 10 υποψήφιοι από κόμματα και κινήσεις. «Το βλέμμα μας είναι μπροστά. Τόλμησα και έβαλα τον εαυτό μου στην κρίση της παράταξης για να ξεπεράσουμε προβληματισμούς και κακοπιστίες και να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα. Να βγάλουμε τη χώρα από την περιπέτεια» είπε από τη Δράμα όπου περιόδευσε την Τρίτη. Γιώργος Καμίνης και Σταύρος Θεοδωράκης πλειοδοτούν ποιος από τους δύο μπορεί να προσελκύσει τους περισσότερους ψηφοφόρους και να δώσει ξανά δύναμη και κύρος, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης θέτει μπροστά το θέμα της πλήρους ανανέωσης και ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης, με την ηγεσία να περνάει σε νεότερη γενιά. Δυνατοί παίκτες αποδεικνύονται και οι Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης, με τον πρώτο να παρεμβαίνει σε σοβαρά ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής με προτάσεις, ενώ ο Ραγκούσης προβάλλει συνεχώς την ανάγκη ριζικών θεσμικών αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος σε πολιτειακό, αλλά και κρατικό επίπεδο. Από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι η Φώφη Γεννηματά υφίσταται μια συνέπεια από τις υποψηφιότητες Μανιάτη, Ραγκούση και κυρίως Ανδρουλάκη, ενώ άγνωστοι Χ εξακολουθούν να παραμένουν οι Αλ. Πόντας, Κων. Γάτσιος και Δ. Τζιώτης, που με ευκολία πέρασαν τον «κάβο» της συγκέντρωσης υπογραφών απ’ όλη την Ελλάδα. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:45