search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 18:06
MENU CLOSE

Ρεσιτάλ γκάφας και συντηρητισμού

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1990
12-10-2017
12.10.2017 03:00
pn1210kik.jpg

 

Στο κενό βλέπει να πέφτουν οι όποιες αλλαγές στο επιτελείο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πέφτει από γκάφα σε γκάφα, ενώ η πολιτική τακτική της ενσωμάτωσης των ακροδεξιών και της αποδοχής ενός άκρατου συντηρητισμού που εκπέμπει η Εκκλησία τον κρατά δέσμιο σε ένα πολύ συγκεκριμένο ακροατήριο.

Η αναφορά του ότι εμφανίστηκε έφηβος σε ψυχίατρο και του είπε πως την αλλαγή φύλου τού τη συνέστησε εξωγήινος που κατέβηκε με UFO στον Υμηττό προκάλεσε όχι μόνο τη θυμηδία των βουλευτών – εκτός Ν.Δ. – αλλά και «πανηγύρι» στο διαδίκτυο. Επρόκειτο για μια πολύ άτυχη στιγμή στην κοινοβουλευτική παρουσία του Μητσοτάκη, που κατά τα φαινόμενα θα τον συνοδεύει.

Πέρα από την πλάκα που γίνεται, υπάρχουν και όλοι εκείνοι που παρακολουθούν με τη δέουσα σοβαρότητα την πολιτική επικαιρότητα και επισημαίνουν πως η αξιοποίηση, ως πολιτικού επιχειρήματος, αναφορών από άτομα που βρίσκονται σε διαταραχή – μόνιμη ή προσωρινή – συνιστά μια ακραία λαϊκιστική ρητορική τακτική. Δείχνει όμως επιπλέον σε τι απόγνωση έχει βρεθεί ο αρχηγός της Ν.Δ., που αναγκάζεται να αναδιπλώνεται και να τσαλαβουτά στα λασπόνερα της ακροδεξιάς συντήρησης.

Εντός της Ν.Δ. πολλοί είναι αυτοί που έχουν αρχίσει να ασφυκτιούν από το γεγονός ότι ο αρχηγός του κόμματος σύρεται πίσω από μια ακροδεξιά ατζέντα και διολισθαίνει σε έναν βαθύ νεοσυντηρητισμό, αντί να οδηγεί το κόμμα σε πιο φιλελεύθερα, ευρωπαϊκά μονοπάτια.

Μετά τον χαμό που έγινε από την άρνηση βουλευτών του να ψηφίσουν το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, τώρα ήρθε και η σειρά της νομικής κατοχύρωσης της ταυτότητας φύλου. Δηλαδή της νομικής διευθέτησης μια πολύ μικρής μερίδας καταταλαιπωρημένων πολιτών που θέλουν τη στήριξη της πολιτείας προκειμένου να οδηγηθούν ασφαλώς στο φύλο που τους προσδιορίζει.

Με άλλοθι τη διάταξη που προβλέπει – υπό αυστηρούς όρους – τη νομική διευθέτηση του φύλου από τα 15 χρόνια, προκειμένου ένα παιδί να περάσει με μεγαλύτερη ευκολία τη δύσκολη εφηβεία του, η Ν.Δ. πέρασε στη γελοία δικαιολογία της κατάθεσης αυτόνομου σχεδίου νόμου, το οποίο ουσιαστικά δεν έλυνε κανένα πρόβλημα, προκειμένου να βρει άλλοθι να καταψηφίσει.

Χάνει εκσυγχρονιστές

Όπως μονολογούσαν αντιδρώντες βουλευτές του κόμματος, σε κάποια χρόνια κανείς δεν θα θυμάται ότι το κόμμα κατέθεσε δική του πρόταση, αλλά για μια ακόμη φορά, όπως προηγουμένως σε μια αλυσίδα άλλων καυτών κοινωνικών θεμάτων – πολιτικός γάμος,  απαλοιφή του θρησκεύματος από τις ταυτότητες, σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών – και στην ταυτότητα φύλου το κόμμα κράτησε μια οπισθοδρομική, συντηρητική στάση.

Πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν ότι δεν είναι μόνο η αντίδραση αρκετών τομεαρχών να στηρίξουν το νομοσχέδιο που ετεροκαθόρισε τον Μητσοτάκη, αλλά και η σκληρή στάση της Εκκλησίας. «Ο Κυριάκος δεν μπορεί να ψαρεύει σε θολά νερά και να ικανοποιεί ψοφοδεείς βουλευτές που κρύβονται πίσω από τα ιερατικά άμφια» επισημαίνει έμπειρο στέλεχος της Ν.Δ.

