search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 06:34
MENU CLOSE

Τι κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις Τόμσεν για πλεόνασμα και μέτρα

14.10.2017 06:12
Τόμσεν: Απαιτούνται τολμηρές μεταρρυθμίσεις για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα - Media

 

Οι δηλώσεις του Διευθυντή του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ότι δεν βλέπει καμία ανάγκη για νέα μέτρα στην Ελλάδα τα οποία να προκύπτουν από την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το πολύ στο 2,2% του ΑΕΠ το 2018, δείχνουν ότι ουσιαστικά τίποτα δεν έχει αλλάξει, σύμφωνα με άρθρο στο capital.gr. Ότι η στάση του Ταμείου δεν έχει αλλάξει ούτε ένα χιλιοστό από τον Ιούλιο, από τότε δηλαδή που εγκρίθηκε επί της αρχής το μνημόνιό του με την Ελλάδα (MEFP) με τον όρο όμως ότι θα ενεργοποιηθεί αν υπάρξει συμφωνία που θα καθιστά το χρέος βιώσιμο.

Ο κύριος Tόμσεν την Παρασκευή υιοθετώντας πολύ χαμηλούς τόνους για το ελληνικό ζήτημα έθεσε και δύο άλλες παραμέτρους. Χαρακτήρισε “εποικοδομητική” τη λύση της ΕΚΤ να διενεργηθούν stress tests τα οποία μπορεί να πετύχουν το σκοπό τους, χωρίς να γίνει πλήρες AQR. Και αναφερόμενος στην 3η αξιολόγηση είπε ότι θα μετέχει το Ταμείο αλλά ότι δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει ακριβώς “review”.

Η αλήθεια είναι ότι επισήμως η 1η αξιολόγηση του προγράμματος του Ταμείου έχει οριστεί για τις 15 Φεβρουαρίου του 2018. Δηλαδή ξεπερνά τον ορίζοντα της 3ης αξιολόγησης όπως αυτός προκύπτει από τις “συστάσεις” των θεσμών της ΕΕ αλλά και τον επίσημο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Αλλά και ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος την Πέμπτη τοποθέτησε χρονικά για τον Ιανουάριο και μετά τις αποφάσεις του Ταμείου αναφορικά με το αν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Εκτίμησε  ότι το θέμα θα καθυστερήσει λόγω της τρίτης αξιολόγησης και των διαπραγματεύσεων στη Γερμανία για τη νέα κυβέρνηση και θα συζητηθεί μετά τα Χριστούγεννα.

Από την άλλη πλευρά, διαπραγματευτικές πηγές εξηγούν ότι η στάση αυτή του Ταμείου (σ.σ. που δεν έχει στην πράξη διαφοροποιηθεί τους τελευταίους μήνες) να θεωρεί επαρκή τα πλεονάσματα στο 2,2% του ΑΕΠ όταν η ΕΕ τα έχει ορίσει στο 3,5% του ΑΕΠ σε συνδυασμό με τις προβολές για πολύ χαμηλή ανάπτυξη (1% του ΑΕΠ μακροχρόνια), ουσιαστικά οδηγεί σε απαίτηση για μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο χρέος για να βγει ο “λογαριασμός”. Παρεμβάσεις τις οποίες καλεί να λάβει η ΕΕ.

Η ελληνική αποστολή στην Ουάσιγκτον πάντως έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές. Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος συνάντησε χθες τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, ενώ αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι σήμερα το μεσημέρι θα έχει ραντεβού και με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το μεγάλο ραντεβού είναι άλλο, η συνάντηση με την πρόεδρο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Έχει προγραμματιστεί για σήμερα το βράδυ (ώρα Ελλάδος) και είναι πιθανό να συνοδεύεται από τον κ. Τόμσεν και την κα. Βελκουλέσκου που σιγά – σιγά θα ετοιμάσει βαλίτσες για την Αθήνα. Ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε από την Ουάσιγκτον ότι θα μεταφέρει μήνυμα στην κα Λαγκάρντ ότι στο ΔΝΤ “θα πρέπει να πάρουν μία απόφαση”. “Χρειαζόμαστε καθαρότητα” και θα θέσουμε το θέμα στην Christine Lagarde ανέφερε.

Ο ΥΠΟΙΚ πέρα από το χρέος έχει στα χέρια του και τα μεγάλα ανοικτά θέματα της 3ης αξιολόγησης. Οι θεσμοί θα έχουν ιδία εικόνα για την πορεία της κυβέρνησης από την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται η κάθοδός τους από τις 16-17 Οκτωβρίου με την κάθοδο των επικεφαλής λίγες ημέρες αργότερα, κατά τις 23 Οκτωβρίου και με αρχικό σχεδιασμό την παραμονή στην Αθήνα για μία περίπου εβδομάδα και με επόμενο σταθμό το EWG της 26ης Οκτωβρίου.

 

Πηγή: capital.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33