search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:58
MENU CLOSE

Εισφορές δεκαετιών ζητάει ο ΟΑΕΕ από δημοσιογράφους

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1990
12-10-2017
15.10.2017 03:00
oa.jpg

 

Δέσμευση Πετρόπουλου για ρύθμιση, αλλά καθυστερεί…

«Όποιος εργοδότης αποτολμά να αντιμετωπίζει τον μισθωτό ως ελεύθερο επαγγελματία θα υποστεί τις συνέπειες» ανέφερε πρόσφατα στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης. 
 
Πάντως ο ΟΑΕΕ κάνει… ακριβώς αυτό σε ό,τι αφορά τον δημοσιογραφικό κλάδο: αντιμετωπίζει μισθωτούς δημοσιογράφους που διατηρούσαν και μπλοκάκι ως ελεύθερους επαγγελματίες, από τους οποίους ζητάει αναδρομικές εισφορές ετών εφαρμόζοντας μια ακραία εισπρακτική πολιτική, με πάτημα, κατά πώς φαίνεται, τον νόμο Κατρούγκαλου.
Τι συμβαίνει ακριβώς; Ο ΟΑΕΕ έχει βάλει στο στόχαστρο τα μπλοκάκια των δημοσιογράφων που άρχισαν να ασκούν το επάγγελμα προ του 1993, ήταν μισθωτοί, ενταγμένοι στο ΤΣΠΕΑΘ (πλέον ΕΤΑΠ – ΜΜΕ) και τον ΕΔΟΕΑΠ και διατηρούσαν παράλληλα δελτίο παροχής υπηρεσιών, ώστε να αμείβονται για δευτερεύουσες δημοσιογραφικές εργασίες τους. 
 
Στα τυφλά…
Σήμερα ο ΟΑΕΕ (που τότε δεν υπήρχε, αλλά αποτελεί πρόσφατη μετεξέλιξη του ΤΕΒΕ, το οποίο ουδέποτε αξίωσε ασφαλιστικές εισφορές από δημοσιογράφους ασφαλισμένους στο ΤΣΠΕΑΘ) ζητάει οι ασφαλισμένοι αυτοί να καταβάλουν αναδρομικά υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς να δίνει παροχές και χωρίς οι ασφαλισμένοι να έχουν επιλέξει τη διπλή σύνταξη. Μολονότι στο καταστατικό του αναγνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι στον Τύπο, όπως μια σειρά άλλων κατηγοριών, απαλλάσσονται των εισφορών (δηλαδή δεν υποχρεούνται διπλής ασφάλισης), δεδομένου ότι υπάγονται σε υποχρεωτική ασφάλιση σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης.
 
Το πρόβλημα ανέκυψε στις αρχές περίπου του 2017. Δεδομένης της διασύνδεσης του ΟΑΕΕ με το ΚΕΠΥΟ (Κέντρο Πληροφοριακής του Υπουργείου Οικονομικών), τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός πήρε τις λίστες της Εφορίας και προχώρησε σε ταύτιση οφειλών στα τυφλά, οπότε άρχισε να στέλνει ραβασάκια, με πολλούς δημοσιογράφους να βρίσκονται ξαφνικά με υπέρογκα χρέη (τα ποσά φτάνουν μέχρι και τα 75.000 ευρώ και, στην πραγματικότητα, το πιθανότερο είναι το χρέος να διαιωνιστεί – διότι «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» – παρά να εισπραχθεί).
Το πρόβλημα έχει αναγνωρίσει και ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος από τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου, ένα εξάμηνο περίπου μετά, προανήγγειλε και νομοθετική ρύθμιση που θα διορθώνει αυτές τις στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου σχετικά με τη διπλή ή παράλληλη ασφάλιση. Ωστόσο, από εκεί και πέρα η τύχη αυτής της «διορθωτικής» νομοθετικής ρύθμισης αγνοείται.
 
«Κερατιάτικα» με… κλίμακα!
Προηγήθηκαν ωστόσο και πιέσεις από το εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Στις αρχές Αυγούστου για το θέμα κατατέθηκε ερώτηση από 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ζήτημα επανέφεραν οι βουλευτές Ν. Ξυδάκης και Ν. Ηγουμενίδης (μεταξύ των βουλευτών που υπογράφουν την ερώτηση) κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα εργασιακά στις αρχές Σεπτεμβρίου (3.9.2017).
 
