search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:40
MENU CLOSE

Αλλαγές έρχονται στις τιμές των φαρμάκων

09.10.2017 07:45
Αλλαγές έρχονται στις τιμές των φαρμάκων   - Media

 

 Αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων εξετάζει το υπουργείο Υγείας, οι οποίες αναμένεται να κινηθούν σε τρεις άξονες: Πρώτον, να καθιερωθεί κατώτερο όριο τιμής για τα γενόσημα και τα σκευάσματα που δεν προστατεύονται πια από πατέντα (off patent) με βάση το κόστος ημερήσιας θεραπείας, δεύτερον τα γενόσημα με την ίδια δραστική ουσία και την ίδια περιεκτικότητα να έχουν την ίδια τιμή και τέλος προκρίνεται να αλλάξει το “καλάθι” των χωρών που καθορίζουν την τιμή των φαρμάκων στη χώρα μας.

Μέχρι σήμερα, η τιμή διαμορφώνεται με βάση το μέσο όρο από τις τρεις χαμηλότερες που ισχύουν στις χώρες της Ε.Ε. Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει ο μέσος όρος να προκύπτει από τις τρεις χαμηλότερες των 19 κρατών που ανήκουν στην Ευρωζώνη, ώστε να μην περιλαμβάνονται χώρες όπως η Βουλγαρία ή η Ρουμανία που συχνά κρατούν χαμηλά την τελική τιμή. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό οι τρεις παραπάνω αλλαγές έχουν ήδη τεθεί υπόψη των θεσμών, οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως για να ισχύσει το νέο σύστημα. Οι προτάσεις αυτές έχουν συμφωνηθεί και από τη φαρμακοβιομηχανία, και προβλέπεται, όπως διατείνεται το υπουργείο, να δημιουργήσουν σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον τιμολόγησης που θα ενισχύσει την εύρυθμη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς και την τόνωση των επενδύσεων.

Από την πλευρά τους, οι βιομηχανίες του φαρμάκου εξηγούν πως έχουν υποστεί -στο πλαίσιο της περικοπής των δαπανών για την περίθαλψη- τις μεγαλύτερες μειώσεις στα σκευάσματα που παράγουν και διακινούν. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, τα ελληνικά φάρμακα έχουν χάσει σε επτά χρόνια το 67% της τιμής τους, ενώ μόνο κατά την ανατιμολόγηση του περασμένου Δεκεμβρίου, οι μειώσεις στην αξία των γενοσήμων άγγιξαν κατά μέσο όρο το 16% και στα off patent το 15%.

Οι επιπτώσεις, συνεχίζουν, είναι ορατές και στους ασθενείς, καθώς οι συνεχείς μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων έχουν οδηγήσει σε αποσύρσεις από την αγορά και στην υποκατάσταση των φαρμάκων αυτών από άλλα ακριβότερα πρωτότυπα. Με το να δημιουργηθεί ένα δικαιότερο πλαίσιο τιμολόγησης θα υπάρξει εξοικονόμηση και για τους ασφαλισμένους, και για το δημόσιο σύστημα, καταλήγουν.

Η μέχρι τώρα πολιτική που ακολούθησε το υπουργείο Υγείας στην τιμολόγηση αποδείχθηκε ούτως ή άλλως αποτυχημένη, όπως τονίζουν στο Capital.gr φορείς της αγοράς. Και αυτό γιατί παρά τις απανωτές μεγάλες μειώσεις στις τιμές αποζημίωσης, η φαρμακευτική δαπάνη συνολικά θα καταγράψει νέο ρεκόρ αυτή τη χρονιά, ξεπερνώντας κατά 400 εκατ. τουλάχιστον τον ετήσιο κλειστό προϋπολογισμό των 1,94 δισ. ευρώ που έχει ορίσει ο ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον 150 εκατ. ευρώ τουλάχιστον υπολογίζεται πως θα είναι η υπέρβαση της νοσοκομειακής δαπάνης. Συνεπώς, λόγω των υποχρεωτικών εκπτώσεων και των επιστροφών προς τον ΕΟΠΥΥ με τις οποίες θα επιβαρυνθούν και αυτή τη χρονιά, οι φαρμακευτικές υπολογίζουν πως η επιβάρυνση για claw back και rebate θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. 

Επιπλέον, στο πλαίσιο των μεταβολών που έρχονται στην πολιτική του φαρμάκου, ετοιμάζεται τους επόμενους μήνες φορέας αξιολόγησης φαρμακευτικής καινοτομίας (ΗΤΑ), που θα θέτει επιστημονικά και όχι δημοσιονομικά  κριτήρια  επιλογής των φαρμάκων που θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Πηγή: capital.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:38