search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:12
MENU CLOSE

Κάλεσμα Τσίπρα για επενδύσεις: Πολιτικο-οικονομική σταθερότητα και γεωστρατηγική θέση στα υπέρ της χώρας

15.10.2017 08:51
Κάλεσμα Τσίπρα για επενδύσεις: Πολιτικο-οικονομική σταθερότητα και γεωστρατηγική θέση στα υπέρ της χώρας - Media

 

Επαφές με μέλη του Κογκρέσου και φορείς της Ελληνικής Ομογένειας έχει σήμερα το μενού των επαφών του πρωθυπουργού στο Σικάγο κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης στις ΗΠΑ, η οποία κορυφώνεται την προσεχή Τρίτη με την συνάντηση με τον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Χθες κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο οποίο συμμετείχαν δώδεκα επιχειρηματίες-εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών του Σικάγο, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας, της  καινοτομίας, της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας, το real estate,τις αερομεταφορές, τα funds, τα start up.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής που διήρκησε δύο ώρες  ο πρωθυπουργός, στις παρεμβάσεις του αναφέρθηκε στους θετικούς οικονομικούς δείκτες, επισημαίνοντας, ειδικότερα, τη θετική δημοσιονομική πορεία, την επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με αναφορά στην εκτίμηση για κλείσιμο άνω του 2% το 2017, και έκανε αναφορά στην οριστική έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

«Φιλοεπενδυτική νομοθεσία και συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας»

Επίσης, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν γίνει στη νομοθεσία για την απλοποίηση δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, για την πρόβλεψη που υπάρχει στον αναπτυξιακό νόμο για 12 χρόνια σταθερού φορολογικού πλαισίου για τις μεγάλες επενδύσεις.

Πρόσθεσε ότι βασική συνισταμένη της λογικής που έχει η κυβέρνηση για να προχωρούν οι επενδύσεις, είναι ότι γίνονται μέσα σε πλαίσιο συναίνεσης με την κοινωνία, στοιχείο που δεν υπήρχε σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, καθιστώντας επισφαλείς πάρα πολλές επενδύσεις.

Αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία σχετικά με τις άμεσες ξένες επενδύσεις, επισημαίνοντας ότι το 2016 έκλεισε με θετικό ρυθμό δεκαετίας.  Παρουσίασε ως  συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας –  και ως προς τις επενδυτικές προοπτικές:

α) τη γεωγραφική και τη γεωστρατηγική θέση της,

β) την παρουσία της στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και της Ευρωζώνης.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτική σταθερότητα που υπάρχει και που παρέχει ασφάλεια στους επενδυτές.

Ανέφερε ότι η παρουσία της ομογένειας στις ΗΠΑ είναι η βάση, πάνω στην οποία έχουν δομηθεί και αναβαθμιστεί ιστορικά οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Τέλος, σημείωσε την αναβάθμιση των σχέσεων και του θετικού κλίματος των ΗΠΑ και της Ελλάδας, όπως φάνηκε από την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και επιβεβαιώνεται σήμερα και από την πρόσκληση που έλαβε ο ίδιος από το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Έλληνα πρωθυπουργό συνοδεύουν στο ταξίδι του οι Υπουργοί Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.

Καμμένος: συγκινητική η συμβολή του Πρέσβη των ΗΠΑ

Σε δηλώσεις του από το Σικάγο (Real News) ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε στις επαφές της αποστολής με ελληνοαμερικανούς και αμερικανούς επιχειρηματίες ενώ σχολίασε και τις χθεσινές θετικές δηλώσεις του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ στην εβδομαδιαία ελληνομερικανική εφημερίδα Greek News.

«Νομίζω ότι η συμμετοχή του πρέσβη στην προσπάθεια αυτή είναι πράγματι συγκινητική θα μπορούσα να πω, ο κ. Πάιατ δεν λειτούργησε απλώς ως πρέσβης, αλλά ως ένας μεγάλος φίλος της Ελλάδας και έχει βοηθήσει πάρα πολύ σε αυτό».

Σημειώνεται ότι ο Πρέσβης των ΗΠΑ, καλλιεργώντας θετικό κλίμα λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη συνάντηση Τραμπ – Τσίπρα, εκτίμησε ότι η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ θα είναι επιτυχής λόγω της στενής σχέσης ΗΠΑ και Ελλάδας για την οποία στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση. Παράλληλα υπογράμμισε το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη βάση της Σούδας και την επέκταση της ισχύουσας ελληνοαμερικανικής συμφωνίας χρήσης της.

Πάντως τα πλέον κρίσιμα ραντεβού για τον Αλέξη Τσίπρα είναι δύο, αυτό με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκαρντ στην Ουάσιγκτον (στις 17.30 τοπική ώρα, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας σε ώρα Ελλάδας) και η συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο την Τρίτη (12:00 τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας).

Οικονομία, περιφερειακή ασφάλεια και ενέργεια στην ατζέντα με Τραμπ

Η επίσημη ατζέντα των συνομιλιών με τον αμερικανό Πρόεδρο περιλαμβάνει τα θέματα:

– Της οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές.

– Της ασφάλειας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή.

– Των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. Απόδειξη αυτού ιδιαίτερα οι τριμερείς (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα – Σερβία – Βουλγαρία – Ρουμανία) διασκέψεις.

– Της ενέργειας, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.

Το επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ θα ολοκληρωθεί με την συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη με τον αντιπρόεδρο της αμερικανικής κυβέρνησης Μάικ Πενς και την ομιλία στο Ινστιτούτο Brookings.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:07