search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:09
MENU CLOSE

Μήπως είναι Έλληνες;

27.10.2011 11:53
Μήπως είναι Έλληνες; - Media

του Θεολόγου Αλεξανδράτου

Θα πρέπει να ψάξει πολύ κάποιος το γενεαλογικό δέντρο της μεγάλης φαμίλιας των Ομπιάνγκ. Γιατί δεν αποκλείεται να βρει ελληνική ρίζα στην καταγωγή τους.

του Θεολόγου Αλεξανδράτου

Θα πρέπει να ψάξει πολύ κάποιος το γενεαλογικό δέντρο της μεγάλης φαμίλιας των Ομπιάνγκ. Γιατί δεν αποκλείεται να βρει ελληνική ρίζα στην καταγωγή τους. Ποιοι είναι αυτοί και τι λέω τώρα; Η οικογένεια Ομπιάνγκ είναι αυτή που διοικεί το κρατίδιο της Ισημερινής Γουϊνέας. Ένα κομματάκι γης στην αχανή αφρικανική ήπειρο, μια κουκίδα στον χάρτη. Στριμωγμένη ανάμεσα στο Καμερούν και στη Γκαμπόν και με δύο νησάκια στον Ατλαντικό η Ισημερινή Γουϊνέα είναι το κράτος με τον λιγότερο πληθυσμό στην μαύρη ήπειρο.

Μόλις 650.000 κάτοικοι ζουν στα εδάφη της, το χέρσο μάλιστα λέγεται (όχι τυχαία) Ρίο Μούνι. Και κάπως έτσι έχουν τα πράγματα εκεί κάτω.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας του ΟΗΕ, δηλαδή κερδίζει λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα.

Υπάρχουν όμως και οι λίγοι και εκλεκτοί (ως συνήθως). Που δεν είναι απλώς πλούσιοι αλλά πολυεκατομμυριούχοι. Αυτή η κάστα πλουτίζει σε βάρος του λαού και εκμεταλλεύεται τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας.

Η οικογένεια Ομπιάνγκ είναι στην κορυφή. Ο πατέρας Τεοντόρ (είδατε που λέω ότι έχει ελληνικές ρίζες;) Ομπιάνγκ Ενγκουέμα είναι ο πρόεδρος και πιο πλούσιος κάτοικος. Αλλά τη δόξα του απειλεί ο γιόκας του, ο διάδοχος. Ο Τεοντορίν (σα να λέμε Θοδωράκης) Ομπιάνγκ Μανγκέ κατηγορείται για κατασπατάληση προς ιδία χρήση του ποσού των 70 εκατομμυρίων δολαρίων. Ποσό που η κυβέρνηση της χώρας πήρε σαν βοήθεια από τις ΗΠΑ και την Ισπανία για την ανάπτυξη και (φυσικά) την κοινή εκμετάλλευση του «μαύρου χρυσού».

Ο… Θοδωράκης προτίμησε να επενδύσει αλλιώς τα χρήματα. Αγόρασε, μεταξύ άλλων, μια βίλα στο Μαλιμπού ένα ιδιωτικό τζετ Γκάλφστριμ και πολλά αναμνηστικά του αγαπημένου του καλλιτέχνη Μάϊκλ Τζάκσον. Η οικογένεια έχει επίσης στην κατοχή της πολυτελείς επαύλεις στη Μαδρίτη και τη Λας Πάλμας, στα Κανάρια Νησιά.

Με απόφαση ισπανικών δικαστηρίων (παρεμπιπτόντως η επίσημη γλώσσα του κράτους είναι τα ισπανικά) οι ιδιοκτησίες στην Μαδρίτη και τα Κανάρια Νησιά κατασχέθηκαν ενώ το ίδιο γίνεται και με τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Ομπιάνγκ.

Το 2005 ο Τεοντορίν Ομπιάνγκ είχε δικαστεί στη Νότιο Αφρική για την κατοχή δύο παραθαλασσίων σπιτιών στο Κέϊπ Τάουν, αξίας 4 εκ. δολαρίων. Κάτι που με το μισθό των 4.000 δολαρίων τον μήνα που λάμβανε ως υπουργός, δεν μπορούσε να δικαιολογήσει. Και τότε ο διάδοχος έδωσε την εκπληκτική απάντηση: «Είναι απόλυτα νόμιμο στη χώρα μου αν μια εταιρεία ανήκει σε έναν υπουργό (…) να την πουλά σε ξένους επενδυτές και να παίρνει την ανάλογη προμήθεια».

Κοινώς οι Ομπιάνγκ πουλούσαν κρατική γη και εισέπρατταν μίζες.

Για αυτό ξαναλέω; Μήπως να ψάξουμε αν είναι Έλληνες;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:03