Το βέβαιο είναι ότι με τη στάση του αυτή χάνει ένα φιλελεύθερο – εκσυγχρονιστικό κοινό που έχει προωθημένες, προοδευτικές απόψεις για την πορεία της κοινωνίας, δυσφορεί από τον αφόρητο εκκλησιαστικό και επαρχιώτικο συντηρητισμό ο οποίος διέπει τις κινήσεις της Ν.Δ. και δεν επιτρέπει σε κεντρώα στοιχεία να ταυτιστούν πλήρως, παρ’ ότι αυτά φαίνεται να ασπάζονται τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα του Μητσοτάκη.

Με οριακές τις δυνατότητες άντλησης ψήφων από τα ακροδεξιά του, η αποδοχή από ένα κεντρώο κοινό μοιάζει δύσκολο εγχείρημα, ειδικά αν συνεχίσει ο Άδωνις Γεωργιάδης να κάνει από κοινοβουλευτικού εδράνου ομολογία πίστεως, καλώντας τα στελέχη της κυβέρνησης να κάνουν το ίδιο.

Όλα στην επικοινωνία

Πάντως, μετά τις πρόσφατες αλλαγές, ο Γεωργιάδης μοιάζει να παραμερίζεται σε έναν βαθμό, αφού δεν έχει πια το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας, που του εξασφάλιζε μια προνομιακή κοινοβουλευτική αντιπαράθεση με τον Πάνο Καμμένο. Οι κακές γλώσσες επιμένουν ότι η αλλαγή δεν ήταν τυχαία, αφού, παρ’ ότι είχε αποφασιστεί οι αντιπρόεδροι να παραμείνουν χωρίς τομέα ευθύνης μετά το συνέδριο, αυτό επισπεύσθηκε. Έτσι τη σκυτάλη παίρνει ο Βασίλης Κικίλιας και στον Γεωργιάδη μένει ο μιντιακός αυτοσχεδιασμός για να τον συντηρήσει στον πολιτικό αφρό.

Η άρον – άρον επιστράτευση της φιλόδοξης Μαρίας Σπυράκη στον ρόλο του εκπροσώπου Τύπου σηματοδοτεί την αγωνία του Μητσοτάκη για τις τελευταίες δημοσκοπικές επιδόσεις, όπου φαίνεται καθαρά ότι η ομάδα δεν τραβάει και το σενάριο της αδιατάρακτης πορείας προς την εξουσία φαίνεται να ξεθωριάζει. Η Σπυράκη, η οποία παραδόξως θα κρατήσει την έδρα της στο Ευρωκοινοβούλιο, θα έχει πέντε (!!!) αναπληρωτές, με στόχο να μην αφήνουν τίποτε αναπάντητο και ασχολίαστο.

Ο Μητσοτάκης δείχνει να εναποθέτει όλες τις ελπίδες στην επικοινωνία, παραγνωρίζοντας ότι το βαθύτερο πρόβλημα του κόμματος είναι η πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα και η βαθύτερη σύνδεσή του με ακραία συντηρητικά κοινωνικά τμήματα.

Πάντως όλη η προσπάθειά της ηγετικής ομάδας εστιάζεται στην προσυνεδριακή διαδικασία του ιδεολογικού συνεδρίου που σχεδιάζεται για τις 17 Δεκεμβρίου. Βέβαια στο συνέδριο θεωρείται απίθανο να τεθούν και να αποκτήσουν κομματική νομιμοποίηση λεπτά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία θα βρει μπροστά της η Ν.Δ. αν ποτέ επανέλθει στην εξουσία.

Όλοι επισημαίνουν ότι, ουσιαστικά, πίσω από τον βαρύγδουπο τίτλο «ιδεολογικό συνέδριο» θα επιχειρηθεί να νομιμοποιηθεί το πολιτικό πρόγραμμα του κόμματος, το οποίο εσχάτως διανθίστηκε με διαδραστικές διαδικασίες, με τη συμμετοχή όσων το επιθυμούν σε διαδικτυακή ανταλλαγή απόψεων.

Σε αυτό το κλίμα η ηγετική ομάδα κατόρθωσε να αποσπάσει την αποδοχή μιας σκληρής αντίληψης του επιχειρείν, καθώς οι ενθουσιωδώς συμμετασχόντες στα ερωτηματολόγια έκριναν ότι είναι πιο επωφελής η άκρατη επιχειρηματικότητα από ένα προστατευτικό πλαίσιο για την εργασία στον τόπο μας. Η νεοφιλελεύθερη αυτή θέση έρχεται σε σύγκρουση με την καραμανλική παράδοση της Λαϊκής Δεξιάς, που διατηρεί μια «σοσιαλίζουσα» αντίληψη για την αγορά εργασίας.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 18:06