search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:49
MENU CLOSE

Πέρασε το άρθρο για την ταυτότητα φύλου από την ηλικία των 15 ετών

10.10.2017 12:07
Πέρασε το άρθρο για την ταυτότητα φύλου από την ηλικία των 15 ετών - Media

 

Με ευρύτατη πλειοψηφία ενέκρινε η Βουλή το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου καθώς υπερψήφισαν 171 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι ενώ καταψήφισαν 113 βουλευτές από τη ΝΔ, το ΚΚΕ, την Ένωση Κεντρώων και τη Χρυσή Αυγή.

Ειδικότερα, για το επίμαχο άρθρο 3 του νομοσχεδίου υπήρξαν 148 «ναι». Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, ο Κώστας Ζουράρις από τους ΑΝΕΛ, ο οποίος «έσπασε» την γραμμή του κυβερνητικού εταίρου υπερψηφίζοντας την ρύθμιση και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από την ΔΗΜΑΡ. Το ΠΑΣΟΚ δήλωσε «παρών» ενώ καταψήφισαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, οι ΑΝΕΛ αλλά και και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά. 

Την τροπολογία που αφορά την Ένωση Θράκης καταψήφισαν οι τέσσερις μουσουλμάνοι βουλευτές (Χ. Ζεϊμπέκ Μ. Μουσταφά και Αϊχ. Καραγουσούφ από τον ΣΥΡΙΖΑ και Αχμ. Ιλχάν από το ΠΑΣΟΚ) αλλά και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, ωστόσο η τροπολογία υπερψηφίστηκε. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίασαν ο Τάσος Κουράκης (λόγω ασθενείας), και οι Μ.Μπόλαρης και Γ. Μιχελογιαννάκης. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ απουσίασαν οι Φ. Γεννηματά Δ. Κωνσταντόπουλος Γ. Μανιάτης Οδ. Κωνσταντινόπουλος Δ. Κρεμαστινός Β. Κεγκέρογλου Μ. Τζελέπης. Από την Ένωση Κεντρώων απουσίασαν οι Μ. Γεωργιάδης,  Αρ. Φωκάς, Γ. Κατσιαντώνης, Τ. Μεγαλομύστακας. 

ΣΥΡΙΖΑ: Στα αρμόδια όργανα οι διαφωνούντες

Η στάση των βουλευτών του κόμματος που διαφοροποιήθηκαν στην ψηφοφορία για την ταυτότητα φύλου θα συζητηθεί στα αρμοδια όργανα του κομματος. Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και η γραμματέας της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος Αφροδίτη Θεοπεφτάτου ανέφεραν ότι οι τέσσερις βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν στην ονομαστική ψηφοφορία, δηλαδή οι Γεωργία Γεννιά, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Μάρκος Μπόλαρης και για την τροπολογία για την Ένωση Θράκης η Νίνα Κασιμάτη, θα κληθούν τις επόμενες ημέρες στα αρμόδια όργανα. Ωστόσο, σημείωσαν ότι δεν τίθεται θέμα «ποινών» και όπως είπε ο Κώστας Ζαχαριάδης «δεν τέθηκε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας αλλά θα συζητήσουμε συντροφικά». Ο Κώστας Ζαχαριάδης μαλιστα σχολίασε πως αποτελεί «δυσάρεστη έκπληξη» η απουσία της Φώφης Γεννηματά από την ονομαστική ψηφοφορία καθώς όπως είπε «πήρε το αεροπλάνο και πήγε στην Κρήτη» για περιοδεία ενώ μίλησε με θετικά λόγια για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ που στήριξε το σύνολο του νομοσχεδίου. 

Μέγαρο Μαξίμου: Η Βουλή απάντησε υπέρ της προόδου

Την ικανοποίησή τους για το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για το νομοσχέδιο περί ταυτότητας φύλου (αλλά και για το ότι πέρασε, έστω και οριακά, το επίμαχο άρθρο 3) εξέφρασαν κυβερνητικές πηγές.

Συγκεκριμένα, οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημείωσαν ότι «με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 171 βουλευτών υπερψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο τομή, που διευρύνει την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, κατοχυρώνοντας νομοθετικά το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού φύλου.

Τελικά, μόνοι εκτεθειμένοι είναι όσοι προσπάθησαν να παίξουν παιχνίδια πολιτικών σκοπιμοτήτων, με αφορμή ένα ζήτημα αναγνώρισης και κατοχύρωσης ατομικών δικαιωμάτων.
 
Το πολιτικό δίλημμα της εποχής εξακολουθεί να είναι ένα: Με την πρόοδο για μία κοινωνία του 21ου αιώνα ή με τη συντήρηση και το σκοταδισμό. Η ελληνική Βουλή σήμερα απάντησε με σαφήνεια υπέρ της προόδου». 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:49