search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:28
MENU CLOSE

Η ενωμένη Κεντροαριστερά ως μοναδική διέξοδος στο αδιέξοδο της κρίσης

01.10.2017 03:00

 

To 2010 η Χώρα έφτασε στο χείλος της εθνικής τραγωδίας, της εθνικής χρεοκοπίας. Είχε προηγηθεί, η καταστροφική διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κ. Καραμανλή της περιόδου 2004-2009, παραδίδοντας στο ΠΑ.ΣΟ.Κ, τον αμείλικτο λογαριασμό της χρεοκοπίας με τις πρωτογενείς δαπάνες αυξημένες κατά 96%, το δημόσιο χρέος αυξημένο κατά 68,5%, το ετήσιο έλλειμμα στο 15,6 %  και το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξημένο κατά 198%. Και μέσα σε όλα αυτά, το υπερδιογκωμένο πελατειακό κράτος και τα ψευδή στατιστικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, που έτρωσαν βαθιά την αξιοπιστία της Χώρας προς τους Εταίρους. Η ευθύνη λοιπόν για τη χρεοκοπία της Χώρας, έχει ονοματεπώνυμο, και αυτό είναι Κ. Καραμανλής και Νέα Δημοκρατία.

Ήταν λοιπόν η δική μας παράταξη, που με αίσθημα εθνικής ευθύνης απέναντι στη Χώρα και τους πολίτες και αναλαμβάνοντας μία ευθύνη που δεν μας αναλογούσε, κρατήσαμε μόνοι μας τη Χώρα όρθια, με τις όποιες δυσκολίες, αποφεύγοντας όμως την εθνική τραγωδία της χρεοκοπίας. Και αυτό, γιατί από τη πρώτη στιγμή, προτάξαμε το εθνικό έναντι του μικροκομματικού συμφέροντος.

Πολλές φορές, νιώσαμε τη λογική μας να βιάζεται, και την νοημοσύνη μας να προσβάλλεται, από ένα χυδαίο πλέγμα συκοφαντιών, παραπληροφόρησης και ψεκασμένων μύθων. Όμως όλα αυτά, σύντομα κατέρρευσαν. Γιατί, ο εγκληματικός διχασμός που έφεραν οι ηγεσίες της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ, με τον μύθο του δήθεν αντιμνημονιακού, τελείωσε πολύ σύντομα και μάλιστα με τη σφραγίδα και την υπογραφή των πρωταγωνιστών του! Άφησε πίσω του όμως, ένα βαθιά πληγωμένο και διχασμένο λαό. Βέβαια, ούτε λόγος για μία λέξη αυτοκριτικής, ή πολύ περισσότερο και συγγνώμης!

Είναι αυτοί, που τότε έταζαν τα ‘Ζάππεια’, το ‘πρόγραμμα Θεσσαλονίκης’ και μετά το σκίσιμο του μνημονίου, δηλητηριάζοντας στις πλατείες την ελληνική κοινωνία και διχάζοντας τους πολίτες. Και όλα αυτά, μόνο και μόνο για να αρπάξουν την εξουσία. Και αφού την πήραν, εξαπατώντας τους πολίτες και πουλώντας το παραμύθι του άλλου δρόμου, έγιναν τελικά μνημονιακότεροι του μνημονίου.

Επτά χρόνια μέσα στη κρίση και στα μνημόνια, ένα μπορεί να είναι το συμπέρασμα:

Ότι κανένας μόνος του δεν μπορεί. Πληρώνουμε πολύ ακριβά τη ματαιοδοξία κάποιων να περάσουν στην νεότερη πολιτική ιστορία ως διατελέσαντες Πρωθυπουργοί. Αυτό όμως δεν βοηθά τον τόπο. Γιατί η αλήθεια είναι ότι, εάν όλες οι πολιτικές δυνάμεις το 2010 είχανε βάλει πλάτη στη Χώρα, όχι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ, το τονίζω στη Χώρα, όπως επίμονα ζητούσαμε, και όπως εμείς κάναμε όλα αυτά τα χρόνια, σήμερα δεν θα είμασταν σε κανένα μνημόνιο και θα είχαμε επιστρέψει στην κανονικότητα. Η πραγματικότητα εξάλλου γύρω μας μαρτυρεί αυτήν την αλήθεια: Η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πέτυχαν γιατί ομονόησαν οι πολιτικές δυνάμεις και εργάστηκαν όλοι μαζί για να βγουν από την κρίση.

