search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:56
MENU CLOSE

Τζανακόπουλος: Και φέτος κοινωνικό μέρισμα – Στο Ελληνικό τηρείται η νομιμότητα

04.10.2017 12:31
Τζανακόπουλος για την πυρκαγιά στην ανατολική Αττική: Η συγγνώμη της κυβέρνησης είναι έμπρακτη (Video) - Media
 
Την διαβεβαίωση ότι θα επαναληθφεί η διανομή κοινωνικού μερίσματος και το 2017 επανέλαβε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ αναφορικά με το ζήτημα του Ελληνικού πρόβαλλε το «χαρτί» της επιτάχυνσης της υλοποίησης της επένδυσης με όρους απόλυτης νομιμότητας.
 
Ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι το 2017 θα είναι η τρίτη χρονιά που η χώρα πετυχαίνει τους στόχους της και το ίδιο προβλέπεται και για το 2018. Πιο αναλυτικά σημείωσε ότι με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% για το 2017 αναμένεται τελικώς αυτό να ανέλθει σε 2,21% του ΑΕΠ, ενώ το 2018 αναμένεται να κινηθεί στο 3,57% δηλαδή εντός στόχου. Επίσης, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο το 2017 αναμένεται να σημειωθεί ρυθμός ανάπτυξης 2% ενώ το 2018 2,4%.
 
Ο ίδιος σημείωσε ότι φέτος θα επαναληφθεί η εφάπαξ δαπάνη για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα, και για άλλες δράσεις κοινωνικής πολιτικής. Το ύψος της δαπάνης θα ανέλθει σε 750 εκατομμύρια ευρώ και θα διανεμηθεί σε 250.000 νοικοκυριά, χωρίς προς το παρόν να προσδιορίζονται δικαιούχοι, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη λάβει τελικές αποφάσεις.
 
Αναφορικά με το Ελληνικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει κάθε σημαντική επενδυτική προσπάθεια «που θα αποδώσει οφέλη στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία». Από την άλλη πρόσθεσε πως είναι «εξίσου αποφασιστική στην τήρηση της νομιμότητας, των ευρωπαϊκών κανόνων αλλά και των συμβατικών υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου όπως αρμόζει σε μια δικαιοκρατούμενη πολιτεία».
 
Αναφερόμενος στη χθεσινή γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σημείωσε πως «γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση μιας σημαντικής  επένδυσης, με σεβασμό στην κείμενη νομοθεσία, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ενώ εκμηδενίζονται  οι νομικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μελλοντικά ανυπέρβλητα εμπόδια για την υλοποίηση της επένδυσης».
 
Επισήμανε πως σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ «η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή δεν συνεπάγεται περιορισμούς δόμησης αλλά μόνο αυξημένη επιτήρηση κατά την υλοποίηση της επένδυσης». Και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης που ενδεχομένως θα απαιτηθούν στο μέλλον.
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε ιδιαιτέρως στο ζήτημα της τήρησης της νομιμότητας τονίζοντας πως  η γνωμοδότηση είναι πλήρως συμβατή με τις υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου που απορρέουν από την αρχική σύμβαση. Διεμήνυσε δε προς κάθε κατεύθυνση που τις τελευταίες μέρες υψώνει τόνους περί καθυστερήσεων πως «οποιαδήποτε αμφισβήτηση της νομικής ορθότητας της διαδικασίας από όπου και αν αυτή προέρχεται υπονοεί ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να παρακάμψει ή/και να παραβεί το νόμο. Όποιος όμως υποστηρίζει αυτή την άποψη θα πρέπει ταυτόχρονα να εξηγήσει αν προτείνει επίσης την παράκαμψη του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και εν γένει πως αντιλαμβάνεται τη σχέση του ελληνικού δημοσίου με τους επενδυτές σε μια ευνομούμενη χώρα της ΕΕ».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:55