search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:09
MENU CLOSE

Τουρισμός υπό εξαφάνιση

29.10.2011 08:43
Τουρισμός υπό εξαφάνιση    - Media

Βροχερός αναμένεται να είναι ο φετινός χειμώνας για τον τουρι­σμό, σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς, οι οποίοι αναφέρουν ότι το χειρότερο χειμερινό χρονικό διάστημα για τον ελληνικό τουρισμό θα είναι το δίμηνο Νοέμβριος – Δεκέμβριος.

Βροχερός αναμένεται να είναι ο φετινός χειμώνας για τον τουρι­σμό, σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς, οι οποίοι αναφέρουν ότι το χειρότερο χειμερινό χρονικό διάστημα για τον ελληνικό τουρισμό θα είναι το δίμηνο Νοέμβριος – Δεκέμβριος. Από τον επόμενο μήνα ξεκινάει το ισχυρό πρέσινγκ για τους φορολογούμενους Έλληνες, μέσω της μείωσης του αφορολόγητου, κι έτσι τον Δεκέμβριο, τον μήνα των Χριστουγέννων, οι περισσότεροι Έλληνες αναμένεται να πε­ράσουν τη χειμερινή άδειά τους σε σπίτια φίλων και συγγενών ή στον τό­πο διαμονής τους.

Εν τω μεταξύ ήδη έχουν ξεκινήσει τα «χαράτσια» με το ειδι­κό τέλος των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, ενώ οι φορολογούμε­νοι προετοιμάζονται, κάνοντας αυστηρή αποταμίευση των όσων δεδουλευμένων έχουν εισπράξει, προκειμένου να τα φέρουν εις πέρας με την υψηλή φορολογία που θα ισχύσει από το 2012.

Χαλάρωση στο ελάχιστο

Ωστόσο η κρίση που «μαστίζει» τη χώρα μας, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, περιορίζει στο ελάχιστο την ανάγκη χαλάρωσης και ψυχαγωγίας, όχι μόνο του Έλληνα ταξιδιώτη, αλλά και του Ευρωπαίου.

Κύκλοι από τον τουριστικό κλάδο επισημαίνουν ότι το μεγαλύ­τερο πρόβλημα του ελληνικού τουρισμού έγκειται στον εσωτερικό του­ρισμό και όχι στους τουρίστες εκ του εξωτερικού, με τους Άγγλους, Ρώ­σους, Γερμανούς να κρατούν καλά τα ηνία των πρώτων θέσεων.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους του χώρου, το πράγμα φάνηκε από το καλοκαίρι, καθώς οι περισσότεροι Έλληνες προτίμησαν, πρώτον, την ολιγοήμερη διαμονή τους σε κάποιο από τα νησιά της χώρας μας, δεύτερον, επέλεξαν να κινηθούν με βάση τις προσφορές που παρείχε στους πελάτες του η κάθε ξενοδοχειακή μονάδα και, τρίτον, περιόρισαν εξαιρετικά την καταναλωτική τους διάθεση εν μέσω απόδρασης από την καθημερι­νότητα.

Μεγάλες απώλειες

Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λένε παράγοντες της αγοράς, θα «πεινά­σουν» τον φετινό χειμώνα, πάντα μιλώντας τουριστικά, καθώς θα δε­χθούν το ισχυρό πλήγμα της ανεργίας, γεγονός το οποίο θα έχει δραμα­τικό αντίκτυπο και σε όλα τα επαγγέλματα που εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία, ο αριθμός των επιβατών με πτήσεις εσωτερικού σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου σημείωσε πτώση της τάξης του 10% (απώλειες 437.675 επιβατών) σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2010, φθάνοντας τους 3.918.025.

Οι πρώτες προβλέψεις αφορούν το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, για το οποίο κύκλοι του τουριστικού κλάδου αναφέρουν ότι έχουν ελάχιστες κρατήσεις, μει­ωμένες κατά 80% σε σχέση με πέρυσι. Σαφώς μεγάλη θα είναι η απώλεια των ευκατάστατων οικονομικά ομάδων, οι οποίες φοβούμενες τι θα ξημερώσει την επόμενη μέρα κό­βουν τις σπατάλες και ξοδεύουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς σε σύγκριση με παλαιότερα.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ολοένα και μεγαλύτερη «χασούρα» στα έσοδα του τουρισμού λόγω της αυξανόμενης οικονομικής ύφεσης, αλλά και της ολοένα και εντονότερης δυσφήμισης της Ελλάδας στο εξωτερικό λόγω επεισοδίων κατά τη διάρκεια των συχνών απεργιακών κινητοποιή­σεων, καθώς και λόγω ισχυρών ανησυχιών για ενδεχόμενο «κουρέματος» άνω του 50%.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:09