19/10/2019 11:39:55

Το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» γιορτάζει τα 75 του χρόνια με 18 παραστάσεις

Το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» γιορτάζει τα 75 του χρόνια με 18 παραστάσεις  - Media

 

Το θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν συμπληρώνει 75 χρόνια λειτουργίας και το γιορτάζει με μια πλειάδα παραστάσεων στο θρυλικό Υπόγειο και τη σκηνή της Φρυνίχου.

Με σύνθημα έναν στίχο του Γιώργου Σεφέρη «Δε θέλω τίποτε άλλο παρά να μιλήσω απλά, να μου δοθεί ετούτη η χάρη» που εμπνέει και οδηγεί εδώ και 75 χρόνια το Θέατρο Τέχνης, η καλλιτεχνική του διευθύντρια Μαριάννα Κάλμπαρη παρουσίασε το πρόγραμμα της φετινής σεζόν, το οποίο περιλαμβάνει ένα σύνολο 18 παραστάσεων, καθώς και δράσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κοινού.

Για τις δυο επόμενες χρονιές, λοιπόν, θα εορτασθούν τα 75 χρόνια του ιστορικού θεάτρου και του ιδρυτή του με μια δημιουργική επαναπροσέγγιση εμβληματικών παραστάσεων από την εποχή του Κουν έως και το τέλος του 20ού αιώνα.

 «Θέλουμε να στήσουμε μία γέφυρα ανάμεσα σε αυτό που συνέβη και σε αυτό που συμβαίνει σήμερα, με τα μάτια στραμμένα σε αυτά που θα συμβούν αύριο. Γιατί αυτός είναι ο στόχος μας: το αύριο του Θεάτρου Τέχνης» είπε χαρακτηριστικά η Μαριάνα Κάλμπαρη, επισημαίνοντας πως οι παραστάσεις θα πλαισιώνονται από διαλέξεις, προβολές, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, με κύριο μέλημα την αναζήτηση και τον επαναπροσδιορισμό της νέας ελληνικής ταυτότητας από τον Κάρολο Κουν μέχρι σήμερα και την κληρονομιά του στο ελληνικό θέατρο.

Το αφιέρωμα θα ξεκινήσει με αφορμή την παράσταση «Δούλες» του Ζενέ που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Θέατρο Τέχνης το 1968 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Χατζημάρκου και θα παρουσιαστεί από τις 8 Φεβρουάριου, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη με τις Κάτια Γέρου και Κωνσταντίνα Τακάλου.

Αναφορικά με τις νέες παραγωγές της φετινής σεζόν, η σπουδαία κυρία του θεάτρου, Μάγια Λυμπεροπούλου, επιστρέφει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης όπου έγραψε ιστορία με τις ερμηνείες της, καθώς αποδέχτηκε την πρόταση του Νίκου Μαστοράκη να πρωταγωνιστήσει στο λαϊκό αριστούργημα του Έντεν Φον Χόρβατ «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης», που πρόκειται να ανεβάσει ο ίδιος τον Απρίλιο σε μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα.

«Μας απασχολεί με ποιον τρόπο κοιτάζουμε το μέλλον, ποια είναι μέχρι σήμερα η ιστορία μας, μα και πώς τη συνεχίζουμε. Ειδικά τώρα, σε μία εποχή όπου όλα συνηγορούν σε μια τρομερή ανάγκη για επαναπροσδιορισμό» δήλωσε η Μαριάννα Κάλμπαρη, κατά την παρουσίαση, επιλέγοντας να διαβάσει ένα απόσπασμα από το ποίημα του Σεφέρη «Ένας γέροντας στην ακροποταμιά»: «Κι όμως πρέπει να λογαριάσουμε πώς προχωρούμε. Κι όμως πρέπει να λογαριάσουμε κατά πού προχωρούμε».

Δείτε το νέο πρόγραμμα του θεάτρου Τέχνης εδώ

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.