search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:15
MENU CLOSE

Φράχτες και παράθυρα Αϊ στο διάολο, ΔΝΤ

28.10.2011 07:30
Φράχτες και παράθυρα Αϊ στο διάολο, ΔΝΤ - Media

Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης επικράτησε σε παγκόσμιο επίπεδο η αμερικανική κυριαρχία, που εδραίωσε μια παγκόσμια φιλελεύθερη – όπως αποκαλέστηκε – οικονομική θεωρία, της οποίας τα αποτελέσματα «απολαμβάνει» σήμερα η παγκό­σμια κοινωνία, η οποία βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, με ό,τι τραγικό συνεπάγεται αυτό για τις ανθρώπινες ζωές, τις κοινωνικές κατακτήσεις, το κράτος πρόνοιας και εν τέλει την ίδια μας την ελευ­θερία. Είναι προφανές ότι ο νεοφιλελευθερισμός αποδείχτηκε ελάχιστος και άστοχος στο να καθορίσει την κοινή μοίρα των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Βιώνουμε σε καθημερινή βάση τις ολέθρι­ες επιπτώσεις για τις ζωές μας ενός συστήματος που, σύμφωνα με τη συγγραφέα, επιβλήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, το γνωστό μας ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Η Ναόμι Κλάιν, που είναι ήδη πολύ γνωστή στο ελληνικό κοινό από τα δύο προηγούμενα βιβλία της, το «No Logo» και το «Δόγμα του ΣΟΚ», στο νέο της βιβλίο, που κυκλοφορεί στη γλώσσα μας, καταγράφει τις συγκλονιστικές εμπειρίες που έζησε ευθείς αρχής με την έναρξη των παγκόσμιων κινημάτων κατά του νεοφιλελευθερι­σμού.

Νaomi Klein
Μετάφραση: Άγγελος Φιλιππάτος 
Εκδόσεις: Α.Α. Λιβάνη 
Σελ.: 333

Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης επικράτησε σε παγκόσμιο επίπεδο η αμερικανική κυριαρχία, που εδραίωσε μια παγκόσμια φιλελεύθερη – όπως αποκαλέστηκε – οικονομική θεωρία, της οποίας τα αποτελέσματα «απολαμβάνει» σήμερα η παγκό­σμια κοινωνία, η οποία βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, με ό,τι τραγικό συνεπάγεται αυτό για τις ανθρώπινες ζωές, τις κοινωνικές κατακτήσεις, το κράτος πρόνοιας και εν τέλει την ίδια μας την ελευ­θερία. Είναι προφανές ότι ο νεοφιλελευθερισμός αποδείχτηκε ελάχιστος και άστοχος στο να καθορίσει την κοινή μοίρα των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Βιώνουμε σε καθημερινή βάση τις ολέθρι­ες επιπτώσεις για τις ζωές μας ενός συστήματος που, σύμφωνα με τη συγγραφέα, επιβλήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, το γνωστό μας ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Η Ναόμι Κλάιν, που είναι ήδη πολύ γνωστή στο ελληνικό κοινό από τα δύο προηγούμενα βιβλία της, το «No Logo» και το «Δόγμα του ΣΟΚ», στο νέο της βιβλίο, που κυκλοφορεί στη γλώσσα μας, καταγράφει τις συγκλονιστικές εμπειρίες που έζησε ευθείς αρχής με την έναρξη των παγκόσμιων κινημάτων κατά του νεοφιλελευθερι­σμού. Πρόκειται για μικρά κείμενα που μεταφέρουν τις εμπειρίες της συγγραφέως σε διάφορους τόπους και χρόνους, όπου η ανθρώπινη επαναστατικότητα προσπαθεί να ρίξει τους φράχτες που υψώνουν στη ζωή μας, αναζητώντας μέσα από τα ακτιβιστικά κινήματα τις προϋποθέσεις εκείνες που θα ανοίξουν παράθυρα στις ανθρώπινες προσδοκίες και ελπίδες. Τα σύντομα αυτά κείμενα αναδεικνύουν την αντίσταση που προβάλλεται σε παγκόσμιο επίπεδο εναντίον της σαρωτικής επέλασης της νεοφιλελεύ­θερης λαίλαπας.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:15