search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:26
MENU CLOSE

Τσίπρας με Τραμπ, Λαγκάρντ και επενδυτές στις ΗΠΑ

08.10.2017 08:13
Τσίπρας με Τραμπ, Λαγκάρντ και επενδυτές στις ΗΠΑ - Media

 

Βαλίτσες για Αμερική ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας στις 14 Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός, στο ταξίδι που σερνόταν ως φήμη εδώ και εβδομάδες πως θα πραγματοποιήσει, θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου. (Άγνωστο παραμένει προσώρας εάν θα συνοδεύεται και από τον Πάνο Καμμένο.)

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας πέραν της επίσκεψής του στον Λευκό Οίκο όπου θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, έχει “κλείσει” ραντεβού στην Ουάσινγκτον με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, θα συναντηθεί και με επιχειρηματίες, αρχής γενομένης από το Σικάγο, όπου αναμένεται να έχει σειρά επαφών με Αμερικανούς αξιωματούχους και επενδυτές.

Το πρόγραμμα

Στο μεταξύ, θα συναντηθεί με εκπροσώπους και φορείς της πολυπληθούς ελληνικής ομογένειας του Σικάγο, διερευνώντας τα “μηνύματα” που έχουν φτάσει στο Μαξίμου πως ενδιαφέρεται να συμμετάσχει ενεργά στην “παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας”.
Επόμενος σταθμός Τσίπρα θα είναι η Ουάσινγκτον, όπου θα παραμείνει έως τις 18 Οκτωβρίου (θα αναχωρήσει απευθείας για Βρυξέλλες λόγω της Συνόδου Κορυφής στις 19-20/10), με κύριο “μενού” στην ατζέντα, προφανώς, τη συνάντησή του με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Η επίσκεψη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου και κατά τη διάρκειά της θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Πενς.
Ωστόσο και στην Ουάσινγκτον, βάσει του σχεδιαζόμενου προγράμματος, ο κ. Τσίπρας θα πραγματοποιήσει επαφές με επιχειρηματίες.

Η ατζέντα με Τραμπ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η “βεντάλια” των συνομιλιών Τσίπρα-Τραμπ θα ανοίξει σε σειρά θεμάτων, όπως:

-Της οικονομίας: Με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές.

-Της ασφάλειας: Υπό το πρίσμα του κρίσιμου ρόλου που παίζει η χώρα μας στην ευρύτερη (αποσταθεροποιημένη) περιοχή.

-Των περιφερειακών εξελίξεων: Στην περιοχή όπου παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. Σε επίρρωση τούτου οι τριμερείς (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα – Σερβία – Βουλγαρία – Ρουμανία) διασκέψεις.

-Της Ενέργειας: Στον απόηχο του έντονου και διεθνούς ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται στον τομέα αυτό αλλά και της θέσης της Ελλάδας, η οποία συνιστά σημαντικό παράγοντα για την αναβάθμιση του ρόλου της στο εν λόγω πεδίο.

Διπλωματική αναβάθμιση

Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν (και) με αυτή την ευκαιρία τη σημαντική αναβάθμιση της διπλωματικής παρουσίας της χώρας. Δεν φείδονται, δε, επισημάνσεων για το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο σημαντικών διεθνών εξελίξεων. Ενώ αναγνωρίζεται πλέον ο ρόλος της χώρας ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στη διατήρηση της σταθερότητας, της ασφάλειας, αλλά και της ευημερίας μιας ιδιαίτερα κρίσιμης περιοχής όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται οι αναφορές σε:
– Αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με την Κίνα (την οποία επισκέφθηκε δις ο κ. Τσίπρας) αναπτύσσοντας σημαντικές εμπορικές, επενδυτικές και πολιτιστικές συνεργασίες.
– Τα πρωθυπουργικά ταξίδια στη Μόσχα και η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Αθήνα.
– Την επιλογή Μπαράκ Ομπάμα να απευθύνει την “αποχαιρετιστήρια” ομιλία, με την οποία έκλεισε τη θητεία του μετά από οκτώ χρόνια στο Λευκό Οίκο στην Αθήνα.
– Την αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων (τόσο επί Ολάντ) και με την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα (πρώτη επίσημη μετά την εκλογή του) όπου ανέπτυξε το ευρωπαϊκό “όραμά” του στην Πνύκα.
-Την πρωτοβουλία για τη συνεργασία των χωρών του Νότου της ΕΕ.
-Την πραγματοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, στην Κέρκυρα, παρουσία του Ιταλού πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι, η οποία σηματοδότησε το restart των – ιστορικά πολύ στενών– σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Πηγή: Κεφάλαιο 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:25