search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:30
MENU CLOSE

Πετάει το γάντι στην Καταλονία ο Ραχόι – Ενεργοποιεί το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος

11.10.2017 10:38
Καταλονία, ώρα μηδέν: Το χρονικό της κρίσης - Media

 

Κορυφώνεται το μέτωπο της Μαδρίτης με την Καταλονία, καθώς ο Μαριάνο Ραχόι ζητάει από τον κυβερνήτη Πουτζδεμόν να πει ξεκάθαρα αν κήρυξε ή όχι ανεξαρτησία και ενεργοποιεί το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος, το οποίο ουσιαστικά αναστέλλει την αυτονομία της Καταλονίας.

«Να μας πει η Καταλονία αν κήρυξε ή όχι την ανεξαρτησία, αυτό  έρχεται πριν από οποιοδήποτε μέτρο θα μπορούσαμε να λάβουμε με την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος» είπε ο ισπανός πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «η απάντηση του καταλανού προέδρου θα καθορίσει τις μελλοντικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες».

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως στη Μαδρίτη υπό τον Μαριάνο Ραχόι  προκειμένου να εξεταστεί η απάντηση που θα δοθεί στην τοπική κυβέρνηση στη Βαρκελώνη. Προηγουμένως ο ισπανός πρωθυπουργός επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς. 

Το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος ορίζει την ανάληψη του ελέγχου της περιοχής από την κεντρική κυβέρνηση. Η Ισπανία είναι μία εξαιρετικά αποκεντρωμένη χώρα και το Σύνταγμα του 1978 παρέχει στις 17 περιοχές της, τις αυτόνομες κοινότητες, εκτεταμένες εξουσίες σε τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση. Όμως, έχει θεσπίσει ασφαλιστικές δικλείδες, που επιτρέπουν στη κεντρική κυβέρνηση να επεμβαίνει στις υποθέσεις της χώρας σε περίπτωση κρίσης.

Η Μαδρίτη έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο άρθρο 155, το οποίο ορίζει την λήψη των αναγκαίων μέτρων, που θα υποχρεώσουν τη Βαρκελώνη να… συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, οι οποίες απορρέουν από το Σύνταγμα ή άλλους νόμους, με τη σύμφωνη γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας της Γερουσίας.

Το άρθρο 155 επιτρέπει «την ανάληψη του ελέγχου των πολιτικών και διοικητικών οργάνων της Αυτόνομης Κοινότητας. Αυτό σημαίνει την προσωρινή «ανάκληση» του καθεστώτος αυτονομίας της περιοχής.

Δημόσιοι λειτουργοί και αιρετοί μπορούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να αντικατασταθούν. Στην περίπτωση αυτή, ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν μπορεί να αντικατασταθεί από τον περιφερειάρχη της Καταλονίας, κύριο εκπρόσωπο του κεντρικού κράτους στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει τις αρμοδιότητες που έχουν παραχωρηθεί στη Βαρκελώνη, σε τομείς όπως η δημόσια τάξη και οι δημόσιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το Χαβιέρ Πέρεθ Ρόγιο, του πανεπιστημίου της Σεβίλλης, τα μέτρα του άρθρου 155 μπορεί να φθάσουν μέχρι «τη διαθεσιμότητα της αυτονομιστικής κυβέρνησης, την υπαγωγή της Καταλανικής Αστυνομίας Mossos d’ Esquadra υπό τις διαταγές του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας και το κλείσιμο του Καταλανικού Κοινοβουλίου». Δίνεται επίσης η δυνατότητα «ενδεχόμενης» προκήρυξης τοπικών εκλογών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:27