search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:16
MENU CLOSE

Γ. Σταθάκης: Η Μάχη της Ηλεκτρικής μάς γεμίζει με αισιοδοξία για τις μάχες κατά του νεοναζισμού – ακροδεξιού λαϊκισμού που προσπαθεί να σηκώσει ξανά κεφάλι

11.10.2017 19:48
Σταθάκης: Σε 15 ημέρες το νομοσχέδιο για την αποεπένδυση των λιγνιτών της ΔΕΗ - Media

 

«Η Μάχη της Ηλεκτρικής είναι κομμάτι της ιστορίας μας. Είναι μια μάχη που δεν πρέπει να ξεχαστεί. Μας αφήνει πλούσια διδάγματα. Πρωτίστως μας γεμίζει με αισιοδοξία για τις μάχες που είναι σε εξέλιξη για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, κατά του νεοναζισμού- ακροδεξιού λαϊκισμού που προσπαθεί να σηκώσει ξανά κεφάλι».

Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης στην τελετή των εγκαινίων της ιστορικής έκθεσης της ΔΕΗ με θέμα «Έτσι σώθηκε η Ηλεκτρική… Μια μάχη στην καρδιά της Απελευθέρωσης», που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος εγκαινίασε την έκθεση με σπάνιας ιστορικής αξίας υλικό.

Ο υπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του:

«Θα ήθελα να συγχαρώ τη ΔΕΗ για αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που μέσα από το ιστορικό αρχείο της κρατάει ζωντανή τη φλόγα μιας κρίσιμης περιόδου της ελληνικής ιστορίας για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Η υπεράσπιση της “Ηλεκτρικής” ενσαρκώνει αυτόν ακριβώς τον αγώνα. Αποτελεί μια σπουδαία, ιστορική, μάχη της Αντίστασης. Όχι μόνο επειδή ήταν νικηφόρα και έσωσε μια υποδομή ζωτικής σημασίας για ολόκληρο το λεκανοπέδιο στην καρδιά της Απελευθέρωσης. Αλλά διότι αναδεικνύει την πλούσια εμπειρία των αγώνων και των κατακτήσεων που κουβαλούν, ως πολύτιμη κληρονομιά, γενιές απλών ανθρώπων.

Η Μάχη της Ηλεκτρικής είναι κομμάτι της ιστορίας μας. Είναι μια μάχη που δεν πρέπει να ξεχαστεί και η έκθεση αυτή τη ζωντανεύει. Μας αφήνει πλούσια διδάγματα. Πρωτίστως μας γεμίζει με αισιοδοξία για τις μάχες που είναι σε εξέλιξη για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, κατά του νεοναζισμού- ακροδεξιού λαϊκισμού που προσπαθεί να σηκώσει ξανά κεφάλι. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, πριν τέσσερα χρόνια, δεν αφήνει περιθώριο να ξεχάσουμε, να λησμονήσουμε, να κάνουμε βήμα πίσω. Η προσπάθεια αυτή είναι ζήτημα αξιών. Το οφείλουμε στις νεώτερες γενιές, αλλά και σε όλους και όλες που αφιέρωσαν τη ζωή τους για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Ανεξαρτησία και τη Δικαιοσύνη, στον τόπο μας».

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας, για τα 73 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής οργανώνει εκδηλώσεις τιμής της ιστορικής μνήμης για τις επόμενες δύο Κυριακές 15 και 22 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στο εργοστάσιο ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου (Κερατσίνι- Ιχθυόσκαλα) η εκδήλωση μνήμης με τίτλο «Τα Τραγούδια της Κατοχής», για τη Μάχη της Ηλεκτρικής, που διοργανώνουν ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας και η πρωτοβουλία «Η Αθήνα Ελεύθερη». Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη για τις 5 Οκτωβρίου, αλλά τεχνικοί λόγοι δεν το επέτρεψαν.

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στις 10.30 π.μ., μαζί με τα σχολεία της πόλης διοργανώνουν τον δεύτερο μαθητικό αγώνα δρόμου, ενώ μετά τον αγώνα θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα Λάργκο.

Όπως αναφέρει ο Δήμος: «Η Μάχη της Ηλεκτρικής, η τελευταία σημαντική μάχη του πολέμου που διεξήχθη στον Δήμο μας στις 13 Οκτωβρίου 1944, ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, καθώς διεσώθη μια από τις πιο ουσιαστικές ενεργειακές μονάδες της Ελλάδας, που τροφοδοτούσε με ρεύμα ολόκληρο το λεκανοπέδιο, αποτρέποντας τεράστιες καταστροφές σε εγκαταστάσεις υποδομής, καθοριστικές για την οικονομία της Ελλάδας».

Πηγή: ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:14