search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:17
MENU CLOSE

Τα «κουκιά» μετράει η κυβέρνηση – Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο

10.10.2017 06:04
Τα «κουκιά» μετράει η κυβέρνηση – Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο - Media

Πρόοδος και συντήρηση. Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα όσων εξελίσσονται τις τελευταίες 48 ώρες στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που ρυθμίζει τα ζητήματα αυτοπροσδιορισμού του φύλου.

 

Πρόοδος και συντήρηση. Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα όσων εξελίσσονται τις τελευταίες 48 ώρες στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που ρυθμίζει τα ζητήματα αυτοπροσδιορισμού του φύλου.

Όμως το ζήτημα της θεσμικής θωράκισης ενός δικαιώματος δεδομένου στις χώρες του δυτικού πολιτισμού έχει χαθεί στις ατραπούς της πολιτικής σκοπιμότητας και της αριθμητικής. Με βάση τις διακηρύξεις των πολιτικών σχηματισμών (ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ) το νομοσχέδιο περνάει. Δεν θα έχει όμως την ευρύτατη πλειοψηφία που θα απολάμβανε οποιοδήποτε άλλο νομοθέτημα εναρμονισμού του ελληνικού δικαίου με το ευρωπαϊκό. 

Παρακολουθήστε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση της Βουλής:

Η ψηφοφορία

Και αν το νομοσχέδιο ψηφίζουν επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι η ονομαστική ψηφοφορία το μεσημέρι για την ρύθμιση που δίνει την δυνατότητα διόρθωσης φύλου από τα 15 έτη δημιουργεί «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση αλλά και σε ένα κομμάτι της αντιπολίτευσης. Οι ΑΝΕΛ μπορεί να ψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο, ωστόσο, προσανατολίζονται να καταψηφίσουν την ρύθμιση, δηλαδή το επίμαχο άρθρο 3 του νομοθετήματος. Εξαίρεση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποτελεί ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις. Στην Δημοκρατική Συμπαράταξη δυο βουλευτές του κόμματος, οι Λεωνίδας Γρηγοράκος και Δημήτρης Κρεμαστινός ζητούν αλλαγή του άρθρου προκειμένου να το στηρίξουν. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχει κρατήσει αποστάσεις από την θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που λέει να μην ψηφίζει στη Βουλή νομοσχέδια που περιστρέφονται γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περίπτωση που αυτά δεν έχουν την σύμφωνη γνώμη των ΑΝΕΛ. Επάνω σε αυτή την βάση ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος μπορεί να υπερψηφίσει την επίμαχη ρύθμιση. Πάντως την Τρίτη το πρωί θα συνεδριάσει το συντονιστικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις του κομμάτος για την στάση που θα κρατήσει. 

Γάκης: Λάθος άνθρωπο έχουν στοχοποιήσει

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιφυλάξεις για την ρύθμιση εξέφρασαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι μάλιστα χθες, πριν την συνεδρίαση στην Ολομέλεια, συναντήθηκαν με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης στην τοποθετηση του αργά το βράδυ της Δευτέρας στην Ολομέλεια πάντως ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μια διαφορά ή μία διαφωνία, μία επιφύλαξη που είχα για το νομοσχέδιο έγινε αιτία να χαρακτηριστώ ως ένας άνθρωπος που δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Μάλλον λάθος άνθρωπο έχουν στοχοποιήσει». Και συνέχισε λέγοντας πως «η δημόσια παρέμβασή μου αφορά στην ουσία της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όχι στον τύπο. Στόχος μας είναι η εκλογίκευση της νομοθεσίας. Με τις ρυθμίσεις μας – και γι’ αυτό θέλω να είναι ξεκάθαρες, σαφείς και ρητές –  θέλουμε να δίνουμε λύσεις και όχι να δημιουργούμε περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσπαθούμε να λύσουμε», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Ο Φιλελευθερισμός δεν είναι αλά καρτ 

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ και τον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τους για υποκρισία στο βαθμό που αυτοπροσδιορίζονται ως φιλελεύθεροι αλλά όταν πρόκειται για τον πολιτικό φιλελευθερισμό υποχωρούν υπό το βάρος του πολιτικού κόστους και της ακροδεξιάς ατζέντας, που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ο Αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Άδωνης Γεωργιάδης επιβάλει σε όλη την παράταξη.

Δική της πρόταση η ΝΔ 

Στη ΝΔ αποφάσισαν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, καταθέτοντας παράλληλα τη δική τους θέση για την ταυτότητα φύλου. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης ο χαρακτήρισε «άθεους» τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του. Ωστόσο δεν πέρασε απαρατήρητο το «καρφί» του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της ΝΔ Κώστα Καραμανλ, προς τον «γαλάζιο» αντιπρόεδρο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «στη ΝΔ δεν είμαστε μόνο φιλελεύθεροι στα οικονομικά, αλλά και στα κοινωνικά ζητήματα. Δεν μπορείς να είσαι το ένα χωρίς να είσαι το άλλο».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:17