13/12/2019 07:31:25

Κωνσταντινόπουλος: Να σπάσει το τεχνητό δίπολο Τσίπρα - Μητσοτάκη

Κωνσταντινόπουλος: Να σπάσει το τεχνητό δίπολο Τσίπρα - Μητσοτάκη - Media

 

Να γίνει ο νέος ενιαίος φορέας της Κεντροαριστεράς ο άλλος προοδευτικός κυβερνητικός πόλος απέναντι στη συντηρητική πρόταση της Ν.Δ. προτείνει ο βουλευτής Αρκαδίας της ΔΗΣΥ και υποψήφιος αρχηγός, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Στη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» τάσσεται υπέρ της ενοποίησης των κοινοβουλευτικών ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμιού, ενώ αφήνει αιχμές κατά του συνυποψηφίου του Νίκου Ανδρουλάκη, σχετικά με τα περίφημα ρουσφέτια με σύστημα 4-2-1 (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) επί κυβέρνησης Σαμαρά

• Κύριε Κωνσταντινόπουλε, το 2015 είχατε βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Γιατί επανέρχεστε δύο χρόνια μετά;

Δύο χρόνια μετά, υλοποιείται η πρόταση που είχα καταθέσει στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και ουσιαστικά η πολιτική μου πρόταση για έναν νέο ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς. Χαίρομαι που σήμερα όλοι τη στηρίζουν.

• Σε τι χρειάζεται σήμερα ένας νέος φορέας της Κεντροαριστεράς; Ποιους πιστεύετε ότι πρέπει να εκφράσει;

Πρέπει να εκφράσει την κοινωνία των πολλών. Η επιτυχία μας δεν θα συνίσταται μόνο στο να μας ψηφίσουν, αλλά και να μας εμπιστευθούν για μια ανάπτυξη που θα σημαίνει ευημερία των πολλών.

Αντίθετα με εμάς, η Νέα Δημοκρατία θέλει την «ανάπτυξη» της απλής κερδοφορίας των επιχειρήσεων και της παραγωγής πλούτου για τους επιχειρηματίες. Ενώ ο εθνικολαϊκισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. θέλει την Ελλάδα μια αποκλειστικά εισαγωγική χώρα με στεγνή επιδοματική οικονομική πολιτική, χωρίς παραγωγή, χωρίς καινοτομία, χωρίς εξωστρέφεια.

• Εχει γίνει όμως επαρκής αυτοκριτική για τα λάθη του ΠΑΣΟΚ στο πρόσφατο παρελθόν; Π.χ. ο συνυποψήφιός σας Νίκος Ανδρουλάκης καταγγέλλει τα ρουσφέτια Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με το σύστημα 4-2-1 επί κυβέρνησης Σαμαρά, στην οποία μετείχατε.

Οχι απλή αυτοκριτική – αυτομαστίγωμα, θα έλεγα. Εχει μεγάλη αξία να μαθαίνεις από τα λάθη σου, ώστε να μην τα επαναλάβεις. Το «4-2-1» έστειλε μήνυμα για ένα κράτος «λάφυρο». Ο κ. Ανδρουλάκης ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τότε, με πρόεδρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το χειρότερο όμως είναι –διότι όλοι γνωριζόμαστε– να έχεις τον άνθρωπο που διαχειριζόταν αυτά τα ρουσφέτια στον πιο στενό κύκλο των συνεργατών σου και να τα «καταγγέλλεις» για τα μάτια του κόσμου. Γι’ αυτό και λέω «όχι» στην «ανανέωση» που είναι στην πραγματικότητα βιτρίνα των παλιών μηχανισμών εξουσίας. Αν τους επιλέξουν οι πολίτες, θα ξανακάνουν τα ίδια.

• Είχατε πει πρώτος ότι ο στόχος της παράταξης πρέπει να είναι η δεύτερη θέση στις επόμενες εκλογές. Πόσο εφικτός είναι αυτός ο στόχος και τι θα σημαίνει αν δεν επιτευχθεί;

Οταν, πριν από έναν χρόνο, είπα πως στις επόμενες εκλογές πρέπει να γίνουμε ο άλλος προοδευτικός κυβερνητικός πόλος απέναντι στη συντηρητική πρόταση της Ν.Δ., όλοι μειδίασαν. Τώρα, όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι έχουν υιοθετήσει τον στόχο αυτόν στον δημόσιο λόγο τους. Ενα μικρό κόμμα που απλώς θα «συμπληρώνει» κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες δεν με αφορά – και δεν αφορά και την κοινωνία.

• Αν στις επόμενες εκλογές είναι πρώτο κόμμα η Ν.Δ. χωρίς αυτοδυναμία, πρέπει ή όχι να συμπράξει η Κεντροαριστερά;

Η Κεντροαριστερά συμπράττει και ενοποιείται τον Νοέμβριο, πρώτα με τη διαδικασία εκλογής ηγεσίας, μετά με την ενοποίηση των κοινοβουλευτικών ομάδων και σε επόμενο στάδιο με ιδρυτικό συνέδριο της παράταξης.

