search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:54
MENU CLOSE

Βουλή: Επερώτηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το Ελληνικό – «Ανικανότητα ή ιδεοληπτικές εμμονές;»

05.10.2017 11:40
4172027.jpg

 

«Το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η ελληνική Κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας στους ανθρώπους που επιλέγουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Με σεβασμό της νομοθεσίας, με σεβασμό στους κανόνες και το θεσμικό μας πλαίσιο, αλλά και με ανθρώπους ικανούς να ξεπερνούν εμπόδια, ανθρώπους αξιόπιστους που βάζουν στόχους και τους πετυχαίνουν. Δυστυχώς – και στο πεδίο των επενδύσεων – η Κυβέρνησή σας αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων» σημειώνει χαρακτηριστικά η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με πρώτη υπογράφουσα την Φώφη Γεννηματά, στην επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή με θέμα τις επενδύσεις. 

«Η κυβέρνηση διώχνει τις μεγάλες επενδύσεις από τη χώρα: ανικανότητα ή ιδεοληπτικές εμμονές;» τονίζει η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο κείμενο της, τονίζοντας ότι «η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, οι νέες θέσεις εργασίας, η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι φυσικά φαινόμενα. Χρειάζονται σχέδιο, πολιτική βούληση και ανθρώπους ικανούς να φέρουν αποτελέσματα». 

Ειδικότερα, στο κείμενο της επερώτησης των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σημειώνεται: 

«Γεγονός επαναλαμβανόμενο παύει να είναι σύμπτωση. Στο Ελληνικό, στις Σκουριές, στο Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, στον Σαρωνικό οι πολίτες βλέπουν μια Κυβέρνηση που δεν μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο της.

Η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, οι νέες θέσεις εργασίας, η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι φυσικά φαινόμενα. Χρειάζονται σχέδιο, πολιτική βούληση και ανθρώπους ικανούς να φέρουν αποτελέσματα.

Ένα εκατομμύριο και πλέον άνεργοι συμπολίτες μας, βλέπουν την Κυβέρνηση να δίνει «μάχες» επικοινωνίας, αντί να τιμήσει την εντολή που πριν δύο χρόνια έλαβε και να τους βγάλει από το αδιέξοδο. Χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βλέπουν τα λουκέτα να πλησιάζουν, όταν διαπιστώνουν ότι δεν πληρούν τα κριτήρια του εξωδικαστικού συμβιβασμού για να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε τράπεζες, δημόσιο και προμηθευτές. Εκατομμύρια φορολογούμενοι αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, όταν καλούνται να στύψουν την πέτρα για να πληρώσουν υψηλούς φόρους χωρίς ανταποδοτικότητα.

Μια κοινωνία ολόκληρη χάνει την ελπίδα της όταν βλέπει τη νέα γενιά να ψάχνει μια καλύτερη ζωή εκτός συνόρων, όταν αντί για δουλειές, εισόδημα και αξιοπρέπεια παίρνει ειδοποιητήρια για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Η χώρα έχει ανάγκη να παράξει τον πλούτο που της λείπει για να μην αναγκάζεται να ζει με δανεικά, για να πάψει επιτέλους να μοιράζει τη φτώχεια της.

Στην κατεύθυνση αυτή, το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η ελληνική Κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας στους ανθρώπους που επιλέγουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Με σεβασμό της νομοθεσίας, με σεβασμό στους κανόνες και το θεσμικό μας πλαίσιο, αλλά και με ανθρώπους ικανούς να ξεπερνούν εμπόδια, ανθρώπους αξιόπιστους που βάζουν στόχους και τους πετυχαίνουν.

Δυστυχώς – και στο πεδίο των επενδύσεων – η Κυβέρνησή σας αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Το νέο δήθεν αφήγημα του «Grinvest» που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στην 82η ΔΕΘ το γκρέμισε μέσα σε λίγες μέρες η ανεπάρκεια μιας Κυβέρνησης που όπου κι αν μπει ο πήχης περνάει μονίμως από κάτω.

