search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:15
MENU CLOSE

Μέρισμα και κοινωνικό πακέτο το καρότο στο μαστίγιο του Προϋπολογισμού του 2018

06.10.2017 08:49
Τρεις πρώην υπουργοί είχαν αιτηθεί επίδομα ενοικίου – Τι απαντούν οι ίδιοι - Media

 

Μετά τις κρίσεις Σαρωνικού, Καμμένου και Ελληνικού και εν αναμονή της έναρξης της τρίτης αξιολόγησης η κυβέρνηση επιχειρεί να αναδείξει το «κοινωνικό πακέτο» το οποίο απευθύνεται κατά βάση στα πολύ φτωχά νοικοκυριά.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το 2018 όπου ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ υψηλός (3,5% ΑΕΠ) θα είναι μια δύσκολη χρονιά οπότε επιχειρούν να περάσουν το μήνυμα πως ακόμη και μέσα σε αυτά τα αυστηρά δημοσιονομικά πλαίσια του τελευταίου – όπως λένε – μνημονιακού προϋπολογισμού η κυβέρνηση αποδεικνύει τη βούλησή της για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Επίσης, ένα δεύτερο μήνυμα που επιθυμεί να περάσει η κυβέρνηση είναι ότι το πρόγραμμα αποδίδει και η οικονομία σταθεροποιείται και γι αυτό το λόγω η κυβέρνηση είναι σε θέση να εξοικονομεί και να κατευθύνει πόρους στο κοινωνικό κράτος.

Αυτό ήταν το μήνυμα  των όσων είπαν τις δύο τελευταίες μέρες δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, από τη μία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών από την άλλη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος χθες ενημέρωσε για το Σχέδιο του Προϋπολογισμού βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι οι στόχοι του προγράμματος , αλλά και μετά από αυτό, θα επιτευχθούν. Μάλιστα διευκρίνισε πώς η δυσκολία βρίσκεται στο πρώτο από το σερί των ετών που η χώρα θα πρέπει να πετύχει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή το 2018, και υπογράμμισε πώς άπαξ και ο στόχος αυτός πιαστεί, τα επόμενα έτη θα είναι πιο εύκολο να συντηρηθεί.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, επισήμανε στους βουλευτές πως σε αντίθεση με όσα λέγονται από την αξιωματική αντιπολίτευση ο προϋπολογισμός του 2018 δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας, αλλά όσα έχουν ήδη ψηφιστεί.

Νωρίτερα το κοινωνικό μέρισμα

Το καινούριο στοιχείο για το οποίο ενημέρωσε τους βουλευτές ήταν πώς το κοινωνικό μέρισμα φέτος θα δοθεί νωρίτερα από πέρυσι , δηλαδή τον Νοέμβριο ώστε να είναι δυνατόν να «ζεσταθεί» η αγορά, παραδοσιακά «παγωμένη» κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει τονιστεί πολλές φορές το κοινωνικό μέρισμα ως επιστροφή από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα δοθεί κατόπιν συνεννόησης με τους θεσμούς. Προς το παρόν, δεδομένου ότι δεν έχουν οριστικοποιηθεί  οι λεπτομέρειες (ύψος, δικαιούχοι, κλπ) η κυβέρνηση παραπέμπει για ανακοινώσεις αργότερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχθές  το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 αναμένεται να αγγίξει το 2,1% του ΑΕΠ υπερβαίνοντας τον στόχο του προγράμματος για 1,75%.

Το κοινωνικό πακέτο του προϋπολογισμού

Από εκεί και πέρα το «κοινωνικό πακέτο» του προϋπολογισμού του 2018 περιλαμβάνει τις εξής δράσεις (οι οποίες θα εξειδικευθούν στην τελική ευθεία της κατάθεσης του προϋπολογισμού):

  • Η εφαρμογή του προγράμματος για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, με πιστώσεις ύψους περίπου 760 εκατ. ευρώ που θα  ανακουφίσει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες φτώχειας.
  • Η διάθεση ποσού 320 εκατ. ευρώ, που εξασφαλίστηκε από την επισκόπηση των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών και προορίζεται για την προστασία ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών και για παρεμβάσεις στον κρίσιμο τομέα αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας.
  • Η συνεισφορά του δημοσίου, με ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Συναντήσεις Τσίπρας με Μπουτάρη και Τζιτζικώστα – Ομιλία στο συνέδριο του ΣΕΒΕ

Παράλληλα η κυβέρνηση επιμένει στο αφήγημα περί ανάπτυξης και επενδύσεων. Ο πρωθυπουργός θα επανέλθει σήμερα από το βήμα της 2ης Συνόδου που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη ο  Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

  • 13:00     Συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, Γραφείο Πρωθυπουργού (Διοικητήριο)
  • 14:30     Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, Γραφείο Πρωθυπουργού (Διοικητήριο)
  • 20:00     Κεντρική ομιλία στο 2ο Thessaloniki Summit, Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης»
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:14