Αυτό λοιπόν έχει ανάγκη σήμερα η Χώρα: Την εθνική συνεννόηση. Για αυτό ζητάμε από τους πολίτες, ισχυρή εντολή για να επιβάλλουμε εμείς επιτέλους, αυτό που αρνείται τόσο η Ν.Δ., όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι πλέον το αυτονόητο και το πιο επιβεβλημένο: Την εθνική συνεννόηση.

Βρισκόμαστε σήμερα στην πιο κρίσιμη καμπή για τη Χώρα, με μία πλήρως ανίκανη, αναξιόπιστη και παραπαίουσα Κυβέρνηση, κοινωνικά απομονωμένη που έχει αναγάγει το ψέμα ως μοναδικό μέσον άσκησης της πολιτικής της, με μοναδικό της στόχο, την παραμονή της εξουσία. Τίποτα άλλο δεν τους νοιάζει και δεν νιώθουν ίχνος ντροπής για όσα έχουν προκαλέσει στη Χώρα δυόμισι τώρα χρόνια. Η ήττα λοιπόν του εθνολαικιστικού μορφώματος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πολύ σύντομα θα είναι εκκωφαντική. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ περνάει μόνο μέσα από την ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Παράλληλα, βρισκόμαστε και στην πιο κρίσιμη καμπή για το μέλλον των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, της προόδου και του σοσιαλισμού. Η Κεντροαριστερά στην Ελλάδα μπαίνει αδιαμφισβήτητα σε νέα τροχιά. Η Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ και νυν επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, σε συνέχεια των ιστορικών πλέον πρωτοβουλιών της, αλλά και του οράματός της για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, σοσιαλδημοκρατικού, ευρωπαϊκού, κεντροαριστερού πολιτικού φορέα, με σαφείς διαχωριστικές γραμμές τόσο απέναντι στον εθνολαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και απέναντι στην συντηρητική παράταξη, άνοιξε το δρόμο για την εκλογή από τη βάση του νέου επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Γιατί, όπως και η ίδια έχει κατά καιρούς τονίσει, η Χώρα δεν χρειάζεται απλώς έναν άχρωμο μεσαίο χώρο, παρακολούθημα και συμπλήρωμα είτε του ενός, είτε του άλλου. Χρειαζόμαστε ένα κόμμα που ως ρεύμα πλειοψηφίας θα επηρεάσει καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις σε αυτήν την κρίσιμη για την πορεία της Χώρας στιγμή.

Ιδιαίτερα σημαντικό και αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την Ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες. Αυτό όμως καταδεικνύει, πέραν πάσης αμφιβολίας, παρά τις Κασσάνδρες, όχι απλά την επιτυχία και την ελπιδοφόρα προοπτική του όλου εγχειρήματος, αλλά ταυτόχρονα συνιστά την πιο ισχυρή απόδειξη της ορθότητας των πολιτικών επιλογών και χειρισμών της κας. Γεννηματά, υπέρ της οποίας ήδη πιστώνεται η δύσκολη και ιδιαίτερα επίμονη αυτή προσπάθεια για τη δημιουργία της νέας και ισχυρής κεντροαριστεράς, αποτελώντας ταυτόχρονα η ίδια την εγγύηση της ενότητας των δυνάμεων την επόμενη ημέρα. Γιατί πρωτίστως η Χώρα έχει ανάγκη μίας ισχυρής και ενωμένης κεντροαριστερής Παράταξης, καθώς είναι αυτή η Παράταξη που ιστορικά, όσο και να λοιδορείται, δημιούργησε απέναντι στη συντήρηση τη σύγχρονη μεταπολιτευτική Ελλάδα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Η Χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει και να αλλάξει σελίδα, ούτε με αυτούς που χρεοκόπησαν τη Χώρα, αλλά ούτε και με αυτούς που δήμευσαν τη Χώρα και υποθήκευσαν το μέλλον πολλών γενεών. Χρειάζεται ξανά μία προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, το δικό μας σχέδιο Ελλάδα, μακριά από αγκυλώσεις του χτες, έτσι ώστε, εμείς να αποτελέσουμε και πάλι τον πρωταγωνιστή της Νέας Αλλαγής. Και είμαστε ενωμένοι και έτοιμοι για αυτό, γιατί έχουμε ως μόνο οδηγό την αλήθεια και τις αξίες που μας ένωσαν και μας ενώνουν, που μας κινητοποιούν και που δίνουν νόημα και προοπτική στον αγώνα μας.

* Σπύρος Καρανικόλας, Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου ΠΑ.ΣΟ.Κ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15