search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:27
MENU CLOSE

Μαύρο χρήμα

28.10.2011 07:27
Μαύρο χρήμα - Media

Μέρες που είναι, δεν περιμέναμε την ποίηση. Κι όμως μας ήρθε, γιατί η πραγματική ποίηση είναι απρόσμενη και κυρίως ανατρεπτική. Τόσο ο τίτλος όσο και η φωτο­γραφία του εξωφύλλου δεν μας αφήνουν κανένα περι­θώριο για παρανοήσεις. Πάνω στο θέμα περί μαύρου χρήματος ιδίως αυτή την εποχή έχουν γραφτεί και γρα­φτεί, πράγματα τόσο γνωστά και απόψεις τόσο αναμε­νόμενες, που προκαλούν την κούρασή μας, κι όχι την αγανάκτηση, την αφύπνιση, τη συνειδητοποίηση. Αν το σκεφτεί κανείς, ολόκληρη η μεταπολιτευτική μας συνείδηση βασίστηκε στη λογική του μαύρου χρήματος που κυκλοφορούσε από χέρι σε χέρι με εξωφρενι­κή θρασύτητα ως πιστοποιητικό αναγνωρισιμότητας, δόξας, «προοδευτικού» πλουτισμού, πολιτιστικού εμπορίου και μιας σειράς ευφάνταστων μορφών επι­χορηγήσεων.

Ντίνος Σιώτης
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελ.: 86

Μέρες που είναι, δεν περιμέναμε την ποίηση. Κι όμως μας ήρθε, γιατί η πραγματική ποίηση είναι απρόσμενη και κυρίως ανατρεπτική. Τόσο ο τίτλος όσο και η φωτο­γραφία του εξωφύλλου δεν μας αφήνουν κανένα περι­θώριο για παρανοήσεις. Πάνω στο θέμα περί μαύρου χρήματος ιδίως αυτή την εποχή έχουν γραφτεί και γρα­φτεί, πράγματα τόσο γνωστά και απόψεις τόσο αναμε­νόμενες, που προκαλούν την κούρασή μας, κι όχι την αγανάκτηση, την αφύπνιση, τη συνειδητοποίηση. Αν το σκεφτεί κανείς, ολόκληρη η μεταπολιτευτική μας συνείδηση βασίστηκε στη λογική του μαύρου χρήματος που κυκλοφορούσε από χέρι σε χέρι με εξωφρενι­κή θρασύτητα ως πιστοποιητικό αναγνωρισιμότητας, δόξας, «προοδευτικού» πλουτισμού, πολιτιστικού εμπορίου και μιας σειράς ευφάνταστων μορφών επι­χορηγήσεων. Το μαύρο χρήμα λάμπρυνε τις ρηχές μας ζωές, τις χαλαρές μας συνειδήσεις, τις προοδευτικές μας αντιλήψεις, νομιμοποίησε τον αβάσταχτο επαρχι­ωτισμό μας, την έλλειψη παιδείας μας, την αγένειά μας, με δυο λόγια τη μίζερη ύπαρξή μας. Αντανάκλαση του πολιτικού μας συστήματος, των πολιτικών μας, των ηγετίσκων μας, όλοι μας αποποιούμεθα το ποτήριον τούτο το πικρό, όπως μας το προσφέρει ο ποιητής Ντίνος Σιώτης μέσα από μια αγανακτισμένη ποίηση, που επιτέλους μετά από δεκαετίες σπάει την αισθη­τικά θρηνητική απομόνωση του εγχώριου ποιητικού τοπίου στην πολυτελή μας εσωτερικότητα και κοιτά το εξόφθαλμο: το κοινωνικό υπέρ του ατομικού, το πολι­τικό υπέρ του κομματικού. Έτσι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ποίηση που μας ξαφνιάζει, με τη ζωντανή επαφή του λόγου της με την πραγματικότητα, την οργή της απέναντι στον χαλασμένο κόσμο που καταρρέει παρασύροντας τα πολυτιμότερα των αισθημάτων μας. Πρόκειται για ένα αισθητικό ποιητικό μανιφέστο που χαρίζει διαχρονικότητα στην επικαιρότητα, στα θλιβε­ρά συμβάντα της εποχής μας.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03