search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:49
MENU CLOSE

Παπαδημούλης: Η κυβέρνηση Ραχόι παίζει επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι στην Καταλονία

07.10.2017 11:19
Παπαδημούλης: «Να προσφύγουμε στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα, την μόνη διαφορά μας με την Τουρκία» - Media

 

«Η εκτεταμένη και δυσανάλογη χρήση βίας από τις αστυνομικές αρχές εναντίων των Καταλανών πολιτών είναι ντροπή για την Ισπανία και τη δημοκρατική Ευρώπη συνολικά», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, στην καταλανική τηλεόραση El Punt Avui, όπου μαζί με τον Pavel Telička, αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή της ομάδας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (ALDE), συζήτησαν για το δημοψήφισμα στην Καταλονία και την αντίδραση της κυβέρνησης Ραχόι αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών. Επίσης, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση Ραχόι παίζει ένα επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι, που μπορεί να οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου».

Για την αντίδραση των ευρωπαϊκών θεσμών και της ΕΕ συνολικά, σημείωσε ότι «η πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων και ευρωβουλευτών πιέζουν για έναρξη του διαλόγου μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης», ενώ συγκεκριμένα για τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι «η Κομισιόν αρνούμενη να καταδικάσει ευθέως τη βία και να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για την αποκλιμάκωση της κρίσης υιοθετεί “δύο μέτρα και δύο σταθμά”, δίνοντας μαθήματα δημοκρατίας σε κράτη εκτός Ευρώπης, αλλά όχι εντός Ευρώπης».

Για το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπογράμμισε πως δεν τάσσεται υπέρ, στηρίζει ωστόσο τη θέση της δημάρχου Βαρκελώνης Άντα Κολάου, για έναρξη διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των πλευρών και με τη διαμεσολάβηση της Κομισιόν, αναγνωρίζοντας παράλληλα την παράδοση ισχυρής αυτονομίας των περιφερειών στην Ισπανία.

Τέλος, σημείωσε πως «το επαναστατικό αίσθημα των Καταλανών μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για τη δημοκρατική, πολιτική αλλαγή στην Ισπανία», δηλώνοντας πως «το Σύνταγμα, οι θεσμοί και οι νόμοι μπορούν να αλλάξουν, με τον δημοκρατικό διάλογο να αποτελεί τη μόνη λύση προς αυτή την κατεύθυνση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:49