search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:53
MENU CLOSE

ΥΠΟΙΚ για τον προϋπολογισμό: Πλεόνασμα στο 3,57% και κοινωνικό μέρισμα

02.10.2017 13:26
ΥΠΟΙΚ: Αδιάβλητη η διαδικασία της φορολοταρίας - Media
 
Πρωτογενές πλεόνασμα 3,57% του ΑΕΠ που αντιστοιχεί στο ποσό των 6,671 δισ. ευρώ προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε σήμερα προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής από το υπουργείο Οικονομικών.
 
Επίσης εκτιμάται σημαντική υπέρβαση του στόχου (1,75% του ΑΕΠ) για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, η οποία όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών θα διατεθεί εφάπαξ με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος για την στοχευμένη στήριξη των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών.
 
Παράλληλα το υπουργείο επισημαίνει ότι στα επόμενα έτη οι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης είναι επαρκείς για να εξασφαλίζουν τόσο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων όσο και τον δημοσιονομικό χώρο, ώστε να εφαρμοστούν οι μειώσεις φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι η ακόλουθη:
 
«Το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης του 2018, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,57% του ΑΕΠ (6.671 εκατ. ευρώ) ποσοστό που είναι συμβατό με τους στόχους του προγράμματος.
 
Για το 2017 το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού εκτιμά σημαντική υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου του 1,75%. Η υπέρβαση αυτή επιτρέπει εφάπαξ δαπάνη με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος και επιδίωξη τη στοχευμένη στήριξη οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών. Το ακριβές ύψος του ποσού και τα μέτρα στήριξης θα εξειδικευθούν με βάση τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.
 
Η διατηρήσιμη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οφείλεται στην εμπέδωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στη σημαντική δημιουργία νέων θέσεων μισθωτής εργασίας. Τα παραπάνω, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να συνδυάζει με επιτυχία τη δημοσιονομική υπευθυνότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη.
 
Για το 2018, ο προϋπολογισμός ενσωματώνει τη συνέχιση δράσεων κοινωνικής πολιτικής αλλά και την έναρξη νέων, μεταξύ των οποίων:
 
* Η εφαρμογή του προγράμματος για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, με πιστώσεις ύψους 760 εκατ. ευρώ που θα ανακουφίσει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες φτώχειας.
* Η διάθεση ποσού 320 εκατ. ευρώ, που εξασφαλίστηκε από την επισκόπηση των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών και προορίζεται για την προστασία ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών και για παρεμβάσεις στον κρίσιμο τομέα αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας.
* Η συνεισφορά του δημοσίου, με ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
 
Στα επόμενα έτη, οι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης είναι επαρκείς για να εξασφαλίζουν τόσο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων όσο και τον δημοσιονομικό χώρο, ώστε να εφαρμοστούν οι μειώσεις φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων που προβλέφθηκαν και ψηφίστηκαν με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:52