Στην ερώτησή τους οι 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν το καθεστώς των προηγούμενων δεκαετιών υπογραμμίζοντας πως «ήταν εμπεδωμένη η βεβαιότητα ότι με το ΤΕΒΕ – ΟΑΕΕ δεν είχαν σχέση οι μισθωτοί δημοσιογράφοι, ακόμη και αν διέθεταν “μπλοκάκι”, εξαιρουμένων μόνον όσων ενδεχομένως το επιθυμούσαν, π.χ., για να λάβουν και δεύτερη σύνταξη ή εκείνοι που κάποια στιγμή και για κάποιο χρονικό διάστημα χρειάστηκε να εμπλακούν με το ΤΕΒΕ ή τον ΟΑΕΕ, λόγω ειδικών δραστηριοτήτων. Είναι επίσης γνωστό πως η ΕΣΗΕΑ διαβεβαίωνε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 τους δημοσιογράφους ότι δεν υποχρεούνταν στην καταβολή διπλών ασφαλιστικών εισφορών». 
 
Ωστόσο, η απάντηση του ΟΑΕΕ σε δημοσιογράφους που διαμαρτυρήθηκαν ήταν πως «είτε ήταν λανθασμένη η ενημέρωση της ΕΣΗΕΑ προς τον κλάδο είτε ότι απαλλαγή από το ΤΕΒΕ είχαν μόνον οι δημοσιογράφοι που το ζήτησαν ρητώς, σε μία διαδικασία που ανακινήθηκε προ 25 περίπου ετών και για την οποία η πλειονότητα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ δεν ενημερώθηκε».
Επίσης στο κείμενο της ερώτησής τους οι βουλευτές επισημαίνουν ότι όχι μόνο ο ΟΑΕΕ, με καθυστέρηση δεκαετιών, αξιώνει ασφαλιστικές εισφορές που δεν ζήτησε ποτέ το ΤΕΒΕ, αλλά κάνει και τους υπολογισμούς των οφειλών βάσει της ασφαλιστικής κλίμακας, στην οποία θα βρίσκονταν οι «οφειλέτες» εάν είχαν ενταχθεί στο ΤΕΒΕ τότε που «άνοιξαν μπλοκάκι»! 
 
Το αποτέλεσμα είναι πως «η “ετεροχρονισμένη” γνωστοποίηση αξιώσεων εκ μέρους του ΟΑΕΕ, δημιουργεί τετελεσμένα, που σε πλείστες περιπτώσεις είναι δραματικά για τη ζωή και το βιοτικό επίπεδο τόσων εργαζόμενων στον Τύπο» ενώ «πολλοί εξ αυτών καλούνται να πληρώσουν έως και πολλαπλάσια ποσά από όσα εισέπραξαν με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών».
 
Εξόντωση του κλάδου
Περί εξόντωσης ενός ολόκληρου κλάδου έκανε λόγο και ο βουλευτής Νίκος Ξυδάκης (προερχόμενος γαρ και ο ίδιος από τον δημοσιογραφικό χώρο). Με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά είχε αναφερθεί στο θέμα: 
«Σε όλη τη δεκαετία του 1990 και στη δεκαετία του 2000 υπήρχε μια ασάφεια εκεί. Σύμφωνα με τον νόμο Σιούφα, κάθε ασφαλισμένος είχε δικαίωμα να διαλέξει το κύριο ταμείο ασφάλισης και να μην έχει δύο πλήρεις εισφορές να πληρώνει σε δύο ταμεία. Αυτό έγινε κατ’ εξακολούθηση, όμως τώρα, μετά από 15 με 20 χρόνια, οι ασφαλισμένοι προ τού 1993 πάνε να κάνουν ασφαλιστική εκκαθάριση και ο νυν ΟΑΕΕ, πρώην ΤΕΒΕ, τους ζητάει εισφορές σε βάθος δεκαετίας και δεκαπενταετίας». 
 
Ο ίδιος τόνιζε ότι «υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι για τα 15 αυτά χρόνια καλούνται να πληρώσουν έως και 75.000 αναδρομικές εισφορές» και έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως ακόμη και «οι εξαιρέσεις που είχαν λάβει τότε, περί μη υπαγωγής στον ΟΑΕΕ, έχουν χαθεί στα αρχεία της υπηρεσίας, δεν τις βρίσκει κανείς και κάποιοι δεν τις έχουν». Και κατέληγε: «αν μείνει το πράγμα ως έχει, οι μεν εργαζόμενοι θα εξοντωθούν, το δε κράτος δεν πρόκειται να λάβει τίποτα».
 
Το ερώτημα πλέον είναι αν η χρονιά θα κλείσει χωρίς να έχει αντιμετωπιστεί νομοθετικά το πρόβλημα, για το οποίο προφανώς δεν φταίνε οι εργαζόμενοι στον Τύπο, που καλούνται να πληρώσουν τα «κερατιάτικα» σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας του κλάδου…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:58