search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:29
MENU CLOSE

Βαρουφάκης: Δεν θα υπήρχε μνημόνιο και Grexit εάν είχαμε μείνει σταθεροί

10.10.2017 08:54
4251098

Στις δραματικές ώρες της διαπραγμάτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ και τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βρουφάκης, κατά την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Ανίκητοι Ηττημένοι».

 

Στις δραματικές ώρες της διαπραγμάτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ και τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βρουφάκης, κατά την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Ανίκητοι Ηττημένοι».

Στο (σχεδόν) κατάμεστο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης, στο Γκάζι, παρέστησαν περίπου 350 άτομα, στην πλειονότητά τους φίλοι και συνεργάτες του πρώην ΥΠΟΙΚ, μέλη της πολιτικής κίνησης DiEM 25, συγγενείς και δημοσιογράφοι.

Μεταξύ των ομιλιών από τα μέλη του πάνελ που πλαισίωναν τον Γιάνη Βαρουφάκη παρεμβάλλονταν αποσπάσματα από το βιβλίο του, τα οποία διάβαζε η ηθοποιός Μαρία Καρακίτσου.

Στο πάνελ βρισκόταν και η πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, η οποία μίλησε για περίπου 45 λεπτά.

Σχετικά την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ο πρώην ΥΠΟΙΚ ανέφερε: «Για το Grexit θα ήταν ιδιαίτερα επώδυνο, κι αν δείτε και τον πρόλογο του βιβλίου, έχω κάνει μια ποσοτικοποίηση του πόσο επώδυνο θα ήταν. Τον Ιούλιο του 2015 θα χάναμε επιπλέον 6-13% του ΑΕΠ -μεγάλος πόνος. Όμως, αυτό που έλεγα στον Αλέξη Τσίπρα από το 2010-’11, το έλεγα στον Αντ1, παντού, οπουδήποτε βρισκόμουν, υπάρχει κάτι χειρότερο από αυτό τον πόνο που είναι βραχυπρόθεσμος και μετά, βεβαίως, ακολουθείται από την ανάταξη: Είναι η συνέχιση της σημερινής κατάστασης. Η οποία καταδικάζει την Ελλάδα στην ερημοποίηση. Την μετατροπή της σε ένα Κόσοβο με ωραίες παραλίες που δεν θα είναι καν δικές μας». 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε ότι «δεν θα υπήρχε ούτε τρίτο μνημόνιο, ούτε Grexit εάν είχαμε μείνει σταθεροί. Αυτό έλεγα πριν από το ’15, το έλεγα το ’15 και αυτό λέω και σήμερα. Μπορεί να έχω άδικο, αλλά τουλάχιστον υπάρχει μια συνέπεια σε αυτό. Θα μου πείτε ότι κι ένας φανατικός έχει συνέπεια. Σωστά. Αλλά πιστέψτε με: Το Σεπτέμβριο του 2015, ο κύριος Βίτορ Κοστάνσιο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε μία συνέντευξη του ξέφυγε και είπε ότι ‘εάν αφήναμε τους Έλληνες να βγουν από το ευρώ, θα μας κόστιζε ένα τρισ. ευρώ’. Με άλλα λόγια ‘θα τους δίναμε αυτό που απαιτούσαν ώστε να μη βγουν από το ευρώ’. Η ρήξη δεν θα ερχόταν εάν ήμασταν αποφασισμένοι να την κάνουμε».

Ο Κώστας Γαβράς θα κάνει το «Ανίκητοι Ηττημένοι» ταινία

Η μεγάλη είδηση της βραδιάςήταν ότι ο πολυβραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς, μια μορφή εμβληματική παγκοσμίως στο είδος του πολιτικού κινηματογράφου, ετοιμάζει ταινία που θα βασίζεται στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο συγγραφέας διευκρίνισε ότι η επαφή με τον Γαβρά έγινε χωρίς τη μεσολάβηση του Βασίλη Βασιλικού και, μάλιστα, στο πρώτο του SMS, ο σκηνοθέτης αυτοσυστήθηκε, υποθέτοντας ότι ο Βαρουφάκης δεν θα τον γνώριζε καν. Στην διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου, αναγνώστηκε σχετική επιστολή του Γαβρά προς το ακροατήριο -και τον ελληνικό λαό:

«Φίλες και φίλοι, όταν ξεκίνησε η κρίση, η τραγωδία που βιώνει ο λαός της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να κατανοήσω τους λόγους και τους ανθρώπους άρχισα να συλλέγω λογιών λογιών πληροφορίες και υλικό. Γραπτό, κινηματογραφικό και προφορικό. Όμως μου διέφευγαν τα γεγονότα κεκλεισμένων των θυρών, μεταξύ των αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αντιπροσώπων του ελληνικού λαού. 

Στις 16 Ιουλίου, μετά από την παραίτησή του, έστειλα γραπτό μήνυμα στον Γιάνη Βαρουφάκη τον οποίον δεν γνώριζα. Σε αυτό έγραφα ‘διαβάζοντας τη συνέντευξή σας στο New Statesman νομίζω ότι βρήκα εκείνο που έψαχνα για πολύ καιρό: Το θέμα μιας ταινίας, ενός έργου που αφορά μια Ευρώπη κυβερνώμενη από ομάδα κυνικών ανθρώπων, αποκομμένων από ανθρώπινες πολιτικές και πολιτιστικές αγωνίες, με εμμονές για συγκεκριμένα μόνο νούμερα. Κάπως έτσι κανονίσαμε με τη Μισέλ, τη σύζυγό μου, να βρεθούμε με τον Γιάνη και τη Δανάη στην Ελλάδα, μερικές εβδομάδες μετά. 

Στο μεταξύ διάβασα τα βιβλία του ‘Παγκόσμιος Μινώταυρός’ και ‘Η αρπαγή της Ευρώπης’. Εντυπωσιάστηκα από την ποιότητα και την πρωτοτυπία του περιεχομένου τους καθώς και από τη γραφή. Όταν συναντηθήκαμε είχαμε μακρές συζητήσεις και μου είπε ότι έγραφε βιβλίο με τις εμπειρίες του από την περίοδο που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών, ως ένας αουτσάιντερ της πολιτικής, για τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup, το μη νομιμοποιημένο αλλά πανίσχυρο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Του ζήτησα να διαβάσω το χειρόγραφο. Δέχτηκε και μου το έστελνε κεφάλαιο-κεφάλαιο καθώς το έγραφε. 

Αμέσως πείστηκα για τη σοβαρότητα του κειμένου του και για την ακρίβεια της περιγραφής των συμπεριφορών καθενός από τους πρωταγωνιστές της τραγωδίας. Λυπόμουν και συχνά θύμωνα, εξοργιζόμουν με τη βία και την αδιαφορία των μελών του Eurogroup, ιδίως της γερμανικής πλευράς, απέναντι στο δράμα και στη μη βιώσιμη κατάσταση στην οποίαν ο λαός της Ελλάδας αναγκαζόταν να ζει. Αποφάσισα να γυρίσω ταινία για αυτή την τραγωδία. Ο Γιάνης Βαρουφάκης μου έδωσε τα δικαιώματα και την απόλυτη ελευθερία προσαρμογής του. Κώστας Γαβράς, 9 Οκτωβρίου 2017».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15