search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:58
MENU CLOSE

Εφιαλτική πρόβλεψη: Το υπερηφαίστειο του Γελοουστόουν μπορεί να εκραγεί χωρίς καμία προειδοποίηση

13.10.2017 13:49
Εφιαλτική πρόβλεψη: Το υπερηφαίστειο του Γελοουστόουν μπορεί να εκραγεί χωρίς καμία προειδοποίηση - Media

 

Την έντονη ανησυχία των ειδικών έχει προκαλέσει η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή του υπερηφαιστείου Γελοουστόουν στις ΗΠΑ.

Αν και για την ώρα η δραστηριότητα αυτή στην καλδέρα του ηφαιστείου δεν προξενεί ιδιαίτερους φόβους, μελέτες απολιθωμάτων στάχτης από τις προϊστορικές εκρήξεις του ηφαιστείου έφερε στην επιφάνεια μια νέα ανησυχία στον επιστημονικό κόσμο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις μελέτες, φαίνεται ότι το Γελοουστόουν ανήκει στα ηφαίστεια που, ενώ μπορούν να βρίσκονται εν υπνώσει για χιλιετίες, το ξύπνημά του, όταν συμβεί, θα είναι απότομο και απροειδοποίητο.

Ηφαιστειολόγοι σημείωσαν ότι ο χρόνος από την πλήρη αδράνεια μέχρι την πλήρη ενεργοποίηση του υπερηφαιστείου είναι απίστευτα μικρος και δεν υπάρχουν ακόμα δυνατότητες για έγκαιρη προειδοποίηση.

Για να γίνει κατανοητό τι θα σήμαινε μια έκρηξη του Γελοουστόουν, το οποίο παραμένει αδρανές εδώ και 630.000 χρόνια, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα απελευθέρωνε στον αέρα ένα νέφος τέφρας μεγέθους 500 μιλίων και θα προκαλούσε ηφαιστειακό χειμώνα, όπως εκείνος που θεωρείται ότι συνέβαλε στην εξαφάνιση των Νεάντερταλ.

Μάλιστα, η NASA θεωρεί τα υπερηφαίστεια (υπάρχουν περίπου 20 σε όλο τον πλανήτη) ως μεγαλύτερο κίνδυνο για καταστροφικό για τη ζωή συμβάν από το ενδεχόμενο πτώσης μετεωρίτη, και έχει αναπτύξει και σχέδιο για την αποτροπή μιας κανονικής έκρηξης.

Πάντως, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η πιθανότητα έκρηξης του υπερηφαιστείου στο Γελοουστόουν είναι μια στις 730.000 κατ’ έτος…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:57