search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:02
MENU CLOSE

Κρύφτηκαν και τώρα… ψάχνονται

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1990
12-10-2017
14.10.2017 03:00
igetis.jpg

 

Κόντρες με πολιτικό υπόβαθρο ύστερα από την αμήχανη στάση της Ν.Δ. στην ταυτότητα φύλου

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η στάση της ηγεσίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και μια σειρά υποψηφίων, που κρύφτηκαν παντοιοτρόπως στη συζήτηση για τη νομική κατοχύρωση φύλου επιλέγοντας να συστρατευθούν με την πλειονότητα αυτών που ούτε καν αντιλήφθηκαν τι επιχειρείται με το νομοθέτημα. 
 
Η απουσία της Φώφης Γεννηματά, με το αιτιολογικό ότι είχε σχεδιάσει περιοδεία στην Κρήτη – και αιφνιδίως η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής άλλαξε το πρόγραμμα της ονομαστικής ψηφοφορίας –, η απουσία του ετέρου διεκδικητή της προεδρίας Γιάννη Μανιάτη, αλλά και του δικαιολογημένου λόγω επέμβασης μηνίσκου ανθυποψηφίου Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου από την ψηφοφορία, αλλά και η «αφωνία» απέναντι στο ζήτημα προκάλεσαν πολλές εντάσεις. 
 
Την αμηχανία της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έσπευσαν να εκμεταλλευθούν ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Καμίνης, οι οποίοι επέκριναν σκληρά τη ΔΗΣΥ για την παντελή απουσία της από τη συζήτηση του προβλήματος στην Ολομέλεια, παρότι ο εισηγητής Κώστας Μπαργιώτας είχε δείξει θετικό πνεύμα στην αρμόδια επιτροπή. 
 
Όλα πάγωσαν από τη στιγμή που η Εκκλησία σκλήρυνε τη στάση της απέναντι στο ζήτημα, ενώ οι ενδείξεις από δημοσκοπήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο έδειξαν ότι η συντριπτική πλειονότητα – κυρίως χαμηλής μορφωτικής στάθμης και κάτοικοι της επαρχίας – διαφωνούν με τη ρύθμιση, όπως φάνηκε και στο προχτεσινό γκάλοπ της MRB για λογαριασμό του Star Channel. Η ΔΗΣΥ αιφνιδίως αναδιπλώθηκε και οι βουλευτές της άρχισαν να ψελλίζουν κάτι για περισσότερο διάλογο και χρόνο διαβούλευσης και για παραπομπή του ζητήματος σε επίλυση με Προεδρικό Διάταγμα. 
Τελικά από την ψηφοφορία απουσίαζαν επτά με επικεφαλής τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, που διαφωνούσε πλήρως με το νομοσχέδιο και ήθελε να καταψηφιστεί, και τους γιατρούς Δημήτρη Κρεμαστινό και Λεωνίδα Γρηγοράκο, που διαφώνησαν με τη νομική κατοχύρωση ταυτότητας στα 15 έτη, με αποτέλεσμα οι παρόντες βουλευτές της ΔΗΣΥ να δηλώσουν «παρών» στο επίμαχο άρθρο 3, που ήταν η ουσία του νομοσχεδίου. Πάντως οι επτά απουσίες συνέβαλαν ώστε να περάσει συνολικά το νομοσχέδιο με 148 ψήφους. 
 
Πυρά με εκλογικό φόντο
Πολιτικοί παράγοντες της Κεντροαριστεράς σχολίαζαν, ωστόσο, ότι δεν μπορεί ο χώρος να μην βρίσκεται στην κοινωνική πρωτοπορία και να μην παίρνει καθαρά θέση στήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων. Με δεδομένη δε τη νεοφιλελεύθερη κοινωνική ατζέντα στο οικονομικό πεδίο και τον εθνικιστικό και μισαλλόδοξο λαϊκισμό της Ακροδεξιάς, τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι ψηλά στην ατζέντα των σοσιαλδημοκρατών στην Ευρώπη. 
Η ΔΗΣΥ στη συγκεκριμένη περίπτωση κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό της. Ο Γ. Καμίνης μάλιστα έμμεσα θύμισε ότι η Γεννηματά απουσίασε και από την ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών κατηγορώντας τη για φυγομαχία. 
Οι επιθέσεις που δέχτηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την ανάγκασαν να απαντήσει, παρότι έως τώρα τις άφηνε ασχολίαστες, συστήνοντας «ψυχραιμία και μέτρο» και τονίζοντας ότι εργάζεται για την ενότητα της παράταξης, με αποτέλεσμα να ανταπαντήσει ο Καμίνης ότι δεν συνιστά μικρότητα η περιφρούρηση και προάσπιση κοινών αξιών.
 
