search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 06:57
MENU CLOSE

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου

09.10.2017 09:05

Στην Ολομέλεια της Βουλης πέρασε από τη Δευτέρα η αντιπαράθεση για το νομοσχεδίο που αφορά την ταυτότητα φύλου.

 

Στην Ολομέλεια της Βουλης περνά η αντιπαράθεση για το νομοσχεδίο που αφορά την ταυτότητα φύλου.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό πολλών κοινοβουλευτικών ομάδων αλλά και την σφοδρή αντίδραση της εκκλησίας, η οποία ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, ξεκίνησε τη Δευτέρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ψήφιση του το απόγευμα της Τρίτης.

Κατά την διήμερη συζήτηση αναμένεται να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια οι πολιτικοί αρχηγοί ενώ ως crash test για τις περισσότερες κοινοβουλευτικές ομάδες θα λειτουργήσει ενδεχόμενη ονομαστική ψηφοφορία για άρθρα του νομοσχεδίου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενστάσεις για το νομοσχέδιο έχουν εκφράσει βουλευτές των δυο κυβερνητικών κομμάτων.

Η βουλευτής Γεωργία Γεννιά από τον ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Κατσίκης και Δημήτρης Καμμένος. Ενστάσεις και αντιρρήσεις για τις ρυθμίσεις του νομοθετήματος υπάρχουν και στο εσωτερικό της ΝΔ, ωστόσο είναι άγνωστος ο αριθμός των «γαλάζιων» βουλευτών που ενδεχομένως θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. 

Υπενθυμίζεται ότι στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η Δημοκρατική Συμπαρατάξη και το Ποτάμι. Η ΝΔ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής ενώ κατά, τάχθηκαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή

Συνάντηση Κοντονή με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ 

Συνάντηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εκφράσει ενστάσεις και αντιρρήσεις για διατάξεις του νομοσχεδίου, κυρίως με την επίμαχη ρύθμιση που δίνει την δυνατότητα διόρθωσης φύλου από τα 15 έτη είχε πριν την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου που αφορά την ταυτότητα φύλου ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. 

Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και η γραμματέας της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, επιβεβαίωσαν την σχετική πληροφορία λέγοντας ότι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν με τον αρμόδιο υπουργό. 

Το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι ξεκινά μια διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια κατά την διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν όλα τα επίμαχα ζητήματα. Όπως ανέφεραν τα μέλη του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας ότι ο κορμός του νομοσχεδίου θα παραμείνει ο ίδιος ωστόσο δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν νομοτεχνικές βελτιώσεις. «Μικρές ή μεγάλες αλλαγές είναι πιθανό να γίνουν. Δεν θα αλλάξει όμως η φιλοσοφία του νομοσχεδίου» σημείωσε χαρακτηριστικά το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. 

Καταψηφίζει το νομοσχέδιο η ΝΔ 

Όπως δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής. Ο εισηγητής της ΝΔ χαρακτήρισε ως πρόχειρες της ρυθμίσεις του νομοχεδίου, ρυθμίσεις που εντάσσονται σε ένα πλαίσιο, όπως σημείωσε, επιπόλαιας νομοθέτησης με το πρόσχημα προοδευτικών παρεμβάσεων.

Νομοτεχνική αλλαγή από Κοντονή
Σε νομοτεχνική αλλαγή στην ρύθμιση που δίνει την δυνατότητα διόρθωσης φύλου από τα 15 έτη προχώρησε ο Σταύρος Κοντονής, που εκτιμάται ότι αποτελεί ένα πρώτο βήμα ως προς την επίτευξη μεγαλύτερης συναίνεσης αλλά και να περιοριστούν κατά τον δυνατόν οι ενστάσεις που καταγράφονται μεταξύ βουλευτών και στα δύο κυβερνητικά κόμματα. 
 
Με την νομοτεχνική αλλαγή διευρύνεται και εξειδικεύεται η επιστημονική επιτροπή που θα γνωμοδοτεί για την διόρθωση φύλου από τα 15 έτη. Ειδικότερα, αντί της γνωμοδότησης επιτροπής από το νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπως προέβλεπε αρχικά η ρύθμιση, προβλέπεται η σύγκρότηση και η γνωμοδότηση ειδικού ιατρικού συμβουλίου. Η συγκρότησή του θα γίνεται με κοινή απόφαση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας και θα συμμετέχουν συγκεκριμένες ειδικότητες: Παιδοψυχίατρος, Ψυχίατρος, Ενδοκρινολόγος, Παιδοχειρουργός, Ψυχολόγος και Κοινωνικός λειτουργός. 

Παρακολουθήστε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση της Βουλής:

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 06:45