search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:49
MENU CLOSE

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: ο Φιλελευθερισμός δεν είναι αλά καρτ

09.10.2017 18:15
Πόθεν Έσχες - Τι δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας - Media

 

Με μια ομιλία που μεταξύ άλλων είχε το σκοπό να υπογραμμίσει τον προσανατολισμό της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της διεύρυνσης των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και παράλληλα να βαθύνει τα ρήγματα στο εσωτερικό της ΝΔ στοχεύοντας στα ανακλαστικά των υπέρμαχων του πολιτικού φιλελευθερισμού έναντι των πιο συντηρητικών της παράταξης ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου το οποίο ψηφίζεται την Τρίτη στην Ολομέλεια.

Επί της ουσίας ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ (και τον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη) κατηγορώντας τους για υποκρισία στο βαθμό που αυτοπροσδιορίζονται ως φιλελεύθεροι αλλά όταν πρόκειται για τον πολιτικό φιλελευθερισμό υποχωρούν υπό το βάρος του πολιτικού κόστους και της ακροδεξιάς ατζέντας, που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ο Αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Άδωνης Γεωργιάδης επιβάλει σε όλη την παράταξη.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τη σύγχρονη νομική και θεσμική πραγματικότητα με βάση την οποία η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει σε μια αυτονόητη πράξη όπως είπε: Η Εθνική Αντιπροσωπεία, σημείωσε «καλείται να διασφαλίσει το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό για κάθε άνθρωπο που ζει σε αυτή τη χώρα», καλείται « να άρει τον παραλογισμό της μη αποδοχής της επιλογής ενός προσώπου να καθορίσει εκείνο την ταυτότητα του φύλου του, δίχως προσβλητικές προϋποθέσεις και κριτήρια, και χωρίς την ψυχιατρικοποίηση της απόφασης του».

«Η νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου είναι ένα ακόμα μικρό, αλλά σημαντικό βήμα στη σταδιακή άρση των διακρίσεων που δηλητηριάζουν και εν τέλει διχάζουν την κοινωνία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν υπάρχει φιλελευθερισμός αλά καρτ»

Και κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει χωρίς υπεκφυγές:

«Θα υποστηρίξει αυτή την πολιτική και νομική τομή που θεμελιώνεται στα ιδρυτικά νομικά κείμενα του σύγχρονου κόσμου αλλά και στο άρθρο 2 του Συντάγματος για την προστασία της αξίας του ανθρώπου καθώς και στις αρχές της ισότητας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας»; Και συνέχισε λέγοντας ότι ο φιλελευθερισμός δεν μπορεί είναι αλά καρτ, κατ’επέκταση η ΝΔ δεν είναι δυνατό να επικαλείται τον φιλελευθερισμό της «όταν έρχεται η συζήτηση στα θέματα της αγοράς εργασίας και όταν πρέπει να συγκρουστείτε με κατεστημένες αντιλήψεις αλλά και φοβικά συντηρητικά αντανακλαστικά, να υποχωρείτε».

Ο Άδωνις και το χαρτοφυλάκιο της … πολιτικής φυσιογνωμίας

Μάλιστα ο πρωθυπουργός θέλησε από τη μία να αναδείξει την αφαίρεση του χαρτοφυλακίου της άμυνας από τον Άδωνη Γεωργιάδη συνεπεία του μίνι ανασχηματισμού στο επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ και από την άλλη να υποδείξει στον αρχηγό της ότι αυτή η κίνηση δεν ήταν αρκετή διότι όπως είπε ο πρωθυπουργός ο αντιπρόεδρος του ΝΔ δε χρειάζεται το χαρτοφυλάκιο της άμυνας «γιατί έχει το χαρτοφυλάκιο του καθορισμού της γραμμής και της πολιτικής» ολόκληρης της παράταξης. «Στην προσπάθεια σας να διατηρήσετε τη συνοχή σας, κάνετε διαρκώς παραχωρήσεις όχι μόνο στον αντιπρόεδρο, αλλά και στην ατζέντα ακροδεξιάς», επανήλθε ο πρωθυπουργός, επιμένοντας στα πυρά προς τον πρόεδρο της ΝΔ: «έχετε μετατρέψει την Νέα Δημοκρατία σε ένα υβρίδιο νεοφιλελεύθερου φανατισμού στην οικονομία και ακραίου δεξιού λαϊκισμού στα ζητήματα του κράτους δικαίου και της προστασίας των ατομικών  δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Εύσημα στην κεντροαριστερά

Επίσης ο πρωθυπουργός φρόντισε να αναδείξει τις αποστάσεις που κράτησε από τη στάση της ΝΔ η Δημοκρατική Συμπαράταξη «χαίρομαι ειλικρινά» είπε, «που δεν σας ακολουθούν οι συνήθεις σύμμαχοί σας, από το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς». 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:49