Πριν από λίγες μέρες, η Κυβέρνηση γιόρτασε ένα χρόνο εμπαιγμού του Κοινοβουλίου και της ελληνικής κοινωνίας, αφού ολοκληρώθηκε ένας χρόνος από την ημέρα κύρωσης της σύμβασης για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή ενώ ο κ. Τσίπρας και οι Υπουργοί του σταματούν με διάφορες δικαιολογίες την επένδυση.

Μια επένδυση που διασφαλίσαμε με το «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής», αφού με τον ν.4277/2014 (τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε) το σύνολο της αναπτυξιακής και χωροταξικής παρέμβασης στο Ελληνικό, έχει ενταχθεί απολύτως και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο του Λεκανοπεδίου Αττικής, ως διεθνούς εμβέλειας πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό τοπόσημο.

Αντί, λοιπόν, για πράξεις, ακούμε δικαιολογίες. Εδώ και ένα χρόνο τα έχουμε ακούσει όλα. Ακούσαμε πως το Ελληνικό είναι αρχαιολογικός χώρος, πως είναι δάσος, πως θα ξεκινήσει άμεσα ή πως δεν θα ξεκινήσει ποτέ.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος εξαφανίστηκε από τη Βουλή επί μήνες, αρνούμενος να απαντήσει στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο που ασκήθηκε από την Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά και στις επίμονες προσκλήσεις δεκάδων Βουλευτών από πολλές Κ.Ο. να ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Με αυτή την τακτική, η μεγαλύτερη πανευρωπαϊκά επένδυση, ύψους 8,2 δις €, η οποία θα αποδώσει 10,5 δις € στα ταμεία του κράτους και θα οδηγήσει σε ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%, θα φέρει ένα εκατομμύριο περισσότερους τουρίστες κάθε χρόνο στην Αττική και θα αναδείξει το παράλιο μέτωπό της σε «διαμάντι» της Μεσογείου και εν τέλει θα δημιουργήσει 75.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, έχει σταματήσει. 

Τα 300 εκατ. € που θα απέδιδε στο ελληνικό κράτος ο επενδυτής με την έναρξη των εργασιών έως το τέλος του προηγούμενου έτους χάθηκαν μαζί με τα τεράστια έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία, την εμπιστοσύνη του επενδυτή, την ελπίδα δεκάδων χιλιάδων ανέργων που θα μπορούσαν να έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται, καθώς και την ευκαιρία των κατοίκων της Αττικής να δουν το βιοτικό τους επίπεδο να αναβαθμίζεται σημαντικά. 

Είναι επίσης γνωστό ότι στις 11 Σεπτεμβρίου, η διοίκηση της εταιρίας Eldorado Gold ανακοίνωσε την απόσυρση της από την Ελλάδα, απόφαση την οποία ανέστειλε προσωρινά, δίνοντας παράταση ζωής στα μεταλλεία Κασσάνδρας. Πρόκειται για μία επένδυση 3 δις € που φέρνει σημαντικά έσοδα στο ελληνικό κράτος από τη λειτουργία της, δημιουργώντας 2.310 θέσεις εργασίας και ακόμα 1.000 μελλοντικά, γεγονός που μάλλον αφήνει ασυγκίνητη την κυβέρνηση αφού χρειάστηκε να φτάσει «ο κόμπος στο χτένι» για να δοθεί μια προσωρινή λύση κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. 

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα πως «αυτή η Κυβέρνηση είναι φιλική στις επενδύσεις». 

 

Κατόπιν των ανωτέρω, επερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Για τις καθυστερήσεις και την ολιγωρία που επιδεικνύει η Κυβέρνηση στην άρση των τεχνητών εμποδίων προκειμένου να αποδοθεί το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού στους επενδυτές για να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αξιοποίησή του

-Για τις ενέργειές του προκειμένου να αποτραπεί το κλείσιμο της επένδυσης στα ορυχεία της Χαλκιδικής και την ενδεχόμενη οριστική απόσυρση της εταιρίας από την Ελλάδα

-Για τις συνεχείς ακυρώσεις σε ότι παραγωγικό και δημιουργικό επιχειρεί να  σταθεί όρθιο στα χρόνια της κρίσης 

-Για την ανικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα σχέδιο για αύξηση του ΑΕΠ, ανά γεωγραφική περιοχή και κλάδο της οικονομίας». 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15