Και ο Θεοδωράκης στηλίτευσε το «παρών» της ΔΗΣΥ σημειώνοντας ότι δεν κρύβεται και δεν δειλιάζει, ενώ και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος διαφοροποιήθηκε και ψήφισε θετικά. Ο Θεοδωράκης πήρε από την αρχή καθαρή θέση στο πρόβλημα και μάλιστα, απ’ ό,τι φαίνεται, θα την αξιοποιήσει στην καμπάνια του ως ο υποψήφιος με τις πιο καθαρές και τολμηρές θέσεις. Θέση καθαρή στο θέμα πήρε και ο Γιάννης Ραγκούσης, που τόλμησε μια σφοδρή σύγκρουση με την Ιεραρχία, ενώ αμήχανη κρίνεται η θέση του νεότερου Νίκου Ανδρουλάκη, που κινήθηκε στην ασαφή θέση της παρατεταμένης διαβούλευσης λέγοντας εμμέσως ότι έπρεπε να προωθηθεί στο ελληνικό δίκαιο το θέμα. 
Η αλήθεια είναι ότι ο Θεοδωράκης επιχειρεί να μπει στο κάδρο των διεκδικητών της δεύτερης Κυριακής μαζί με τον Καμίνη, στοχοποιώντας πολιτικά τη Γεννηματά, σε μια στρατηγική σύγκρουσης κατά και των δύο, που δείχνουν να προηγούνται στην κούρσα για τη δεύτερη Κυριακή. 
 
Συγκρούσεις και γκρίνιες
Από προχθές πάντως η προεκλογική μάχη άρχισε να μπαίνει σε πιο πολιτικές ατραπούς, αφού φαίνεται να εγκαταλείπονται οι διαδικαστικές αψιμαχίες, παρά την εμμονή Θεοδωράκη για την ψηφοφορία από απόσταση. Μάλιστα επί του θέματος πήρε θέση και ο Γιώργος Παπανδρέου επικρίνοντας τον Θεοδωράκη ότι, αν και φίλος της τεχνολογίας ο ίδιος, διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί η εγκυρότητα της εξ αποστάσεως ψήφου ούτε μπορεί να αντικατασταθεί η φυσική συμμετοχή στις πολιτικές διαδικασίες από την ηλεκτρονική συμμετοχή. 
Οι υποψήφιοι καταστρώνουν την πολιτική στρατηγική τους με δεδομένο ότι κλείδωσαν οι ημερομηνίες για την εκλογή στις 12 και 19 Νοεμβρίου. Θεοδωράκης και Ανδρουλάκης φαίνεται να αισθάνονται ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο. 
 
Ο επικεφαλής του Ποταμιού αντέδρασε έντονα για τις 12 Νοεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής του κλασικού Μαραθωνίου, αλλά από την Επιτροπή Αλιβιζάτου διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχουν ελεύθερα δύο Σαββατοκύριακα (για το ενδεχόμενο δύο γύρων) μέχρι και τις 14 Ιανουαρίου, καθώς 29 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου είναι οι εκλογές στους Δικηγορικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα και στις 17 Δεκεμβρίου το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρεί ότι μπήκε αργά στην κούρσα και θα χρειαζόταν λίγο χρόνο για να δουλέψει το θέμα της αναγνωρισιμότητάς του. 
Όλοι πάντως βρίσκονται σε περιοδείες ανά την Ελλάδα προσπαθώντας να προσελκύσουν ψηφοφόρους, ενώ στο πρώτο ντιμπέιτ, με πρωτοβουλία του τηλεοπτικού σταθμού Action 24, τελικά θα παρευρεθούν οι Μανιάτης, Ραγκούσης, Καμίνης, Ανδρουλάκης, ωστόσο η Γεννηματά ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί. Όπως τόνιζαν συνεργάτες της, η ίδια δεν επιθυμεί να κάνει τίποτε περισσότερο από όσα συμφωνήσει η Επιτροπή Αλιβιζάτου εμμένοντας σε δύο διαλόγους που θα προβληθούν ηλεκτρονικά από όσα σάιτ θελήσουν, αλλά και τηλεοπτικά δίκτυα. Ο Κωνσταντινόπουλος επίσης δεν θα παρευρεθεί, προφανώς λόγω της πρόσφατης χειρουργικής επέμβασης στον μηνίσκο. 
 
Γενικώς η Γεννηματά επιχειρεί με τη στάση της να καταστεί η φωνή της εγκράτειας, της θεσμικής λογικής και της ενότητας για την επόμενη μέρα, αποφεύγοντας να σχολιάζει ή να κρίνει τους συνυποψηφίους της. Πάντως τις τελευταίες μέρες ακούγεται μουρμούρα από τους τρεις πιο άγνωστους διεκδικητές της προεδρίας (Κ. Γάτσιο, Δ. Τζιώτη και Α. Πόντα), οι οποίοι φέρονται να μην κλήθηκαν, ενώ θεωρούν ότι συχνά αποσιωπάται η παρουσία τους είτε από τα ΜΜΕ είτε από τις εταιρείες δημοσκόπησεων, που στις έως τώρα δημοσκοπήσεις δεν τους εμφανίζουν. 
Προς το παρόν δεν έχει διαρρεύσει αν υπάρχει όντως προσφυγή στην Επιτροπή Δεοντολογίας, αν και το κάθε μέσο ενημέρωσης έχει τη δυνατότητα να επιλέγει ποιους θα προσκαλεί για συνέντευξη.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:01