search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:05
MENU CLOSE

Η άλλη όψη των σεισμών στην Τουρκία

28.10.2011 12:56
Η άλλη όψη των σεισμών στην Τουρκία  - Media

Υπάρχουν και όψεις που δεν φαίνονται  πολύ στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας: Η κατάσταση που επικρατεί φαίνεται να είναι αρκετά τεταμένη και η βοήθεια να μην φτάνει άνευ προβλημάτων σε αυτούς που την έχουν ανάγκη.

Υπάρχουν και όψεις που δεν φαίνονται  πολύ στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας: Η κατάσταση που επικρατεί φαίνεται να είναι αρκετά τεταμένη και η βοήθεια να μην φτάνει άνευ προβλημάτων σε αυτούς που την έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Hurriyet προχθές το βράδυ σημειώθηκαν επεισόδια με πολλούς σεισμόπληκτους να ορμούν στα φορτηγά της Ερυθράς Ημισελήνου και να παίρνουν μόνοι τους σκηνές και άλλα εφόδια. Επίσης αρκετές εφημερίδες στην Τουρκία  εστιάζουν στην ελλιπή προετοιμασία του κράτους για αντιμετώπιση σεισμικών και άλλων έκτακτων φαινομένων, καθώς και στην απληστία των εργολάβων και τους ελλιπείς πολεοδομικούς και στατικούς ελέγχους στα κτίρια. Η Milliyet, για παράδειγμα, είχε τίτλο: «Σκοτώθηκαν από κλέφτες: 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από σεισμούς τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά η νοοτροπία δεν αλλάζει», ενώ  η Radikal ανέφερε: «Σκοτώθηκαν από άπληστους εργολάβους που προσπαθούσαν να μειώσουν το κόστος κατασκευής κατά πέντε τοις εκατό».  Ακόμα η Cumhuriyet επισημαίνει ότι «οι καταστροφές θα συνεχιστούν με αυτήν την έλλειψη προετοιμασίας, την έλλειψη σχεδιασμού, την έλλειψη ελέγχου, με την απληστία και μοιρολατρία», ενώ επέμεινε και στην ανάδειξη της μη αποτελεσματικής αντιμετώπισης της καταστροφής: «Χάος στο Βαν : Η βοήθεια που έφτασε στο Βαν δεν κατάφερε να φτάσει στους επιζήσαντες  λόγω έλλειψης συντονισμού».

Η Taraf προσθέτει, «Απολογηθείτε: Τίποτα δεν άλλαξε στην Τουρκία 12 χρόνια μετά το σεισμό του 1999. Σχολεία και πάλι καταρρέουν , δεν υπάρχουν τέντες και χρειάζονται θαύματα για επιβίωση».

Μια άλλη, μη προβεβλημένη διεθνώς, πτυχή είναι οι πολλές εμπαθείς απόψεις Τούρκων κατά  Κούρδων, που εκφράστηκαν κύρια μέσω των κοινωνικών δικτύων με αφορμή το σεισμό. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται προσπάθεια της (επίσημης) Άγκυρας αφενός να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και αφετέρου να «αξιοποιήσει» την τραγωδία για βελτίωση της εικόνας της προς τους σεισμόπληκτους Κούρδους για ευνόητους λόγους. Ενδεικτικός τίτλος αυτός της Posta που υπογραμμίζει ότι η συμπαράσταση είναι προς τους Κούρδους αδελφούς: «Αδελφέ μου, είμαι εδώ: Η Τουρκία ενεργοποιεί όλες της τις δυνάμεις για να επουλώσει τις πληγές των Κούρδων αδελφών που πλήγηκαν από το σεισμό». Η Taraf ανέφερε: «Αδελφότητα σεισμού: Σε άνευ προηγουμένου δείγματα συμπαράστασης οδηγεί ο σεισμός στο Βαν».  Η Aksan  έγραψε ότι, «74 εκατομμύρια άνθρωποι ενώνονται από τον 7,2 μεγέθους σεισμό». Επίσης «Θεϊκό μήνυμα μπορεί να είναι ο σεισμός του Βαν προς τους πολιτικούς για να επιδιώξουν ειρηνική επίλυση στο κουρδικό πρόβλημα», έγραψε χαρακτηριστικά στην Radikal ο κ. Τσενγκίζ Τσεντάρ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:05