Η Κεντροαριστερά στις επόμενες εκλογές έχει πρώτο στόχο τη στρατηγική ήττα του εθνικολαϊκισμου των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., στην κάλπη, στην κοινωνία και στη συνείδηση των πολιτών. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία σχέση με την Κεντροαριστερά. Οταν του δόθηκε η ευκαιρία να επιλέξει, αποφάσισε να συγκυβερνήσει με τη φαύλη Ακροδεξιά του κ. Καμμένου.

Οι πολίτες θα αποφασίσουν τι πραγματικά θέλουν, με την ψήφο τους.

• Δεν φοβάστε σε περίπτωση άρνησης μήπως κατηγορηθείτε από τη Ν.Δ. και τα ΜΜΕ επιρροής της για «ανευθυνότητα που βάζει τη χώρα σε περιπέτειες»;

Να κατηγορηθούμε εμείς; Πραγματικά γελάω! Από ποιον; Από αυτούς που στις δύσκολες στιγμές προτίμησαν το κομματικό όφελος και όχι το εθνικό συμφέρον; Από τους δανειστές που βρήκαν τον «άνθρωπό τους», ο οποίος κάνει ό,τι του ζητούν (αύξηση φόρων, περικοπές συντάξεων κ.λπ.) και τον θέλουν ώς το τέλος της τετραετίας;

Εμείς έχουμε αυτοπεποίθηση. Θα ενεργήσουμε υπεύθυνα, αλλά θα έχει προηγηθεί η ψήφος των πολιτών, η οποία θα έχει καθορίσει την ευθύνη που θα αναλογεί στο κάθε κόμμα.

• Ανεξαρτήτως αποτελέσματος στην Κεντροαριστερά, μπορείτε να αποκλείσετε το ενδεχόμενο να βρεθείτε υπουργός σε μια κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη;

Η εκλογή αρχηγού δεν γίνεται για να επιλέξουν οι πολίτες αν ο νέος φορέας θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Ν.Δ. Ή ποιοι επιθυμούν να γίνουν υπουργοί του ενός ή του άλλου! Η εκλογή γίνεται για να συμμετάσχει ο κόσμος σε ένα μεγάλο εθνικό γεγονός που θα αμφισβητήσει ακριβώς αυτό το τεχνητό δίπολο Τσίπρα-Μητσοτάκη.

• Τι θα συμβεί σε περίπτωση που εκλεγεί κάποιος εξωκοινοβουλευτικός αρχηγός στον νέο φορέα; Τι θα συμβεί με τις δύο Κ.Ο., ΔΗΣΥ και Ποταμιού;

Πρέπει να δεσμευθούν όλοι για την ενιαία λειτουργία των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων ήδη από την επόμενη μέρα, καθώς και για την αποδοχή ως επικεφαλής του προσώπου που θα επιλέξουν οι πολίτες. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη και η σχετική δέσμευση της κ. Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη.

Εφόσον όμως εκλεγεί κάποιος που δεν μπορεί να συμμετέχει στη συζήτηση εντός Κοινοβουλίου, και άρα να λαμβάνει τον λόγο στην Ολομέλεια αμέσως μετά τους κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, πρέπει να δηλώσει άμεσα, πριν από τις εκλογές, ποιος θα τον εκπροσωπεί στο Κοινοβούλιο. Και λέω άμεσα, πριν από τις εκλογές, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν πως δεν υπάρχουν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Σε αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντήσουν δεσμευτικά ο κ. Καμίνης, ο κ. Ανδρουλάκης, αλλά και όλοι από τους δέκα υποψηφίους όσους αφορά το ερώτημα.

• Συχνά η Κεντροαριστερά ασκεί παρόμοια κριτική στην κυβέρνηση με τη Ν.Δ. Αισθάνεστε πιο κοντά π.χ. στον Αδωνι Γεωργιάδη απ’ ό,τι στον Ευκλείδη Τσακαλώτο;

Αισθάνομαι πιο κοντά στους πολίτες που εξαπατήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτούς που –μπροστά στο δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.– ψήφισαν Ν.Δ. από φόβο για τον κ. Τσίπρα, αλλά και στους εκατοντάδες χιλιάδες που έμειναν στο σπίτι τους στις τελευταίες εκλογές. Το στοίχημά μας, το στοίχημά μου, είναι όχι απλώς να μας ψηφίσουν, αλλά να μας εμπιστευθούν ουσιαστικά. Μόνο αν υπάρξει εμπιστοσύνη, συμμετοχή και αλληλεγγύη θα τα καταφέρουμε.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.