search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:06
MENU CLOSE

Τσίπρας στη Λάρισα: Η ανάπτυξη το 2017 θα γράψει μπροστά τον αριθμό «2»

11.10.2017 18:00
Το... ατύχημα Τσίπρα στο Περιφερειακό Συνέδριο της Λάρισας (βίντεο) - Media

 

Με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από το 2% εκτίμησε ο πρωθυπουργός ότι θα κλείσει το 2017, κατά την ομιλία του στο 4ο  Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Λάρισα.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο εισαγωγικό σκέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε στα αισιόδοξα μηνύματα που καταγράφονται στο πεδίο της οικονομίας, που καθιστούν φανερό το γεγονός ότι μετά από χρόνια η χώρα μπαίνει σε τροχιά ανάκαμψης.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι οι προβλέψεις μετά από χρόνια είναι αισιόδοξες. Το 2017, είπε, θα κλείσει με τον αριθμό «2» μπροστά (σ.σ. το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 1,8% για το 2017), ενώ και οι «άσπονδοι φίλοι μας» το ΔΝΤ δηλαδή προβλέπει ανάπτυξη 2,65% για το 2018 – ο ίδιος εκτίμησε ότι «μπορούμε να πάμε και παραπάνω».

Οι αριθμοί αυτοί, τόνισε σημαίνουν ότι  θα είμαστε από τις χώρες με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη αλλά και ότι από σήμερα «θα πρέπει να συνεννοηθούμε μεταξύ μας ‘τι ανάπτυξη θέλουμε’».

Χαρακτήρισε «εθνική υπόθεση» της επόμενης πενταετίας το σχεδιασμό του παραγωγικού μοντέλου κατά την «επόμενη μέρα» ενώ διευκρίνισε για μια ακόμη φορά πως για την κυβέρνηση «αναπτυξιακή επιλογή δεν είναι, ούτε η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, ούτε η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ούτε η διάλυση του κοινωνικού κράτους».

Απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επιτυχημένη πορεία των περιφερειακών συνεδρίων αλλά και στη συνεργασία στο επίπεδο των ΟΤΑ.

Το επόμενο βήμα, είπε, μετά την παραγωγική ανασυγκρότηση,  θα είναι ο διάλογος με την αυτοδιοίκηση και τις περιφέρειες ανέφερε. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να μπει στον κύκλο των συναινέσεων και των συνεννοήσεων που είναι η απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προέτρεψε.

Προς το κλείσιμο της ομιλίας του χαρακτήρισε μίνι υπουργικό τη σύσκεψη των υπουργών και κυβερνητικών βουλευτών, με τους παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς και εξέφρασε την επιθυμία αφενός να δοθεί συνέχεια αφετέρου να υπάρχει συμμετοχή και βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο μέλλον.

Σχέδιο για τη διαχείριση υδάτινων πόρων

Σε ό,τι αφορά τα κύρια ζητήματα της Περιφέρειας ο πρωθυπουργός ιεράρχησε στην κορυφή το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και παρουσίασε ένα σχέδιο εναλλακτικό στη λογική της εκτροπής του Αχελώου, σχέδιο το οποίο όπως είπε έχει απορριφθεί για περιβαλλοντικούς λόγους από 6 αποφάσεις του ΣτΕ και εκκρεμεί ακόμη. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης είναι «να υπάρξει λύση, που θα είναι ρεαλιστική, περιβαλλοντικά βιώσιμη και πραγματικά βοηθητική για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής».

Η πρόταση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, περιλαμβάνει ένα αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμού, περιλαμβάνει κατ αρχήν, τη μείωση της κατανάλωσης νερού, μέσα από την μείωση των απωλειών και τον εξορθολογισμό των μεθόδων άρδευσης.

