search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:48
MENU CLOSE

Γαλάζιο «σκορποχώρι» η Ν.Δ.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1988
28-09-2017
29.09.2017 03:00
nd_6.jpg

 

Διχασμένη η αξιωματική αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο περί ταυτότητας φύλου

Ο ορισμός του μπούμερανγκ κατέληξε να γίνει η πολιτική τακτική της Ν.Δ., που στόχευε στην ανατροπή των ενδοκυβερνητικών ισορροπιών. Όπως απέδειξε η πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής για το νομοσχέδιο περί ταυτότητας φύλου, υπήρξε πολιτικό… «καθρεφτάκι».
 
Η κυβερνητική πλειοψηφία αποδείχθηκε «μπετόν αρμέ», σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική παρουσία της Ν.Δ., που εμφανίστηκε «σκορποχώρι». Οι ΑΝΕΛΛ, παρά τις γνωστές διαφωνίες τους, δήλωσαν πως θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, την ίδια ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίστηκε διχασμένη. 
 
Σενάρια
Επί της ουσίας διαφαίνεται ότι υπάρχει ένας μεγαλύτερος πολιτικός στόχος, που στους ΑΝΕΛΛ κάνει τους «Κατσίκηδες» να σιωπήσουν, στόχος που προφανώς έχει να κάνει με κεντρικές συνεννοήσεις για την κυβερνητική συνοχή. Όσο για τη Ν.Δ., είναι βέβαιο πως η ηγετική της ομάδα είναι σφόδρα ενοχλημένη από τις διαφωνίες βουλευτών της που εκφράστηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η εικόνα διαφοροποιήσεων σε ζητήματα ευρωπαϊκού εκσυγχρονισμού είναι μάλλον το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 
Ερώτημα αποτελεί το περιεχόμενο των συνεννοήσεων των δυο κυβερνητικών εταίρων, που φαίνεται να έχει αποτέλεσμα να εμφανίζονται «δεμένοι» όσο ποτέ. Ήδη πολλά σενάρια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα μέσα ενημέρωσης, χωρίς κάποιο απ’ αυτά να τεκμηριώνεται με στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση πάντως στην πολιτική το αποτέλεσμα μετράει. 
 
Γαλάζια διγλωσία
Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο εισηγητής της Ν.Δ. Κ. Καραγκούνης σημείωσε:
«Εκ προοιμίου σας αναφέρω ότι το να υπάρξει και στη χώρα μας ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που να ρυθμίζει ένα ζήτημα, που αναμφίβολα είναι πολύ ευαίσθητο και αφορά μια πολύ ευάλωτη κοινωνική ομάδα, των διαφυλικών και intersex, όπως αποκαλούνται, προσώπων μας βρίσκει αρχικά θετικούς». 
 
Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, φάνηκε σε όλη της την έκταση η γαλάζια «διγλωσσία» επί του νομοσχεδίου. Και αυτό διότι «γαλάζιος» βουλευτής ζήτησε την απόσυρση του – «προκλητικού» όπως το χαρακτήρισε – νομοθετήματος, ενώ ο εισηγητής του κόμματος λίγο πριν είχε κάνει λόγο για «θετικό» νομοσχέδιο. 
«Οι καταστάσεις που θα δημιουργηθούν από την εφαρμογή του νομοσχεδίου θα καταλήξουν σε έναν θρυμματισμό της βιολογικής πραγματικότητας και σε μια πρωτόγνωρη κοινωνική πρόκληση» τόνισε ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Κυριαζίδης. Ανέφερε δε πως «το παρόν σχέδιο νόμου έχει πολλές και μεγάλες ατέλειες που καθιστούν την καταψήφισή του υποχρεωτική» και κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εκφράζω την ανησυχία μου και τον έντονο προβληματισμό για το περιεχόμενο του εν λόγω νομοσχεδίου. Παρακαλώ για την απόσυρσή του»… 
Τη στάση του «ομόσταβλου» Κυριαζίδη κλήθηκε να σχολιάσει ο Καραγκούνης. Απαντώντας σημείωσε ότι «κάθε βουλευτής είναι ελεύθερος να ψηφίσει ό,τι θέλει» επισημαίνοντας πως αυτός κατέθεσε την επίσημη θέση του κόμματος. «Όσον αφορά τη θέση του προέδρου της Ν.Δ., την κατέθεσα. Τι δεν καταλάβατε;» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «αν έχει διαφορετική προσέγγιση ο κ. Κυριαζίδης, δεν μπορώ να επέμβω στην προσέγγισή του». Ο Καραγκούνης ξεκαθάρισε πάντως πως το κόμμα του δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο αν διαφωνούν οι ΑΝΕΛΛ. 
 
