search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:44
MENU CLOSE

Επιχείρηση «γοητείας» Τσίπρα σε όλα τα ακροατήρια, «πρέσινγκ» στην κεντροαριστερά

13.10.2017 08:07
Επιχείρηση «γοητείας» Τσίπρα σε όλα τα ακροατήρια, «πρέσινγκ» στην κεντροαριστερά - Media

 

Αναχωρεί σήμερα για τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός (πρώτος σταθμός το Σικάγο) ωστόσο προηγήθηκε μία πυκνή πολιτικά και επικοινωνιακά εβδομάδα, όπου ξεδιπλώθηκε μια καλά σχεδιασμένη αντεπίθεση – όπως προκύπτει εκ των πραγμάτων – μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής. Αξιοποιώντας τον χρόνο αναμονής ως την έναρξη της αξιολόγησης η κυβέρνηση επιχειρεί όχι απλώς να σώσει την παρτίδα από τις πρόσφατες κρίσεις (Σαρωνικός, Καμμένος, Ελληνικό) αλλά και από την δυσαρέσκεια  της κοινωνίας στο πεδίο της οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους που τα νοικοκυριά πληρώνουν το λογαριασμό (φόροι, ΕΝΦΙΑ, κλπ).

Η τακτική της κυβέρνησης ξεδιπλώνεται παράλληλα σε δύο βασικά πεδία:

–Την υπονόμευση της κεντροαριστεράς  – καταρχάς στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα – εν όψει της διαδικασίας εκλογής αρχηγού στις αρχές Νοεμβρίου, διαδικασία που θεωρητικά συνιστά κομμάτι της διαδικασίας ανασυγκρότησης του χώρου με στόχο να διεκδικήσει ρόλο ρυθμιστή στο πολιτικό σκηνικό μπροστά στις επόμενες εκλογές.

–Το «ψαλίδισμα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη μείωση της δημοσκοπικής διαφοράς.

Άμεση προτεραιότητα το «ροκάνισμα» της κεντροαριστεράς

Ενταγμένο στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να δει κανείς το νομοσχέδιο για την αλλαγή της ταυτότητα φύλου που ψηφίστηκε στις αρχές της εβδομάδας: παρά την υπολογισμένη διαφοροποίηση  των Ανεξάρτητων Ελλήνων και τη μάλλον απρόοπτη καταψήφιση  από τη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά (συν τις αποχές των Μπόλαρη και Μιχελογιαννάκη) η κυβέρνηση κατάφερε σημαντικά πλήγματα στο στρατόπεδο των βασικών αντιπάλων της ΝΔ και ΔΗΣΥ.

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα που μετέχουν στη διαδικασία ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς η κυβέρνηση πέτυχε να αναδειχθούν οι προσωπικές στρατηγικές των υποψηφίων εν όψει της ανάδειξης αρχηγού και να προκαλέσει πολυδιάσπαση στο χώρο . Με  το νομοσχέδιο αυτό που θεωρητικά τουλάχιστον είναι φιλικό στο προγραμματικό πλαίσιο της κεντροαριστεράς ο χώρος αυτός διασπάστηκε με Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ (κομμάτι της ΔΗΣΥ) να ακολουθούν άλλη γραμμή  από αυτή του ΠΑΣΟΚ (κι αυτή προϊόν συμβιβασμού των εσωτερικών αντιθέσεων) . Κατ΄επέκταση με το νομοσχέδιο αυτό το πρωθυπουργικό επιτελείο έθεσε υπό σοβαρή  δοκιμασία  τις αντοχές των δυνάμεων της υπό ανασυγκρότησης κεντροαριστεράς, ενώ η βασική υποψήφια αρχηγός στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία και νυν πρόεδρος της ΔΗΣΥ εμφανίστηκε αδύναμη να ελέγξει την κατάσταση χάνοντας πόντους λίγες μέρες πριν τις κάλπες.