Στο σχέδιο, προβλέπονται, επίσης, πέντε τοπικά φράγματα και έργα μεταφοράς και διανομής νερού που ήδη έχουν εγκριθεί και θεωρούνται δρομολογημενα. Η κάλυψη ζήτησης 250 εκ. κυβικών, προτείνεται να γίνει από πολλά νέα φράγματα εντός Θεσσαλίας, από υδατοδεξαμενές σε πεδινές περιοχές, και από επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση και τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων υδροφορέων.

Το επιπλέον κόστος από αυτές τις δράσεις σε σχέση με την εκτροπή του Αχελώου ανέρχεται σε 625 εκ. ευρώ.

Στο επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση για την κάλυψή τους σηεμίωσε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν συζητήσεις για την κάλυψη από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και από νέους Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς Πόρους

Στήριξη της Αγροτικής Παραγωγής – “Όχι” στους “δήθεν” παραγωγούς

Αναφορικά με την αγροτική παραγωγή ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προωθήσει συγκεκριμένα μέτρα, στις εξής 9  κατευθύνσεις:

1. την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, μέσα από την υποστήριξη των νέων αγροτών,

2. την επανεκκίνηση για τα συλλογικά – συνεργατικά σχήματα των αγροτών, δηλαδή του συνεταιρισμούς, τις οργανώσεις παραγωγών, τις ομάδες παραγωγών και τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, χωρίς, όμως τις παθογένειες του παρελθόντος.

3. την ανάδειξη της ποιότητας των Ελληνικών προϊόντων. Και, βεβαίως, την εθνική και τοπική πιστοποίηση της ποιότητας αυτής. Ιδιαίτερα σε ανταπόκριση με τα απαιτητικά συστήματα της Κίνας και της Ρωσίας.

4. τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό λειτουργίας της αγοράς αγροτικών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή

5. μέτρα και δράσεις, ενάντια στην παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, τις παράνομες ελληνοποιήσεις, τις παράνομες εισαγωγές και τις εναρμονισμένες πρακτικές σε κάθε κλάδο και τομέα

6. την βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, με στόχο την μεγιστοποίηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και την διαχείριση των εξαγωγικών δικτύων διανομής. Και εδώ πρέπει να πω, ότι για τις ενέργειες προώθησης των εξαγωγών διατίθενται για την Θεσσαλία, 6 εκ. για μια τριετία.

7. την ανάπτυξη στοχευμένων κλαδικών  σχεδίων και επενδύσεων σε ειδικούς κλάδους της  αγροτικής παραγωγής. Όπως τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. 

8. την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στο χώρο και την υποστήριξη της από νέο επιστημονικό δυναμικό.

9. την επέκταση και αναβάθμιση των αγροτικών υποδομών. Γι αυτό διεκδικήσαμε και πετύχαμε στη συμφωνία με τους θεσμούς, της 15ης Ιουνίου να κατευθύνουμε επιπλέον 300 εκ. ευρώ σε βάθος τριετίας στη βελτίωση και ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών στην ύπαιθρο, όπως αγροτικοί δρόμοι, αρδευτικά κανάλια, εγγειοβελτιωτικά έργα κλπ.

Όλα τα παραπάνω σημεία, που αφορούν την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα,  θα κατατεθούν διαρθρωμένα σε ένα μεσοπρόθεσμο εθνικό σχέδιο.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στο νέο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο εγκρίθηκε το Δεκέμβριο του 2015 με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ. «Σε μόλις 18 μήνες από την έγκρισή του νέου Προγράμματος περισσότερα από 3 δισ. ευρώ δημόσια δαπάνη έχουν δεσμευθεί σε προκηρύξεις και συνεχιζόμενα έργα, δηλαδή ήδη το μισό Πρόγραμμα» είπε.

Υπογράμμισε με νόημα πάντως πώς η Κυβέρνηση «δεν θα συνεχίσει να πριμοδοτεί «δήθεν παραγωγούς», όπως έπραξαν με πολιτικές τους επιλογές κυβερνήσεις του παρελθόντος», πρακτική που λειτούργησε σε βάρος των πραγματικών και κυρίως των νέων παραγωγών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:06