search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:12
MENU CLOSE

Το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2017

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1990
12-10-2017
16.10.2017 03:00
pet_paris_day4_1278-1.jpg
 
Με πρωταγωνίστρια τη γυναίκα στην Ευρώπη του σήμερα και του 2017
 
Ένα φεστιβάλ που δημιουργήθηκε πριν από 5 χρόνια  με σκοπό να γεμίσει τέχνη, ομορφιά και πολιτισμό περιοχές  της Αθήνας αδικημένες και υποβαθμισμένες.
 
Το μικρό Παρίσι των Αθηνών επιστρέφει για ακόμα μια χρονιά με πολλές και ενδιαφέρουσες ψυχαγωγικές, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις. Μουσική, θέατρο, εκθέσεις, street art, σκάκι και ξεναγήσεις αποτελούν κάποιες μόνο από τις δραστηριότητες που το κοινό θα απολαύσει για πέμπτη συνεχή χρονιά.
 
Αποτελώντας όραμα του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου (Athens Art Network), το μικρό Παρίσι των Αθηνών δημιουργήθηκε με σκοπό να γεμίσει τέχνη, ομορφιά και πολιτισμό περιοχές της Αθήνας αδικημένες και υποβαθμισμένες. Πολύ γρήγορα, βέβαια, εξελίχθηκε σε ένα δημοφιλές και καταξιωμένο – διεθνώς – φεστιβάλ με περισσότερους από 500 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να δηλώνουν «παρών» και να συμμετέχουν ενεργά σε 40 και πλέον επιλεγμένους χώρους.
 
Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, θα θυμηθούμε ότι το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2013 ήταν αφιερωμένο στον Albert Camus για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Ακολούθησε το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2014 που ήταν αφιερωμένο στην Βelle Époque και την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο διαδέχθηκε το φεστιβάλ του 2015 που είχε ως θέμα την κουλτούρα των μπιστρό και των καφέ («Bistrot et Café Culture») με ένα ειδικό αφιέρωμα στη rive gauche στο μεταπολεμικό Παρίσι. Το θέμα του 2016 ήταν «ομάδα και τέχνες» («l’esprit d’équipe et les arts»), ενώ το θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι «Η γυναίκα στην Ευρώπη» («la femme en Europe») με τις τέχνες να καλούνται για ακόμη μια φορά να αναδείξουν το παρόν και να φωτίσουν το μέλλον της κοινωνίας σε κάθε γωνιά του πλανήτη. 
 
Άλλωστε, η θέση της γυναίκας στην Ευρώπη του σήμερα και του αύριο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, ενώ είναι κοινώς αποδεκτό ότι η ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στον δημόσιο βίο υπήρξε καθοριστική στην κοινωνική ευρωπαϊκή πορεία επηρεάζοντας, μάλιστα, σημαντικά την αντιμετώπιση κάθε είδους κρίσης παγκοσμίως. 
 
Περισσότερο από κάθε άλλο μέρος του κόσμου, η Ευρώπη αποτελεί αναμφισβήτητα τον τόπο όπου η γυναίκα έχει δικαίωμα τόσο στην ελευθερία όσο και στην έκφραση. Ποικίλες ομάδες, γυναίκες και άνδρες δημιουργοί επιλέγουν θεματολογία και παρουσιάζουν τη δική τους καλλιτεχνική πρόταση με σκοπό να υπερασπιστούν, με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο, αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας. 
Το φεστιβάλ ξεκίνησε στις 5 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου 2017 στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου και σε δρόμους όπου εδώ και χρόνια συναντώνται ο αθηναϊκός αστικός πολιτισμός και η ελληνική λαϊκή παράδοση με τις κουλτούρες των μεταναστών, των ταξιδιωτών και των επισκεπτών.
 
Ο παλαιός σιδηροδρομικός σταθμός Πελοποννήσου, ο πολυχώρος Αγγέλων βήμα, τα θέατρα Σταθμός, Aλλαγών και Βικτώρια, το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, η γκαλερί MatchPoint, oι χώροι Μπυράκι, Κονσέρτο, Cabaret Voltaire και el Convento de l’ Arte, το Εθνικό Ωδείο, τα ξενοδοχεία Novotel και Wyndham Grand, το Απολλώνιο Ωδείο, η γκαλερί htc31 και το 51ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών αποτελούν τους  χώρους που συμμετέχουν στο μικρό Παρίσι των Αθηνών 2017, ενώ η πλατεία του Αγίου Παύλου, οι γύρω πεζόδρομοι και ο πεζόδρομος Μαιζώνος στην πλατεία Βάθη θα φιλοξενήσουν συναυλίες, παραστάσεις θεάτρου και άλλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.
 
Η έναρξη του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ η λήξη θα γίνει στον πεζόδρομο Αινιάνος και το MatchPoint.
 
Με τη ζωγραφική του δρόμου να αποτελεί, πια, μια ζωντανή και έντονη έκφραση του μικρού Παρισιού των Αθηνών, φέτος το φεστιβάλ αξιοποιεί τους κατάλληλους τοίχους ώστε να φιλοξενηθούν οι εικαστικές παρεμβάσεις των συμμετεχόντων καλλιτεχνών. Άλλωστε, σε αυτά τα πέντε χρόνια, το εικαστικό αποτύπωμα των καλλιτεχνών του φεστιβάλ ξεχωρίζει σε διάφορα σημεία της περιοχής, με αποκορύφωμα την καταξιωμένη παγκοσμίως πλέον «κουκουβάγια» του καλλιτέχνη WD. 
 
Το πολυ-φεστιβάλ συνδιοργανώνουν τη φετινή χρονιά το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής, με την αιγίδα και υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και την υποστήριξη της γαλλικής πρεσβείας, του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα και του ΟΣΕ.
Το μικρό Παρίσι των Αθηνών στήνει μια λαμπρή γιορτή για τα πέντε του χρόνια και γίνεται ένας ακόμη μεγαλύτερος τόπος συνάντησης καλλιτεχνών, εθελοντών και πολιτών! 
 
Info
 
Για περισσότερες πληροφορίες, όπως και για το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα: www.mikroparisi.com
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:12