Κλιμάκωση από Παππά

Δυο μέρες μετά η κυβέρνηση ξαναχτύπησε μέσω της αρθρογραφίας Παππά στην Αυγή: ο υπουργός ψηφιακής Πολιτικής , στενός συνεργάτης και προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού έθεσε εκ νέου το ζήτημα των δύο πολιτικών πόλων και της ανάγκης οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να διαλέξουν «στρατόπεδο». Το δίλημμα που επαναδιατυπώνει ο Νίκος Παππάς  είναι ή με τον δογματικό νεοφιλελευθερισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη ή με την κατά την κυβέρνηση προγραμματικά προοδευτική «δίκαιη ανάπτυξη» και το κοινωνικό κράτος που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, κοινώς «ή με εμάς ή με τους άλλους, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει». Είναι περισσότερο από σαφές βέβαια, ότι το δίλημμα τίθεται και θα συνεχίσει να τίθεται με όρους ισχύος του ΣΥΡΙΖΑ, για τους οποίους απ’ ό,τι φαίνεται το πρωθυπουργικό επιτελείο συστηματικά εργάζεται να διατηρήσει.

Άνοιγμα σε όλα τα ακροατήρια –στρίμωγμα Μητσοτάκη στην συντηρητική ατζέντα

Πέρα από την τακτική απέναντι στην κεντροαριστερά, το πρωθυπουργικό επιτελείο ξεδιπλώνει μια στρατηγική όπου ο πρωθυπουργός:

1.Απευθύνεται σε όλα τα ακροατήρια, από τα αριστερά και προοδευτικά (με την αλλαγή ταυτότητας φύλου για παράδειγμα) τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε θεωρεί προνομιακά του ακροατήρια, μέχρι το φιλελεύθερο  κοινό αλλά και τα πιο συντηρητικά ακροατήρια. Ενδεικτική ως προς το τελευταίο ήταν η χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην 11 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα και η πτήση πάνω από το Αιγαίο με F-16: η σημειολογία αυτής της κίνησης και μάλιστα δυο μέρες μετά την ψήφιση της αλλαγής ταυτότητας φύλου παραπέμπει σε μια προσπάθεια του Μαξίμου να κάνει σαφές ότι η κυβέρνηση απευθύνεται σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, δεν είναι «μονοθεματική» , δεν πολιτεύεται με βάση «αριστερές ιδεοληψίες» όπως την κατηγορούν οι αντίπαλοί της.

2.«Οργώνει» και πάλι την Ελλάδα με τα περιφερειακά συνέδρια, που μεταξύ άλλων κρατούν ανοιχτούς τους διαύλους με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και φιλοδοξούν να υπογραμμίσουν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τις τοπικές κοινωνίες με λιγότερο ή περισσότερο ανώδυνες από άποψη κόστους παροχές, δρομολόγηση έργων υποδομής κλπ. Χαρακτηριστική η αναγγελία από τη Λάρισα για το τέλος στα σχέδια του υπερδεκαετούς σήριαλ της εκτροπής του Αχελώου που έχει κολλήσει άλλωστε στο ΣτΕ για περιβαλλοντικούς λόγους και η παρουσίαση ενός εναλλακτικού σχεδίου διαχείρισης των υδάτων χωρίς αλλαγή καλλιεργειών.

3.Απευθύνεται σε κάθε λογής παραγωγικά ακροατήρια, νέους εργαζόμενους, εργαζόμενους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, νέους επιχειρηματίες, μεγάλες επιχειρήσεις και επενδυτές, καλύπτοντας έτσι ένα μεγάλο φάσμα της οικονομίας και επιχειρώντας να εισχωρήσει και στο οικονομικά φιλελεύθερο κοινό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άλλωστε η κυβέρνηση κάνει την εκτίμηση ότι ο αρχηγός της ΝΔ απευθύνεται μονόπλευρα στον κόσμο των επιχειρήσεων που θεωρεί προνομιακό της, επομένως η διείσδυση σε αυτό το πεδίο είναι στρατηγικού χαρακτήρα. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση διεκδικεί σθεναρά ένα προνομιακό πεδίο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζοντας ότι ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη η απεύθυνσή του σε άλλα κοινωνικά ακροατήρια και δη στα πιο λαϊκά, και ωθώντας τον έτσι στην συντηρητική ατζέντα του αντιπροέδρου του Άδωνη Γεωργιάδη. Η μονομαχία στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την αλλαγή ταυτότητας φύλου ήταν άκρως ενδεικτική.

Ο σχεδιασμός αυτός προφανώς στοχεύει στην άμεση πολιτική ανάκαμψη της κυβέρνησης με σκοπό να προετοιμάσει σε δεύτερο επίπεδο και το έδαφος για τις εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν. Tο αν θα φέρει αποτελέσματα μένει να φανεί προσεχώς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:43