search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:21
MENU CLOSE

ΙΙ. Τα πρόσωπα και οι μάσκες

28.10.2011 07:29
ΙΙ. Τα πρόσωπα και οι μάσκες - Media

Κυκλοφόρησε ο δεύτερος τόμος της τριλογίας «Μνήμες της Φωτιάς» του Εδουάρδο Γκαλεάνο. Πρόκειται για μιαν αριστουργηματική ιστορική αφήγηση της αμερικανικής ηπείρου, η οποία ωστόσο δίνει έμφαση στη «λεηλατημένη» μνήμη, σύμφωνα με την έκφραση του συγγραφέα της Λατινικής Αμερικής. Στον δεύτερο τόμο μέσα από τετρακόσια σύντομα, αλλά ουσιαστικά, αισθαντικά και εμπνευσμένα κείμενα, η ιστορική αφήγηση συνεχίζει την πορεία της από εκεί όπου τελείωνε ο πρώτος τόμος «Αρχή», ο οποίος περιλάμβανε την προκολομβιανή εποχή ως και τις αρχές του 1 8ου αιώνα. Εδώ φωτίζονται οι ταραχώδεις 1 8ος και 1 9ος αιώνες υπό το φως λεπτομερειών, καθημερι­νών γεγονότων και συμβάντων, που αποσκοπούν να αποκαλύψουν το αληθινό πρόσωπο, την πραγματική ταυτότητα της ηπείρου, αυτή που κρύβεται πίσω από το προσωπείο που επέβαλαν οι τρομακτικοί αποικι­οκράτες στους πολιτισμούς όλων αυτών των χωρών.

Εδουάρδο Γκαλεάνο
Μετάφραση: Ισμήνη Κανσή
Εκδόσεις: Πάπυρος
Σελ.: 488

Κυκλοφόρησε ο δεύτερος τόμος της τριλογίας «Μνήμες της Φωτιάς» του Εδουάρδο Γκαλεάνο. Πρόκειται για μιαν αριστουργηματική ιστορική αφήγηση της αμερικανικής ηπείρου, η οποία ωστόσο δίνει έμφαση στη «λεηλατημένη» μνήμη, σύμφωνα με την έκφραση του συγγραφέα της Λατινικής Αμερικής. Στον δεύτερο τόμο μέσα από τετρακόσια σύντομα, αλλά ουσιαστικά, αισθαντικά και εμπνευσμένα κείμενα, η ιστορική αφήγηση συνεχίζει την πορεία της από εκεί όπου τελείωνε ο πρώτος τόμος «Αρχή», ο οποίος περιλάμβανε την προκολομβιανή εποχή ως και τις αρχές του 1 8ου αιώνα. Εδώ φωτίζονται οι ταραχώδεις 1 8ος και 1 9ος αιώνες υπό το φως λεπτομερειών, καθημερι­νών γεγονότων και συμβάντων, που αποσκοπούν να αποκαλύψουν το αληθινό πρόσωπο, την πραγματική ταυτότητα της ηπείρου, αυτή που κρύβεται πίσω από το προσωπείο που επέβαλαν οι τρομακτικοί αποικι­οκράτες στους πολιτισμούς όλων αυτών των χωρών. Πρόκειται για μια σημαντική περίοδο όπου φτάνει στις απόμακρες ακτές της ο απόηχος της Γαλλικής και της Αμερικανικής Επανάστασης και του Διαφωτισμού. Αλλά είναι και η εποχή όπου η Αϊτή γίνεται η πρώτη χώρα όπου καταργείται η δουλεία (εδώ να σημειώσου­με ότι αυτή η χώρα είναι η πρώτη που αναγνώρισε το νεοελληνικό κράτος που προέκυψε από την επανά­σταση του 1 821). Μεγάλα πρόσωπα δεσπόζουν αυτή την περίοδο, όπως ο Χοσέ Μαρτί, ο Σιμόν Μπολιβάρ, ο Χοσέ Αρτίγκας, μαζί και ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ, ο Λίνκολν κ.ά. Είναι η εποχή που οι πολιτισμένοι Ευρωπαίοι απομυζούν τον πλούτο της ηπείρου… Οι ιστορίες του Γκαλεάνο αναζωογονούν την ιστορική μνήμη, υπερβαίνουν τα ιστορικά στερεότυπα και μας ανοίγουν ένα μαγικό παράθυρο από όπου βλέπουμε το πρόσωπο και την ψυχή αυτής της ηπείρου.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:21