Θα ψηφίσουν
Οι ΑΝΕΛΛ, διά στόματος του εισηγητή τους Θανάση Παπαχριστόπουλου, δήλωσαν πως «επί της αρχής θα το ψηφίσουμε το νομοσχέδιο». Όπως ανέφερε ο Παπαχριστόπουλος, «θέλω μόνο να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα και σας πληροφορώ ότι είναι προσωπική μου άποψη, την οποία δεν μου την επέβαλε κανένας. Είναι δύο, λοιπόν, πράγματα τα οποία θέλω να επισημάνω, τα οποία δεν είναι της παρούσης, αλλά πιστεύω ότι θα συζητηθούν σε επόμενη Επιτροπή ή και στην Ολομέλεια, ότι δηλαδή, εμείς σαν Ανεξάρτητοι Έλληνες και εγώ προσωπικά – και δεν μου έχει επιβληθεί αυτή η άποψη – είμαι, συγχωρήστε με, κατά της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. Δεν μπαίνει, βέβαια, τέτοιο θέμα και χαίρομαι γι’ αυτό. 
 
Δεύτερον, για αλλαγή φύλου χωρίς επέμβαση κ.λπ., δεν έχουμε αντίρρηση, όμως έχουμε αντίρρηση στο εξής: όχι δεύτερη αλλαγή, γιατί αυτό μπορεί να σημάνει συνθήκες υιοθεσίας». 
Και κατέληξε λέγοντας πως «αυτά δεν είναι της παρούσης, το ξέρω. Δεν υπάρχει, τουλάχιστον δεν το διάβασα εγώ μέσα στο νομοσχέδιο, απλά εμείς σαν Ανεξάρτητοι Έλληνες τα επισημαίνουμε και επί της αρχής, σας το λέω ευθέως, το ψηφίζουμε». 
«Βούτυρο στο ψωμί» του Σταύρου Κοντονή πάντως ήταν η εμφάνιση της Ν.Δ. στην πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου, αφού η «γαλάζια» παράταξη κατέβηκε να παίξει μπάλα με… δυο «γραμμές». Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης «η Ν.Δ. προβάλλει αυτή τη στάση όχι επειδή θέλει απλά και μόνο να δημιουργήσει πρόβλημα – που δεν το δημιουργεί και αυτό φάνηκε – στην κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά γιατί έχει η ίδια πρόβλημα στο εσωτερικό της. 
 
Εδώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούσαμε τον εισηγητή της Ν.Δ. να τοποθετείται – και εγώ χάρηκα ιδιαιτέρως – σχεδόν θετικά για το σύνολο του νομοσχεδίου και ακούσαμε βουλευτή της Ν.Δ. να καλεί την κυβέρνηση να το αποσύρει. Πρόκειται περί της απόλυτης σχιζοφρένειας. Με αυτόν λοιπόν τον γνώμονα η Ν.Δ. έρχεται και παίζει με το Σύνταγμα, με τον κανονισμό της Βουλής, νομίζει ότι κάτι μας κάνει και τελικά δεν αντιλαμβάνεται ότι ο φερετζές είναι κατεβασμένος». 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:48