search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:21
MENU CLOSE

Ενοποιούνται Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων – Τι θα γίνει με φοιτητές και εργαζόμενους

14.10.2017 16:36
Ενοποιούνται Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων – Τι θα γίνει με φοιτητές και εργαζόμενους - Media

Την πρώτη ενοποίηση Ανωτάτων Ιδρυμάτων στην Ελλάδα, ανακοίνωσε από την Κέρκυρα ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου. Πρόκειται για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και του ΤΕΙ Ιονίων νήσων, που μετά από τη συναίνεση και συνεννόηση των επιτροπών που συστάθηκαν από μέλη των δύο ιδρυμάτων αποφασίστηκε η από κοινού πορεία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Την πρώτη ενοποίηση Ανωτάτων Ιδρυμάτων στην Ελλάδα, ανακοίνωσε από την Κέρκυρα ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου. Πρόκειται για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και του ΤΕΙ Ιονίων νήσων, που μετά από τη συναίνεση και συνεννόηση των επιτροπών που συστάθηκαν από μέλη των δύο ιδρυμάτων αποφασίστηκε η από κοινού πορεία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Η σημερινή συνάντηση έχει και ένα συμβολικό χαρακτήρα, γίνεται στο πρώτο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρύμα που η διδασκαλία του ήταν στα ελληνικά, της Ιονίου Ακαδημίας, σήμερα σε αυτή τη συνάντηση θελήσαμε να κάνουμε το τολμηρό βήμα, που είναι το βήμα της ενοποίησης των δύο Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μας» ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που δόθηκε σε αίθουσα της Ιονίου Ακαδημίας, παρόντων του Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, Βασίλη Χρυσικόπουλο και του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Γιάννη Δραγώνα .

Όπως επεξήγησε ο υπουργός Παιδείας η συγκεκριμένη αυτή συνένωση των δύο Εκπαιδευτικών Ανώτατων Ιδρυμάτων είναι η πρώτη που γίνεται στην Ελλάδα, ενώ αναμένονται μέχρι το τέλος του έτος και συνένωσης άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων .

«Δεν μπορούν να υπάρχουν ενιαίες λύσεις για όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας μας, άρα επιδιώκουμε συνεννοήσεις μεταξύ των Ιδρυμάτων της χώρας μας. Η πολιτεία δεν πρόκειται να φέρει δικές της λύσεις αν δεν υπάρχει πλήρη συναίνεση των ιδρυμάτων και του προσωπικού» είπε χαρακτηριστικά ο κ Γαβρόγλου

Την ίδια ώρα ο υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι από τη συνένωση που θα προκύψει δεν θα σημειωθούν απολύσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού αλλά ούτε και επιπτώσεις των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων φοιτητών, αντιθέτως όπως ισχυρίστηκε τα Ιδρύματα που θα συνενωθούν θα υποστηριχθούν και οικονομικά.

« Δεν υπάρχει καμία περίπτωση απόλυσης διδακτικού προσωπικού, υπονόμευσης επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών και των πτυχίων που έχουν παρθεί μέχρι τώρα. Αυτό που θέλουμε είναι η καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού και ενίσχυσή τους, γιατί δεν μπορεί να γίνεται μία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αν η πολιτεία δε μπορεί και υλικά να ενισχύσει αυτή την πρωτοβουλία» σχολίασε ο κ. Γαβρόγλου.

Επιπλέον ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι από τη συνένωση θα προκύψουν και νέα τμήματα στο Νέο Πανεπιστήμιο Ιονίου, μεταξύ αυτών και Τμήμα Τουριστικών Σπουδών με έδρα την Κέρκυρα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να λειτουργήσει και τμήμα Ασιατικών Σπουδών μετά από ολοκληρωμένη πρόταση που θα υποβάλλει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο υπουργείο Παιδείας .

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το χρονοδιάγραμμα και κάτω από ποια κλίμακα διοίκησης αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του Νέου Ιονίου Πανεπιστημίου, ο υπουργός Παιδείας απάντησε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η μεταβατική περίοδος και αναμένεται και από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η λειτουργία κάποιων τμημάτων. Την ίδια ώρα όπως επεξήγησε το Νέο Πανεπιστήμιο θα βρίσκεται υπό της σκέπη μίας Ενιαίας Διοικήσεως, ενώ όσον άφορα το όφελος των νησιών του Ιονίου, διευκρίνισε ότι «στόχος του υπουργείου είναι μετά από μία συστηματική μελέτη να αξιολογηθεί ο τρόπος κατανομής των τμημάτων, ώστε να ωφεληθούν και τα υπόλοιπα νησιά».

«Έχουμε τις δυνατότητες με το νέο Νόμο, των διετών σπουδών, που αυτές θα είναι σπουδές μετά το Επαγγελματικό Λύκειο και θα αποκτάς επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προσόντων. Αυτά μας δίνουν μία πρόσθετη ευελιξία για την ανάπτυξη του τόπου και όχι για τα πελατειακά συμφέροντα. Επίσης θα δούμε και άλλου τύπου συνεργασίες , όπως είναι το θαλάσσιο πάρκο στη Ζάκυνθο, όπου θα πρέπει να συνδεθεί με το Πανεπιστήμιο γιατί θα είναι προς όφελος και των δύο. Ταυτόχρονα θα πρέπει ορισμένα τμήματα να γίνουν εκεί όπου υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας άλλων τμημάτων». Είπε ο κ Γαβρόγλου και πρόσθεσε χαρακτηριστικά « το Ιόνιο πρωτοπορεί και πρωτοπορεί για ιστορικούς λόγους, η ιστορία γράφεται και στο παρόν δε είναι θέμα μόνο του παρελθόντος».

Μετά τη συνέντευξη τύπου ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είχε μία εκτενή συνάντηση με εκπροσώπους της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, που κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τους δημοσιογράφους, συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Ιουνίου Ακαδημίας ανήρτησαν πανό και έκαναν μία ειρηνική διαμαρτυρία εκφράζοντας το κύριο αίτημά τους για τη μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών, αλλά παράλληλα και τη διαμαρτυρία τους για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις τμημάτων σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Πρέπει να μπούμε στην ουσία και αυτή είναι ότι για δεύτερη χρόνια καταφέρνουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στην ώρα τους και καλύτερα από την πρώτη χρονια. Είναι δυνατό μετά από δεκαετίες παθογενειών όλα να δουλεύουν ρολόι; Προσπαθούμε λοιπόν να δούμε ποια είναι τα προβλήματα και να τα λύσουμε. Καταλαβαίνουμε την όποια αντιπολίτευση αλλά ας επικεντρωθούμε σε εκπαιδευτικά ζητήματα, με πρωτεύον ζήτημα το μόνιμο διορισμό των εκπαιδευτικών, το οποίο θα επαναφέρουμε ως αίτημα στην τρίτη αξιολόγηση » επεσήμανε ο κ. Γαβρόγλου.

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, θα βρίσκεται και αύριο στην Κέρκυρα, καθώς θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στα εγκαίνια του Μουσείου Καποδίστρια που θα πραγματοποιηθούν υπό την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:20