17/09/2019 16:39:12
4.1.2010

Στενό ευρωπαικό ...μαρκάρισμα στην ελληνική οικονομία

Στενό ευρωπαικό ...μαρκάρισμα στην ελληνική οικονομία - Media

Με το  στενό μαρκάρισμα των ευρωπαίων πιστωτών  η κυβέρνηση ξεκινά τη δύσκολη – αν όχι ακατόρθωτη—προσπάθεια η οποία έχει σε γενικές γραμμές τρεις στόχους: Να περιοριστεί το έλλειμμα. Να βρεθούν κονδύλια για ανάπτυξη. Να διασωθεί το εισόδημα των εργαζομένων έτσι ώστε να μην «πεθάνει» η αγορά. Καθώς οι ευρωπαίοι πιστωτές ενδιαφέρονται κατά κύριο λόγο για την διασφάλιση των δανεικών που έχουν χορηγήσει στο ελληνικό κράτος, πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση να επικεντρωθεί μόνο στον πρώτο από τους τρεις στόχους (περιορισμό του ελλείμματος).

Από την πλευρά της η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως για να αποκτήσει η χώρα τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει τους δανεισμούς της θα πρέπει να εξασφαλιστούν ρυθμοί ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία καθώς και να κρατηθεί ζωντανή η αγοραστική δύναμη του εργαζόμενου πληθυσμού.

Η προσπάθεια   της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει τους πιστωτές της χώρας και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας θα περιγραφεί λεπτομερώς και εγγράφως  τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες με τη κατάθεση του προσχεδίου του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας.

Την μεθεπόμενη,   Τετάρτη 6 Ιανουαρίου θα έλθει  στην Αθήνα κλιμάκιο εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι εν λόγω ειδικοί θα εκτιμήσουν επί τόπου τις ρεαλιστικές ή όχι προοπτικές των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης και θα εισηγηθούν αναλόγως.

Σε κάθε περίπτωση τις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο Eurogroup και στο Ecofin στις 18 και 19 Ιανουαρίου, ώστε στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα κατατεθεί στην Κομισιόν το τελικό κείμενο του προγράμματος σταθερότητας με εξειδίκευση των μέτρων

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.