26/10/2020 09:38:35

Βρέθηκε πήλινο μπιμπερό 4.500 ετών!

Βρέθηκε πήλινο μπιμπερό 4.500 ετών! - Media

 

Αρχαία εργαλεία καθημερινής χρήσης που βρέθηκαν στα Πάταρα της Αττάλειας ρίχνουν φως στην ελληνιστική περίοδο. Εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στην καθημερινή ζωή, η ηλικία των οποίων υπολογίζεται σε 2.350 χρόνια π.Χ., ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στα Πάταρα, στη νότια επαρχία Kας της Αττάλειας. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται μία κορνίζα καθρέφτη καθώς και ένα σιδερένιο πιρούνι.

Τα Πάταρα ήταν μία από τις έξι κορυφαίες πόλεις του Κοινού της Λυκίας,στα παράλια της Μικράς Ασίας. Σύμφωνα με αρχαίες πηγές ιδρύθηκε από τον Πάταρο, γιο του Απόλλωνα και βρισκόταν, όπως γράφει ο Στράβων, 60 στάδια νοτιοανατολικά από τις εκβολές του ποταμού Ξάνθου. Στην αρχαία πόλη υπήρχαν μαντείο και ναός του Απόλλωνα. Εδώ ο αρχαίος θεός είχε την ονομασία «Απόλλων Παταρεύς» και φέρεται να ιδρύθηκε από τους Δωριείς. Σύμφωνα με την επικεφαλής των ανασκαφών Χαβά Ισκάν Ισίκ, καθηγήτρια αρχαιολογίας στο τμήμα Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Ακντενίζ, στην περιοχή αυτή γεννήθηκε και μια μεγάλη μορφή του Χριστιανισμού, ο Αγιος Νικόλαος, ο οποίος μάλιστα δίδαξε εκεί.

Οι ανασκαφές που έχουν ξεκινήσει από το 1988, φέτος επικεντρώθηκαν στα Λουτρά και στη γύρω περιοχή, στη Βασιλική και στην αρχαία Ακρόπολη στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με την επικεφαλής των ανασκαφών, ο πρώτος οικισμός βρισκόταν στην περιοχή του Κισίκ και τα πιο σημαντικά ευρήματα, που έχουν ανακαλυφθεί εδώ, αναμένεται να ρίξουν φως στην Ελληνιστική και στην Κλασική εποχή.

Στη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών ανακαλύφθηκαν 200 αντικείμενα σε ένα μεγάλο σπίτι, προφανώς ενός αριστοκράτη της εποχής, το οποίο καταστράφηκε από μια μεγάλη πυρκαγιά. Δοχεία τροφίμων, ζυγαριές, αγαλματάκια και νομίσματα, καθώς και πολλά είδη οικιακής χρήσεως βρέθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση. Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι αυτά τα χειροποίητα αντικείμενα προσφέρουν πολύ σημαντικές πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στην Ελληνιστική εποχή. Το εύρημα όμως που ενθουσίασε τους ανασκαφείς ήταν ένα πήλινο μπιμπερό, ενώ ένα από τα πιο γοητευτικά ευρήματα ήταν μια χάλκινη κορνίζα καθρέφτη.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.